Taart met blauwe bessen mousse

Deze Taart met blauwe bessen mousse ziet eruit als een cheesecake, dat is het dus niet. Verwacht je aan een lekkere luchtige mousse op basis van room, karnemelk en blauwe bessen. De bodem is lekker krokant met de verkruimelde koekjes.
Naar recept gaan

Deze taart met blauwe bessen mousse ziet eruit als een cheesecake, dat is het dus niet ūüėÉ. Oke, de bodem lijkt er wel op met de combinatie van verkruimelde koekjes en gesmolten boter. Voor de mousse gaan we geen roomkaas of kwark gebruiken, wel karnemelk en room. Bij het lezen van karnemelk gaat misschien iedereen lopen. Vooral niet doen! De typische smaak ga je echt niet proeven, het zorgt gewoon voor een lekkere frisse smaak. Kortom met dit lekkere taartje ga je gewoon iedereen verrassen!

Zoals je kan zien op de foto’s, bestaat deze taart uit 3 laagjes. De onderste laag is de mix van verkruimelde koekjes en gesmolten boter. Daarop is er een luchtige blauwe bessen mousse op basis van room en karnemelk. En dan is er nog een iets donkerder laagje, dit is een “optioneel” laagje ūüėÉ. Deze bestaat uit bessensap, cr√®me fra√ģche, suiker en gelatine. Je hoeft deze niet per se te maken maar het zorgt wel voor een echte “finishing touch”.

TIP! Ik gebruikte blauwe bessen maar je kan hier zelf mee gaan spelen. Je zou ook een combinatie van blauwe bessen en bramen kunnen maken. Of een mix van bosbessen. Ook enkel met frambozen zou dit super zijn.

Deze Taart met blauwe bessen mousse ziet eruit als een cheesecake, dat is het dus niet. Verwacht je aan een lekkere luchtige mousse op basis van room, karnemelk en blauwe bessen. De bodem is lekker krokant met de verkruimelde koekjes.

Hoe maken we deze taart met blauwe bessen mousse?

Je begint met de bodem waarvoor je boter dient te smelten en koekjes fijn te malen. Gebruik hiervoor gewone droge koekjes zoals Maria of Sprits koekjes. Meng beide tot een ietwat plakkerige massa. Stort dit mengsel op de bodem van je volledig beklede (bodem en zijkanten) springvorm. Zorg dat de bodem mooi egaal bedekt is. Laat dit opstijven in de koelkast terwijl je de mousse maakt.

Om de mousse te kunnen maken, gaan we eerst een compote maken van blauwe bessen. Doe de bessen in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje zodat de bessen kunnen openpoffen. Haal vervolgens door een zeef en vang het vocht op. Dit laat je volledig afkoelen. Dit kan je makkelijk de dag voordien al doen.
TIP! Wil je het derde ofwel het bovenste laagje maken, hou dan 90 gram van het sap apart.

Eenmaal volledig afgekoeld, gaan we gelatine weken in koud water. Een deel van de room gaan we verwarmen en daar de gelatine aan toevoegen. Laat dit ietwat afkoelen. Doe de karnemelk, bessensap, vanille en kaneel in een kom en mix dit los tot een gladde massa. Voeg er ook de afgekoelde room met gelatine aan toe en mix nog even goed door. Klop de resterende room op (textuur van dikke yoghurt) samen met poedersuiker. Spatel dit onder het karnemelk mengsel zodat je een luchtige mousse verkrijgt. Giet de mousse bovenop de koekjeskorst. Laat minstens 3 a 4h opstijven of langer.

Als je het derde laagje wil maken, dan verwarm je het resterende sap en voeg een geweekt en uitgeknepen blaadje gelatine aan toe. Laat ietwat afkoelen en meng vervolgens met cr√®me fra√ģche. Dit verdeel je vervolgens over de opgesteven mousse. Laat nog eens zo’n 3h of langer opstijven.

Deze Taart met blauwe bessen mousse ziet eruit als een cheesecake, dat is het dus niet. Verwacht je aan een lekkere luchtige mousse op basis van room, karnemelk en blauwe bessen. De bodem is lekker krokant met de verkruimelde koekjes.
Deze Taart met blauwe bessen mousse ziet eruit als een cheesecake, dat is het dus niet. Verwacht je aan een lekkere luchtige mousse op basis van room, karnemelk en blauwe bessen. De bodem is lekker krokant met de verkruimelde koekjes.

Taart met blauwe bessen mousse

Deze Taart met blauwe bessen mousse ziet eruit als een cheesecake, dat is het dus niet. Verwacht je aan een lekkere luchtige mousse op basis van room, karnemelk en blauwe bessen. De bodem is lekker krokant met de verkruimelde koekjes.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingredi√ęnten
  

Koekjes bodem

  • 100 gr boter
  • 150 gr droge koekjes (type Maria of Sprits)

Blauwe bessen mousse

  • 500 gr blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 1/2 citroen
  • 8 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 400 ml room
  • 500 ml karnemelk
  • 1 tl vanille extract
  • 1 snuifje kaneel
  • 150 gr poedersuiker
  • 60 gr cr√®me fra√ģche + 1 blaadje gelatine + 1el poedersuiker (optioneel voor derde laagje)

Instructies
 

Koekjes bodem

  • Begin met de¬†boter¬†op een zacht vuurtje te smelten.¬†
    Ondertussen kan je de bodem en zijkanten van de springvorm bekleden met bakpapier. Hiervoor kan je best de zijkanten even insmeren met wat boter zodat het bakpapier beter blijft kleven. 
    Doe de koekjes in een blender en maal tot fijne kruimels. Meng deze kruimels met de gesmolten boter. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa.
    Stort dit op de bodem van de springvorm, spreid goed uit zodat de hele bodem mooi egaal bedekt hiermee is. 
    Zet in de koelkast om te laten opstijven.

Blauwe bessen mousse

  • Doe de blauwe bessen in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur.
    Laat zachtjes sudderen voor zo'n 20 a 30min tot de bessen zijn opengepoft. Haal dit door een zeef en vang het sap op.
    Laat volledig afkoelen.
    TIP! Op de foto zie je dat er bovenop de mousse nog een dun laagje ligt. Dit is optioneel en bestaat uit een deel van bessensap, cr√®me fra√ģche en gelatine. Wil je dit laagje ook maken. Schep dan 90gr van het bessen sap apart.
  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
    Doe 100ml van de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat even ietwat afkoelen, laat niet volledig afkoelen want dan gaat dit opstijven
    Doe de karnemelk, afgekoelde blauwe bessen sap, vanille extract en snuifje kaneel in een mengkom en mix dit al even los tot een glad mengsel. Voeg hier de ietwat afgekoelde room met gelatine aan toe en mix opnieuw tot een mooi glad mengsel.
    Doe de resterende 400ml room in een mengkom samen met het poedersuiker en klop dit op. Klop dit niet te stijf anders ga je dit moeilijk kunnen mengen. Klop tot de textuur van dikke yoghurt. Voeg dit toe aan het karnemelk mengsel en meng met een spatel tot een mooi gladde mousse. Giet dit bovenop de koekjes korst en laat minstens 3 a 4h (mag ook langer) opstijven in de koelkast.
  • Wil je het derde laagje cre√ęren, week dan een blaadje gelatine in koud water.
    De 90gr apart gehouden bessensap verwarm samen met 1el poedersuiker je tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg het uitgeknepen blaadje gelatine toe.
    Laat even ietwat afkoelen.
    Doe de cr√®me fra√ģche in een mengkom en voeg het bessensap toe. Mix tot een mooi glad mengsel. Bedek hiermee de opgesteven blauwe bessen mousse. Laat nog eens zo'n 3 a 4h opstijven.
  • Werk de taart af met nog extra verse blauwe bessen.
    Smakelijk!
Trefwoord blauwe bessen, karnemelk, no bake, taart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (‚ÄúGoogle‚ÄĚ). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‚ÄėSafe Harbour-principles‚Äô. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.