Winter is het soepseizoen bij uitstek! Heerlijk om tijdens een kille dag te genieten van een kommetje troost als lunch of als tussendoortje. Er passeert hier dus geen week zonder dat er een casserole soep staat te pruttelen op het vuur of het nu gaat om een simpel kervelsoepje, een pittige currysoep of een soepje vol met echte winterse groenten zoals deze met aardpeer.
Aardpeer is echt mijn favoriete groente van het moment, ik hou van de aardse notige smaak en past perfect in een soep. Zo was ik lang verknocht aan de geroosterde zoete aardappel-aardpeer soep (zie recept).
Maar ook op een z’n eentje staat aardpeer stand in soep. Weer geroosterde in deze versie, gemixt tot een romig geheel en afgewerkt met crunchy sjalotten. HEER-LIJk!
Ingrediënten soep
- 700gr aardperen
- 2 teentjes look
- 1 ui
- 4 sjalotten
- +/- 600ml bouillon
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Schil de aardperen en snij in kleine blokjes.
Pel de ui en hak in kleine blokjes.
Pel de look en hak fijn.
Doe de blokjes aardpeer, ui en look in een oveschaal.
Overgiet met een goede scheut olijfolie en een snuifje zout.
Rooster de groenten ongeveer 20 a 25min in de oven tot ze mooi gaar zijn.
Hussel tijdens het bakken af en toe door de groenten.
Ondertussen kan je de crunchy sjalotten maken.
Pel de sjalotten en hak in fijne plakjes.
Verhit een pan op een laag vuurtje met een scheutje olijfolie en
bak hierin traag de sjalotten tot
ze mooi goudbruin en krokant zijn.
Zet het vuur vooral niet te hard want dan gaan ze aanbranden.
Schep de sjalotten uit de pan om een bord met een stukje keukenpapier en kruid met zout.
Ondertussen zullen de groenten gaar zijn.
Schep ze in een kookpot en giet hierbij de bouillon.
Laat nog eens 5min goed doorkoken en mix tot een gladde soep.
Indien de soep te dik is, voeg nog wat bouillon toe of room/melk voor een romig effect.
Serveer de soep met de crunchy sjalotten.
Smakkelijk!