Een zomerse barbecue dat bestaat meestal uit een lekkere kipsaté, een sappige burger, een stevig stukje steak, de onmisbare chipolata … vlees vlees vlees :-D. Natuurlijk blijft dat o zo lekker maar waarom eens niet deze smaakvolle sappige visbrochettes proberen tijdens de volgende BBQ party.
Een brochette bestaande uit zalm, kabeljauw, scampi’s en een “sticky” glazuur op basis van abrikozenconfituur.
Ik koos voor de klassieke combinatie van kabeljauw en zalm, natuurlijk kan je hiermee volop gaan variëren en experimenteren. Heel belangrijk als je vis op de BBQ klaarmaakt is dat je je rooster eerst wat invet met olie anders kan deze blijven plakken.
En wat eten we daar nu bij? Een klassieke aardappelsalade werkt perfect of ga voor deze aardappelsalade met aioli of ga eens de Midden-Oosterse tour op met een kruidige frisse tabouleh. Een salade afkomstig de Libanese & Syrische keuken die steeds bestaat uit bulgur, tomaten, peterselie en lente-ui. Verder kan je zelf nog volop extra’s gaan toevoegen. Zo voegde ik in deze versie nog wat fijngemalen bloemkool (ofwel bloemkoolrijst), komkommer en een frisse mosterdvinaigrette.
Visbrochettes
Equipment
- Satéstokjes
Ingrediënten
Visbrochettes
- 4 el abrikozenconfituur
- 1 citroen zeste en sap
- 1 kl dille (fijngehakt)
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 1 tl gember (fijngeraspt)
- 1 snuifje chilivlokken
- 1 el olijfolie
- 400 gr kabeljauwfilet
- 400 gr zalmfilet
- 8 scampi's (gepeld)
- 1 rode ui
Bloemkool Tabouleh
- 150 gr bulgur (of couscous)
- 150 gr bloemkoolroosjes
- 1 komkommer
- 4 tomaten
- 2 lente-uitjes
- 1 kl munt (fijngehakt)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- 1 el dijonmosterd
- 1 a 2 citroen (sap)
- 1 kl honing
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
Bloemkool Tabouleh
- Kook de bulgur (of couscous) gaar zoals vermeld op de verpakking. Giet af, laat uitlekken en volledig afkoelenTIP > Ik kook mijn bulgur altijd in bouillon, je mag dit ook gewoon in licht gezouten water koken.
- Maal de bloemkoolroosjes tot grove kruimels. Snij de komkommer en tomaten in kleine blokjes.Hak de lente-ui fijn.Meng de koude bulgur met de bloemkool kruimels, komkommer, tomaten en lente-ui. Voeg ook alvast een klein scheutje olijfolie en wat peper en zout toe. Meng goed en zet tot vlak voor het serveren in de koelkast.
- Voor de vinaigrette, meng de mosterd met het sap van 1 citroen, honing en 2el olijfolie. Vlak voor het serveren hak je pas de kruiden fijn en meng deze samen met de vinaigrette onder de tabouleh. Proef en breng nog verder op smaak met extra citroensap, peper en zout.
Visbrochette
- Maak eerste de marinade door de abrikozenconfituur te mengen met 1tl fijngehakte zeste van citroen, sap van de citroen, fijngehakte dille, look, chilivlokken, 1el olijfolie en snuifjee zout.Snij de zalm en kabeljauw in gelijke blokjes en voeg samen met de scampi's toe aan de de marinade. Laat minstens 30min marineren in de koelkast.
- Pel de rode ui en snij in plakjes.Steek een plakje ui op een satéstokje gevolgd door een scampi, een blokje kabeljauw, zalm, scampi en als laatste opnieuw een plakje ui.Doe hetzelfde met de rest van de stukjes vis.Bak de brochettes mooi goudbruin aan alle kanten voor een paar minuten tot de vis mooi gaar is. Bak niet te lang anders zal de vis droog zijn.Serveer de brochettes met de tabouleh.Smakelijk!