Bloemkoolsoep met geroosterde spruitjes

bloemkoolsoep met geroosterde spruiten-1

Wintermaanden staan voor mij symbool voor soepmaanden, elk week staat hier wel een pot met verse soep te “pruttelen” vol met verse groenten en vitaminen. Soep uit pakjes daar doen we niet aan mee!
Soep is voor mij nu eenmaal de beste manier om mijn dagelijkse portie groenten binnen te krijgen en als “koukleum” een ideaal opwarmmiddel.
Zo kwam ik gisteren thuis na een frisse deugddoende wandeling met de hond, half onderkoeld maar dankzij een heerlijk warm kommetje bloemkoolsoep was ik snel ontdooid šŸ™‚

bloemkoolsoep met geroosterde spruiten-3

Misschien een vreemde combinatie om de soep af te werken met spruitjes, toch werkt het. Ik weet dat spruitjes niet bij iedereen geliefd zijn maar door ze te roosteren, ontdek je deze mini-kooltjes op een heel andere manier waardoor ze nog lekkerder zijn dan anders. Ik ben misschien wel een beetje bevooroordeeld omdat ik nu eenmaal verzot ben op spruitjes ;-).

bloemkoolsoep met geroosterde spruiten-3

Ingrediƫnten voor

  • 1 ui
  • 1 prei (enkel preiwit)
  • 2 stengels selder
  • 1 bloemkool
  • 1,5l kipbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 200gr spruitjes
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Pel de ui en hak grof.
Was de prei en hak grof, voor een witte soep gebruik dan enkel het preiwit.
Snij de stengels selders grof.
Versnij de bloemkool in roosjes.

Verhit een scheut olijfolie in een kookpot.
Stoof hierin kort de ui, selder en prei.
Voeg dan de bloemkoolroosjes toe samen met de bouillon, laurierblaadjes en tijm.
Breng aan de kook en laat daarna 50 a 60min garen.
Haal het laurierblaadje en takje tijm uit de soep en mix tot een gladde soep.
Voor een romigere soep kan je eventueel nog een beetje melk toevoegen.
Breng de soep op smaak met peper en zout.

Terwijl de soep zachtjes aan het sudderen is, kan je de spruitjes roosteren.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Snij eerst het harde gedeelte van de spruitjes weg en hak in plakjes.
LegĀ in een ovenschaal en overgiet met een beetje olijfolie en kruid met peper en zout.
Rooster de spruitjes ongeveer 15min in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Schep de soep in kommetjes en werk af met de geroosterde spruitjes.

Smakelijk!

bloemkoolsoep met geroosterde spruiten-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (ā€œGoogleā€). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ā€˜Safe Harbour-principlesā€™. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.