Cake met veenbessen en marsepein

Al het lekkers van de maand december verwerkt in deze cake met veenbessen en marsepein. Een frisse makkelijk te maken cake met een toets van sinaasappel, de lekkere zure veenbessen en het zoete van de marsepein. Deze kleine cakejes zijn gewoon om van te smullen en ideaal om te bakken tijdens de kerstvakantie
Naar recept gaan

Deze cake met veenbessen en marsepein is duidelijk een baksel met het lekkerste van de maand december in verwerkt. Zeg maar een heerlijke combinatie van Sinterklaas en Kerstmis ofwel marsepein en veenbessen. Beide “december’se” lekkernijen verwerkt in een makkelijk en snelle cake met een subtiele toets van sinaasappel, vanille en kaneel. Een cake die uitblinkt in simpelheid en smaak en daar kunnen we toch alleen maar fan van zijn! Ik ben enorme fan want ik kamp lichtjes met een “marsepein” verslaving dus deze is voor mij echt “heaven” 😃.

Je kan trouwens kiezen of je deze cake bakt in een klassieke rechthoekige cakevorm of gebruik je muffin/cupcake bakvorm.

Al het lekkers van de maand december verwerkt in deze cake met veenbessen en marsepein. Een frisse makkelijk te maken cake met een toets van sinaasappel, de lekkere zure veenbessen en het zoete van de marsepein. Deze kleine cakejes zijn gewoon om van te smullen en ideaal om te bakken tijdens de kerstvakantie

Hoe maken we deze cake met veenbessen en marsepein?

Heel belangrijk alvorens je begint met het maken van deze cake. Leg de avond voordien de marsepein (ingepakt in plasticfolie) in de koelkast. De marsepein dient hard te zijn om hem te kunnen verwerken. Snij de harde marsepein in kleine blokjes. Doe vervolgens in een hakmolentje of blender en mix tot fijne kruimels. Omdat de marsepein nu zo stevig is, gaat dit veel makkelijk. Zet even opzij.

Doe de zachte boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix op hoge snelheid tot een mooi romig en luchtig mengsel. Doe er de zeste van sinaasappel en vanille bij en mix nog even. Laat de mixer op hoge snelheid staan en doe er één voor één de eieren bij. Laat dit goed doormixen zodat je een mooi gladde en luchtige massa hebt. Verlaag dan je mixer naar de laagste stand en voeg in porties de zelfrijzende bloem (met wat extra bakpoeder en snuifje kaneel) toe. Mix tot alles mooi gemengd is en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkant van je kom, kan je met een spatel zelf nog mengen. Als laatste voeg je de veenbessen toe en meng nog even kort met een spatel.

Schep het deeg in een beklede cakevorm of verdeel over een muffin/cupcake bakvorm. Werk af met nog wat extra blokjes marsepein en wat amandelschaafsel. Bak de cake of kleine cakejes mooi goudbruin en gaar in de oven.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.

Al het lekkers van de maand december verwerkt in deze cake met veenbessen en marsepein. Een frisse makkelijk te maken cake met een toets van sinaasappel, de lekkere zure veenbessen en het zoete van de marsepein. Deze kleine cakejes zijn gewoon om van te smullen en ideaal om te bakken tijdens de kerstvakantie
Al het lekkers van de maand december verwerkt in deze cake met veenbessen en marsepein. Een frisse makkelijk te maken cake met een toets van sinaasappel, de lekkere zure veenbessen en het zoete van de marsepein. Deze kleine cakejes zijn gewoon om van te smullen en ideaal om te bakken tijdens de kerstvakantie
Al het lekkers van de maand december verwerkt in deze cake met veenbessen en marsepein. Een frisse makkelijk te maken cake met een toets van sinaasappel, de lekkere zure veenbessen en het zoete van de marsepein. Deze kleine cakejes zijn gewoon om van te smullen en ideaal om te bakken tijdens de kerstvakantie

Cake met veenbessen en marsepein

Al het lekkers van de maand december verwerkt in deze cake met veenbessen en marsepein. Een frisse makkelijk te maken cake met een toets van sinaasappel, de lekkere zure veenbessen en het zoete van de marsepein. Deze kleine cakejes zijn gewoon om van te smullen en ideaal om te bakekn tijdens de kerstvakantie
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • 1 cakevorm of cupcake/muffin bakvorm (+ papiertjes)

Ingrediënten
  

  • 175 gr marsepein (koud)
  • 125 gr boter (zacht)
  • 100 gr suiker
  • 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
  • 1/2 tl vanille extact
  • 2 eieren
  • 175 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 snuifje kaneel
  • 100 gr veenbessen (vers of diepvries)
  • Amandelschaafsel

Instructies
 

  • Belangrijk! Leg je stuk marsepein de nacht ervoor in de koelkast. Zorg ervoor dat dit goed is ingepakt in plasticfolie. De marsepein moet goed stevig zijn. 
    Hou 75gr marsepein apart, deze gaan we gebruiken om de cake af te werken. Je mag deze al wel in kleine blokjes snijden
    De andere 100gr marsepein, snij je eerst in kleine blokjes. Doe deze in een klein hakmolentje of blender en maal tot fijne kruimels. Omdat de marsepein koud is, gaat dit makkelijk. Je zou de blok marsepein ook kunnen raspen maar dit is wel een lang werkje. 
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg een cakevorm met bakpapier (bodem en zijkant)
    Of gebruik een muffin bakvorm en beleg met een papiertje. Indien je een siliconen bakvorm gebruikt, hoeft dit niet. 
  • Doe de zachte boter en de suiker in een mengkom. Mix dit romig en luchtig voor zo'n 4min op hoge snelheid. Schraap de zijkanten zeker ook een paar keer los.
    Voeg de zeste van sinaasappel en vanille toe en mix nog even kort door.
    Doe er één voor de één de eieren bij en mix steeds goed tot je een mooi glad mengsel krijgt. Laat dit zeker een minuutje op hoge snelheid mixen.
    Verlaag je mixer naar het laagste niveau en voeg in porties de bloem, bakpoeder en kaneel toe. Mix tot alles mooi gemengd is en zet je mixer dan uit. De laatste bloem die aan de zijkanten hangt, kan je nog even met en spatel mengen.
    Als laatste voeg je de veenbessen toe, meng nog even met een spatel.
    Schep het deeg in de cakevorm of verdeel over de vormpjes. Werk af met de resterende blokjes marsepein en strooi er wat amandelschaafsel over.
  • Bak de cake voor zo'n 45min in de oven tot deze mooi binnenin gaar gebakken is. Als de cake bovenaan iets te bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie.
    De gaartijd van muffins zal ongeveer 25min zijn.
    Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat zo'n 10min afkoelen in de vormen. Ontvorm vervolgens en laat verder volledig afkoelen.
    Smakelijk
Trefwoord bakken, cake, kerstmis, marsepein, sinaasappel, veenbessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.