Ik ben klaar voor een nieuw ontbijtfeestje, het laatste van dit jaar! Dus dat moet een extreem “goeie” zijn, vond ik zo. Dus wat dacht je van deze feestelijke havermout poffertjes met cranberry compote. Pannenkoeken als ontbijt is een feestje dus dat geldt dan voor poffertjes even goed. Panikeer niet als je geen poffertjespan hebt, die heb ik ook niet. Die heb je trouwens helemaal niet nodig, gewoon een pan en een knijpfles.
Oke, dit zijn geen 100% echte poffertjes maar ze lijken er toch een beetje op he š. De originele versie vraagt veel boter, gist en een mix van tarwebloem en boekweitmeel. Deze ietwat “lichtere” versie is er eentje op basis van havermout en yoghurt. Licht, fris en zo lekker … een ideaal feestelijk ontbijt of deze kan ook gewoon voor doordeweeks hoor.
Hoe maken we deze Havermout poffertjes met cranberry compote?
Beginnen doen we met de cranberry compote. Deze kan je trouwens makkelijk al een dag op voorhand maken. Doe hiervoor verse of diepvries veenbessen in een kookpotje. Doe er de zeste van sinaasappel bij samen met sinaasappelsap, kaneel, vanille, suiker en water. Breng dit zachtjes aan de kook, roer even zodat de suiker kan oplossen. Laat zachtjes sudderen zodat de veenbessen mooi gaan open poffen en zich een dikke compote vormen. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen
Voor de poffertjes gaan we eerst de havermout fijnmalen tot meel. Dit doe je best in een blender. Vervolgens kloppen we de yoghurt, eitjes, kaneel, vanille, zeste van sinaasappel en kokosbloesemsuiker (deze kan je ook weglaten of vervangen door gewone suiker) los tot een glad papje. Voeg de fijngemalen havermout toe samen met het bakpoeder en puddingpoeder. Meng of mix goed tot een gladde massa. Helemaal glad zal het niet zijn omdat de havermout altijd wel wat korrelig blijft.
TIP!! Ik gebruikte gewone natuuryoghurt, je zou ook plattekaas of kwark kunnen gebruiken.
Heb je een poffertjes pan, verhit deze dan. Vet de pan ook wat in met olie en bak de poffertjes mooi goudbruin langs beide kanten.
Heb je geen speciale poffertjespan, giet het beslag dan in een spuitflesje. Verhit een gewone pan of pannenkoekenpan met een scheutje olie en spuit kleine toefjes van het deeg in de pan. Maak deze toefjes niet te groot aangezien ze nog wat zullen uitzetten en rijzen tijdens het bakken. Bak de poffertjes mooi goudbruin langs beide kanten. Serveer direct met de compote.
Havermout poffertjes met cranberry compote
Equipment
- Knijpfles
Ingrediƫnten
Cranberry compote
- 300 gr cranberries vers of diepvries
- 1,5 tl zeste van sinaasappel
- 1 sinaasappel sap
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille extract
- 125 gr suiker (ik gebruikte kokosbloesemsuiker, dit kan ook met gewone suiker)
- 100 ml water
Havermout poffertjes
- 130 gr havermout
- 4 eieren
- 130 gr yoghurt (natuur of Griekse)
- 1/2 tl zeste van sinaasappel
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl vanille extract
- 6 gr bakpoeder
- 1 el vanille puddingpoeder (Imperial)
Instructies
Cranberry compote
- Doe de cranberries in een kookpotje samen met de zeste van sinaasappel, sinaasappelsap, kaneel, vanille, suiker en water. Zet op een middelhoog vuur en breng zachtjes aan de kook, roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.Laat dan zachtjes sudderen tot de cranberries zijn open gepoft en je een mooi dikke compote krijgt. Laat ietwat afkoelen. Is ie toch nog wat te zuur, voeg nog wat suiker toe. TIP! Je kan dit makkelijk een dag op voorhand maken. Warm deze dan net voor het serveren terug wat op eventueel met een scheutje water.
Poffertjes
- Begin met het fijnmalen van de havermout in een blender of foodprocessor. Doe de eieren, yoghurt, zeste van sinaasappel, kaneel en vanille extract in een mengkom. Mix dit alvast even los tot een gladde massa.Voeg er vervolgens de fijngemalen havermout, bakpoeder en vanille puddingpoeder bij. Mix nog even kort tot je een mooi beslag krijgt. Giet het beslag in een knijpfles.TIP! Giet niet meteen al het deeg in de knijpfles. De havermout zal zorgen dat het deeg dikker gaat worden. Als het wat lang staat zal je het deeg moeilijk uit de fles kunnen knijpen. Werk dus steeds met porties. Wordt het beslag in de kom iets te dik, dan voeg je een heel klein scheutje melk toe om het terug iets lopender te maken. Verhit wat (kokos)olie in een pan. Spuit kleine toefjes van het beslag in de pan en bak deze mooi goudbruin lang beide kantenServeer direct met de compoteSmakelijk