Cake waarmee je kan ontbijten, hoef ik jullie nog te vertellen dat ik daar een super fan van ben? Ik heb het dan niet over een rijkelijke roombotercake of een chocoladecake. Nee, een gezonde cake waarmee je je dag goed en vol energie kan inzetten. Op de blog heb ik al enkele receptjes staan en deze glutenvrije yoghurtcake met pruimen zwier ik er met veel plezier bij. Een heerlijke luchtige cake op basis van amandelmeel, havermout en yoghurt. Doe daarbij nog een snuifje kaneel in combinatie met de pruimen en hij wordt gewoon te ZA-LIG!
Je kan deze yoghurtcake makkelijk in het weekend al bakken en luchtdicht bewaren. Zo heb je steeds een gezond en voedzaam ontbijtje of tussendoortje bij de hand. Dit recept kan je trouwens makkelijk al basis gaan gebruiken en er zelf nog wat mee gaan experimenteren qua fruit zoals appelen, peren, mango, bessen … Het amandelmeel kan je vervangen door eender welk notenmeel of doe bijvoorbeeld een mix van amandel- en hazelnootmeel bijvoorbeeld.
Hoe maken we deze yoghurtcake met pruimen?
Begin alvast met de pruimen te halveren en de pitten te verwijderen. Zo’n 2/3 van de pruimen snij je in kleine blokjes de rest in schijfjes om bovenop de cake te leggen.
Kluts de eieren en agavesiroop los in een kommetje en zet even opzij.
Meng het amandelmeel, havermeel met bakpoeder in een mengkom. Voeg hier de griekse yoghurt, vanille, zeste van sinaasappel, sinaasappelsap en een royale snuifje kaneel. Mix goed los tot een glad mengsel. Voeg er het ei-agave mengsel aan toe en mix tot een glad ietwat dik deeg. Als laatste voeg je de blokjes pruimen toe (enkel de blokjes niet de plakjes) en meng dit nog kort met een spatel.
TIP! Havermeel maak je gewoon door havermout fijn te malen in je blender.
TIP! Je kan het agavesiroop ook vervangen door maple syrup of honing.
Giet het deeg in een volledig beklede cakevorm of springvorm. Werk af met de plakjes pruimen en wat amandelschaafsel. Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.
Als de cake volledig is afgekoeld bewaar hem dan luchtdicht.
TIP! Je zou ook een muffin/cupcake bakvorm kunnen gebruiken. Opgelet want de baktijd ligt dan iets minder lang.
Yoghurtcake met pruimen
Equipment
- Cake of springvorm
Ingrediënten
- 6 a 7 pruimen
- 3 eieren
- 40 gr agavesiroop (of maple syrup of honing)
- 200 gr amandelmeel
- 50 gr havermeel (*)
- 7 gr bakpoeder
- 250 gr Griekse yoghurt
- 1 tl vanille extract
- 1 tl zeste van sinaasappel
- 1 sinaasappel (sap)
- 1 tl kaneel
- amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed je cakevorm of springvorm met bakpapier zowel de bodem als zijkanten. Hiervoor kan je de vorm best eerst invetten zo zal het papier beter blijven kleven.
- Begin alvast met de pruimen te halveren en de pitten te verwijderen. Zo'n 2/3 van de pruimen snij je in kleine blokjes de rest in schijfjes om bovenop de cake te leggen.
- Kluts de eieren en agavesiroop los in een kommetje en zet even opzij.Meng het amandelmeel, havermeel met bakpoeder in een mengkom. Voeg hier de griekse yoghurt, vanille, zeste van sinaasappel, sinaasappelsap en kaneel aan toe. Mix goed los tot een glad mengsel. Voeg er het ei-agave mengsel aan toe en mix tot een glad ietwat dik deeg. Als laatste voeg je de blokjes pruimen toe (enkel de blokjes niet de plakjes) en meng dit nog kort met een spatel.
- Giet het deeg in de cakevorm of springvorm. Werk af met de plakjes pruimen en wat amandelschaafsel. Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 50 a 60min. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.Als de cake volledig is afgekoeld bewaar hem dan luchtdicht.Smakelijk