Vandaag deel ik met jullie m’n dessertje dat ik tijdens etentje op oudjaar heb geserveerd
en dat is deze crème brûlée met een laagje van blauwe bessen.
Een feestelijk dessertje ja, maar ook eentje die je op een doodnormale zaterdag of zondag ook kan maken. Want crème brûlée smaakt altijd en iedereen lust het zowel klein als groot, alleen al omwille van dat krokante suikerpatiënt bovenop. Ja, je moet dan wel een brandertje hebben maar die kan je tegenwoordig echt heel makkelijk en goedkoop vinden.
Eigenlijk zou ik dit niet echt een crème brûlée mogen noemen omdat de bereiding iets ander is dan de traditionele versie. De ingrediënten zijn dezelfde, enkel wordt een typische crème brûlée gegaard in een waterbad in de oven. Laat ik net die stap geskipt te hebben en hem gewoon in een kookpot op een zacht vuurtje gegaard mits toevoeging van wat maizena en gelatineblaadjes. Werkte ook prima en de smaak is dezelfde namelijk verrukkelijk met die hemelse vanillesmaak en het frisse laagje van blauwe bessen. Dus we knijpen gewoon even onze ogen dicht betreffende de bereiding 😉
Ingrediënten blauwe bessen laagje
- 250gr blauwe bessen (vers of diepvries)
- 50gr suiker
- zeste van 1/2 sinaasappel (fijngehakt)
Ingrediënten Crème Brûlée (+/- 6 personen)
- 450ml melk
- 250ml room
- 1el maizena
- 5 eigelen
- 150gr suiker + extra
- 1 vanillepeul
- zeste van 1/2 sinaasappel (fijngehakt)
- 3 blaadjes gelatine
Extra > 6 potjes + gasbrandertje
Bereidingswijze
Begin eerst met het laagje van de blauwe bessen.
Doe daarvoor de bessen samen met de suiker en de fijngehakte zeste van sinaasappel in een kookpot.
Voeg ook een 2 a 3el water toe. Roer even door.
Zet op een mediumhoog vuur zodat de bessen kunnen poffen.
Roer af en toe, zodat de suiker kan smelten.
Eenmaal de bessen zijn gepoft, krijg je een soort van bessencompote.
Haal van het vuur en laat afkoelen.
Voor de crème brûlée
Begin met het weken van de gelatine in koud water.
Klop in een mengkom de eigelen met de suiker goed los.
Doe de melk, room, de zaadjes van de vanillepeul, de lege vanillepeul en maizena in een kookpot en breng dit tot net onder het kookput (niet koken).
Giet dit mengsel in porties bij het mengsel van ei en room. Meng steeds goed.
Giet dan alles terug in de kookpot en zet op een mediumhoog vuur.
Blijf nu roeren met een spatel/klopper tot de pudding begint te dikken.
Laat dit vooral niet koken.
Eenmaal lichtjes ingedikt (consistentie van pudding)
Haal dan van het vuur en voeg de zeste van citroen toe en de uitgeknepen gelatine blaadjes.
Meng nog even goed.
Neem 6 potjes, verdeel hierover eerst de bessencompote gevolgd door de crème brûlée.
Laat een paar uur opstijven.
Vlak voor het serveren, strooi je een beetje suiker bovenop de crème brûlée en met behulp
van een gasbrandertje krijg je een mooi krokant suikerlaagje.
Smakelijk!