Deze fantastisch lekkere koffie cheesecake heeft eigenlijk ook heel veel weg van een tiramisu. In deze kaastaart gebruiken we namelijk een combinatie van roomkaas en mascarpone en natuurlijk ook koffie. Dus daar zitten al 2 typische elementen van een tiramisu. Wat deze cheesecake nog dat tikkeltje lekkerder maakt is de witte chocolade die we er stiekem gaan aan toevoegen. Tja, chocolade maakt alles toch net dat tikkeltje beter. Nog een handig weetje, dit is een no-bake cheesecake dus er komt geen oven aan te pas.
Persoonlijk weetje, een kaastaart die gebakken is, lust ik dus totaal niet. Iets met de textuur die mij altijd tegensteekt. Nee, ik moet het niet hebben. Een no-bake cheesecake, die gaat daarentegen wel altijd vlot naar binnen 😃. Ik probeer wel steeds de hoop roomkaas die in zo’n taart gaat te doorbreken en te combineren met iets zachter of frisser. In dit receptje maak ik de combinatie van roomkaas met mascarpone. Soms ga ik ook voor yoghurt of kwark. Ga je puur voor roomkaas en room, dan wordt ie naar mijn mening te zwaar en te eentonig. Just my opinion 😉.
Ik heb er nu een extreem feestelijke taart van gemaakt met de sterren en kerstkoekje maar je kan ook gewoon afwerken met wat cacaopoeder. Ideaal kerstdessert!
Hoe maken we deze koffie cheesecake?
We beginnen met maken van de bodem. Smelt hiervoor de boter en maal droge koekjes fijn. Meng beide tot een ietwat plakkerige massa en verdeel dit over een beklede springvorm. Duw goed aan zodat je een mooie egale laag hebt. Laat dit opstijven in de koelkast.
Voor het cheesecake laagje, begin met het weken van blaadjes gelatine in koud water. Smelt witte chocolade au-bain marie, eenmaal gesmolten laat ietwat afkoelen maar zorg dat ie nog steeds lopend is. Doe 100ml room in een kookpotje samen met oploskoffie en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen, laat ook even afkoelen.
Doe roomkaas, mascarpone, room en vanillesuiker in een mengkom. Mix dit tot een mooie gladde crème. Voeg er het room-koffie-gelatine mengsel bij en mix opnieuw even kort. Als laatste voeg je de gesmolten witte chocolade toe en mix opnieuw tot je een mooie gladde crème krijgt. Schep deze bovenop de opgesteven koekjeskorst. Spreid mooi uit zodat je een mooie egale laag krijgt. Laat dit opstijven in de koelkast voor zo’n 4h of nachtje.
Afwerken doe je met wat cacaopoeder en eventueel nog wat resterende kerstkoekjes.
Koffie cheesecake
Equipment
- Springvorm 20 a 22cm
Ingrediënten
- 100 gr boter
- 150 gr droge koekjes (type Maria of Sprits)
- 3 blaadjes gelatine Dr. Oetker
- 125 gr witte chocolade
- 300 ml room
- 1,5 kl oploskoffie
- 200 gr roomkaas (Type philadelphia)
- 150 gr mascarpone
- 2 zakjes vanillesuiker (=16gr in totaal)
Instructies
- We beginnen met het maken van de bodem.Bekleed eerst de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. Smelt de boter op een zacht vuurtjeMaal de koekjes fijn. Meng de gesmolten boter met de fijngemalen koekjes tot een ietwat plakkerige massa. Verdeel dit over de bodem van de springvorm, duw goed aan en zorg je een mooie egale laag hebt. Zet in de koelkast om op te stijven. Ondertussen kan je de cheesecake laag maken.
- Laat de blaadjes gelatine alvast weken in koud water.Smelt de witte chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen maar zorg dat deze nog mooi lopend en vloeibaar blijft. Doe 100ml van de room in een kookpotje samen met de oploskoffie. Breng zachtjes tot net onder het kookpunt. Roer ook even zodat de koffie mooi kan oplossen in de room. Als dit bijna kookt, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen, laat ietwat afkoelen.
- Doe de roomkaas, mascarpone, resterende 200ml room en vanillesuiker in een mengkom en klop deze tot een mooie gladde crème. Giet er vervolgens het afgekoelde room-koffie-gelatine mengsel bij en mix opnieuw even kort. Als laatste voeg je de gesmolten witte chocolade toe en mix opnieuw tot je een mooie gladde crème krijgt. Schep deze crème bovenop de opgesteven koekjeskorst. Zorg dat dee vorm mooi egaal gevuld is. Laat minstens 4h of een nachtje opstijven in de koelkast.
- Als afwerking heb ik er gewoon wat cacaopoeder overgestrooid en nog wat restjes van de kerstkoekjes.Smakelijk