Gazpacho, we kennen allemaal deze lekkere koude soep afkomstig uit Spanje. Een ijskoude tomatensoep die ik vaak tijdens de zomermaanden maak als lunch maar ook als voedzaam tussendoortje of als dorstlesser tijdens een warme zomerdag. Een receptje dat eigenlijk amper werk vraagt, gewoon alle ingrediënten in een blender gooien, mixen en hup klaar. Hetzelfde principe bij deze groene gazpacho met burrata & serranoham enkel is het kleurtje anders 😉
Een groene gazpacho dat vraagt om groene groentjes natuurlijk … spinazie, selder, lente-ui, groene paprika en komkommer. Daarnaast ook peterselie (of koriander) en look als extra smaakmakers. Een echte groene powerboost ideaal voor tijdens de lunch, als voorgerechtje of als hapje bij een apéro.
Je kan dit power soepje afwerken met bijvoorbeeld wat croutons of ga voor deluxe versie met burrata en krokante serranoham. Die laatste kan je ook weglaten en er een full veggie versie van maken.
TIP :
> Je kan de serranoham ook vervangen door Ganda Ham, Parmaham of Prosciutto. Ook de burrata kan je vervangen door mozzarella.
> Maak de soep minstens 3h of de dag voordien, des te langer ze in de koelkast kan staan des te lekkerder.
Groene gazpacho met burrata & serranoham
Ingrediënten
- 8 plakjes serrano ham
- 100 gr gele (kers)tomaten
- 1 komkommer
- 1 groene paprika
- 3 lente-uitjes
- 1/2 jalapeno
- 2 takjes selder
- 1 teentje look
- 50 gr spinazie
- 1 handvol peterselie (of helft peterselie helft koriander)
- 2 el (sherry) azijn
- 3 el olijfolie
- 500 ml (koude) bouillon (groente of kip)
- 2 bollen burrata
- Zout
Instructies
- Voor de krokante serranoham.Verwarm de oven voor op 180 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakjes ham. Bak deze zo'n 8 a 10min in de oven. Hou goed in de gaten dat ze niet te bruin worden.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de ham lekker krokant worden.
- Voor de groene gazpachoSnij de komkommer, selder en groene paprika in blokjes (hoeft niet te fijn te zijn)Hak de lente-uitjes, jalapeno en look fijn.Hak de peterselie en spinazie grof. Doe alle groenten en kruiden in een blender/foodprocessor samen met de (sherry) azijn, olijfolie en koude bouillon. Mix tot een gladde soep. Proef en breng nog verder op smaak met peper en zout.Haal de soep door een zeef. Zet de gazpacho minstens 3h (of nachtje) in de koelkast.
- Vlak voor het serveren werk je de soep af met wat burrata en krokante stukjes Serranoham.Smakelijk