Dit receptje noem ik nu eens extreem makkelijk en zo lekkere dagelijkse kost. Met doodnormale ingrediënten, geen hele eindeloos boodschappenlijstje, simpele bereiding en toch zo lekker. Ik noem deze gebakken gnocchi met zalm en preisaus alvast uit tot één van de lekkerste van 2023 en het jaar is nog maar pas begonnen. Een receptje met de ontdekking van vorig jaar namelijk gebakken gnocchi. Eenmaal je deze hebt geproefd, nooit of te nimmer ga je die nog koken.
Gekookte gnocchi’s, ik krijg er nog steeds rillingen in de negatieve manier 😃. Zo smakeloos, zo plakkerig, zo slijmerig … nee ik was echt geen fan. Tot ik ze gewoon ongekookt in een pan heb gesmeten, mooi krokant en goudbruin gebakken. Wat een verschil! Zo lekker, zo smaakvol, lekker crunchy … dus aub kook nooit nog gnocchi’s! Bakken is de boodschap. Je kan ze zowel in de pan of in de oven bakken.
Ik heb de gnocchi’s deze keer in de oven gebakken. Iets daarna, heb ik de zalm in een aparte ovenschaal bij in de oven gezet. Terwijl kan je rustig de preisaus maken en hoef je nergens nog op te letten. Zalig toch zo koken!
Hoe maken we deze Gebakken gnocchi met zalm en preisaus?
Beginnen doen we met de gnocchi’s. Leg deze op een beklede bakplaat. Giet er wat olijfolie over samen met wat peper en zout. Zet in de oven en bak deze mooi goudbruin, hussel er tijdens het bakken even door. Reken op zo’n 25min baktijd.
Leg ondertussen de zalmfilet in een ovenschaal. Wrijf in met olijfolie, peper en zout. Leg er enkele schijfjes citroen bovenop. De zalm hoeft zo’n 20min in de oven dus deze kan samen garen met de gnocchi’s.
Voor de preisaus, hakken we een sjalot en 2 preien fijn. Stoof deze aan in een stoofpot voor zo’n 7 a 8min tot deze mooi zacht zijn. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Giet er kipbouillon en room bij, breng aan de kook en laat zo’n 3 a 4min inkoken. Breng verder op smaak met citroensap, peper, zout en eventueel wat Karl Otto kruiden van Mill & Mortar.
Serveer de goudbruin gebakken gnocchi’s met de preisaus. De zalm breek je in stukjes na het bakken en serveer deze erbij.
Gebakken gnocchi met zalm en preisaus
Ingrediënten
- 600 gr gnocchi
- 500 gr verse zalmfilet
- 2 citroenen
- 1 sjalot
- 2 preien
- 200 ml kipbouillon
- 300 ml room
- 1,5 tl Karl Otto kruiden Mill & Mortar (optioneel)
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.We gaan zowel de gnocchi's als de zalm in de oven bakken. De zalm zal iets minder tijd nodig hebben. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de gnocchi's. Giet er wat olijfolie over samen met wat peper en zout. Hussel even door mekaar en zet in de oven. Zorg dat de gnocchi's niet te dicht op mekaar liggen want tijdens het bakken zetten ze nog iets uit. Reken op ongeveer 25min baktijd voor de gnocchi's, hussel er tijdens het bakken af en toe even door. Leg ondertussen de zalmfilet in een beklede ovenschaal. Wrijf in met wat olijfolie en kruid met wat peper en zout. Snijd een citroen in plakjes en leg deze op de zalmfilet. De zalm zal zo'n 15 a 20min nodig hebben in de oven (afhankelijk van de grootte). Zet bij in de oven en bak deze ook mooi gaar.
- Ondertussen kan je de preisaus maken. Pel de sjalot en hak fijn. Was de preien en hak deze ook fijn.Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot en stoof hierin de sjalot en prei mooi aan voor zo'n 7 a 8min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Giet er vervolgens de bouillon en room bij en breng aan de kook. Laat zo'n 3 a 4min inkoken. Breng de saus verder op smaak met citroensap, peper en zout en eventueel de Karl Otto kruiden.
- Serveer de preisaus met de gebakken gnocchi's en de zalm. De zalm breek je in kleinere stukjes bij het serveren.Smakelijk