De tweede dag van het nieuwe jaar, dan weten mijn trouwe Elien’s Cuisine fans hoe laat het is. Ja, dan is het opnieuw feest en tijd met taart want dan vier ik mijn blogverjaardag. Yes, 8 jaar Elien’s Cuisine ondertussen en dat vieren we met deze heerlijke en vooral makkelijke speculaas cheesecake. Geen spectaculaire taart met bloemen en kaarsen, gewoon eentje met heel veel speculaas waar ik verzot op ben.
Oke, willen jullie eens even virtueel in mijn arm knijpen. Als ik die 8 jaar zie staan dan lijkt die tijd echt wel gevlogen. Het lijkt alsof het gisteren was dat ik mijn eerste blogpost de wereld instuurde. Zenuwachtig, geen idee of het zou aanslaan of ik een maand later nog even veel “goesting” zou hebben. En kijk 8 jaar verder en blijft ie nog steeds groeien dus dankjulliewel aan mijn trouwe volgers en nieuwe volgers.
Hoe maken we deze Speculaas cheesecake?
We beginnen met de bodem. Hiervoor gaan we boter smelten en droge koekjes fijnmalen. Meng beide en stort dit op de bodem van een beklede springvorm. Duw goed aan tot de bodem mooi egaal bedekt is. Laat dit opstijven in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Voor de vulling, beginnen we alvast met het weken van de gelatine blaadjes. Smelt de speculaaspasta au bain-marie, zorg dat er zeker geen water bij kan anders gaat deze shiften. Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen maar zorg dat ie nog lopend is. Breng een deel van de room in een kookpotje tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze oplossen en laat ook ietwat afkoelen.
Doe de roomkaas, mascarpone, resterende room, poedersuiker en vanille in een mengkom. Mix dit alvast tot een gladde crème. Giet er de gesmolten speculaaspasta en het room-gelatine mengsel bij en mix opnieuw tot een gladde crème. Schep deze crème bovenop de opgesteven koekjeskorst en laat een paar uur (of nachtje opstijven in de koelkast).
Als afwerking, gaan we nog wat speculaaspasta smelten en deze gieten we over de opgesteven cheesecake. Zet dit nog minstens 20min (of langer) in de koelkast om op te stijven.
Speculaas cheesecake
Equipment
- Springvorm van +/- 20 a 22cm
Ingrediënten
Bodem
- 80 gr boter
- 150 gr Speculaaskoekjes
Vulling
- 2 blaadjes gelatine
- 200 gr speculaaspasta
- 300 gr roomkaas
- 500 gr mascarpone
- 350 ml room
- 50 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
Afwerking
- 200 gr speculaaspasta
- 3 a 4 speculaaskoekjes
Instructies
- Voor de bodem.Beleg de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. De zijkanten kan je hiervoor wat insmeren met boter zodat het papier beter blijft kleven. Begin met het smelten van de boter op en zacht vuurtje. Maal ondertussen de koekjes fijn in een blender. Meng de gesmolten boter met de fijngemalen koekjes. Stort dit op de bodem van je springvorm, spreid mooi egaal uit en duw goed aan. Je moet een mooi egaal vlak krijgen. Zet in de koelkast om op te stijven en ondertussen kan je de vulling maken.
- Voor de vulling. Week de blaadjes gelatine in koud waterSmelt de 200gr speculaaspasta au bain-marie zodat deze mooi lopend wordt. Zorg ervoor dat er geen water bij de pasta kan anders gaat deze shiften. Laat ietwat afkoelen maar zorg dat de pasta mooi lopend blijft. Doe 150ml van de room in een kookpotje en breng dit tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit ook ietwat afkoelen.
- Doe de roomkaas, mascarpone, 200ml room, poedersuiker en vanille in een mengkom. Mix dit tot een gladde crème.Voeg er de gesmolten speculaaspasta en het room-gelatine mengsel aan toe. Mix opnieuw tot je een mooie gladde crème hebt. Schep deze crème bovenop de opgesteven koekjeskorst en laat minstens 4h of langer (nachtje) opstijven in de koelkast.
- Voor de afwerking, smelt 200gr speculaaspasta opnieuw au-bain marie. Giet dit bovenop de opgesteven cheesecake. Zet dit nog zeker zo'n 20min (mag langer) in de koelkast zodat de speculaaspasta opnieuw kan opstijven. Werk af met nog wat verkruimelde speculaasjes
Sinterklaas