Kipsaté met pindasaus, wat een klassieker maar o zo’n succesrecept bij een zomerse barbecue. Ik deel vandaag met jullie naar mijn mening de “lekkerste” en vooral “super makkelijke” receptje voor deze smaakvolle kipspiesjes. Dit gerechtje heeft hier al ontelbare keren op tafel gestaan en altijd succes gegarandeerd plus ook nog eens “meal prep proof”.
Wat is het geheim van deze “sticky” kipsatés? Dat zijn 2 elementen namelijk de marinade waarin de kip eerst een paar uur in mag marineren. Je kan dit dus al makkelijk een paar uur van te voren doen, des te langer des te meer smaak in de kip.
Het tweede geheim is de glazuur op basis van kokosmelk, honing en sojasaus. Hiermee wrijf je de satés in tijdens de laatste minuten van het bakken. Door de honing zal de kip lekker karameliseren.
En dan heb je nog de onmisbare pindasaus. Sommige zullen er misschien van gruwelen als ze pindakaas zien staan maar door de extraatjes die we toevoegen, gaat iedereen deze saus lusten. Geloof mij!
TIPS:
> Geen zin in de pindasaus? Je kan eventueel wat yoghurt mengen met wat zoete chilisaus of klassieke chilisaus.
> Je kan de kipsatés ook makkelijk bereiden in de oven of in een grillpan
Kipsaté met pindasaus
Equipment
- Satéstokjes
Ingrediënten
- 1 kg kipfilet
Marinade
- 1 tl gember (fijngeraspt)
- 2 teentjes look (fijngehakt)
- 3 el sojasaus
- 2 el kokosmelk (uit blik)
- 2 el suiker
- 1 el oestersaus (optioneel)
Glazuur
- 6 el kokosmelk
- 1,5 el honing
- 1 kl sojasaus
Pindasaus
- 150 ml kokosmelk (uit blik)
- 60 gr pindakaas (lopende & 100% pindakaas)
- 1 a 2 tl (rijst)azijn
- 1 tl rode curry pasta of sambal
- 2 tl honing
- 2 tl sojasaus
- 1/2 limoen
Instructies
Voor de pindasaus
- Doe de kokosmelk, pindakaas, azijn, rode curry pasta/sambal, honing en sojasaus in een blender en mix tot een gladde saus.Proef en breng verder op smaak met het sap van een halve limoen. Wil je de saus nog iets pittiger, voeg nog wat extra rode curry pasta.Is de saus niet lopend genoeg, voeg dan een klein scheutje water toe.Bewaar de pindasaus in de koelkast
Voor de kipsatés
- Begin met het maken van de marinade. Meng daarvoor alle ingrediënten in een ruime kom.Snij de kip in blokjes of reepjes en voeg toe aan de marinade. Meng goed, dek af met plastic folie en zet voor minstens 1 a 2h in de koelkast.
- Ondertussen kan je de glazuur makenMeng alle ingredienten en zet even opzij.
- Steek de stukjes gemarineerde kip op de satéstokjes.Bak ze mooi goudbruin en gaar op de barbecue. Wrijf ze op het laatste in met de glazuur en bak nog eens 2min zodat de glazuur lichtjes begint te karameliseren.Serveer direct met de pindasausSmakelijk