Vorige week was ik op zoek naar iets nieuw om bij mijn dagelijkse portie yoghurt of havermoutpap te eten. Steeds hetzelfde fruit nl. banaan, ananas, appel en peer begint op de duur ook eentonig te worden.
Zo ben ik terecht gekomen bij pruimen … ik zag ze liggen in de winkel, had totaal geen idee wat er mee aan te vangen maar toch heb ik er een hele lading van meegenomen. Ik voelde dat er iets lekker uit de bus zou komen …
Ik heb er een heerlijke compote van gemaakt met een geheim ingrediënt nl. enkele druppels amandelextract = hemels
De pruimencompote is zowel koud als warm lekker op yoghurt maar ook op havermoutpap. Met de hoeveelheid die ik hieronder maak, kom je wel enkele dagen door.
Je kan de compote enkele dagen bewaren in een glazen bokaal op een koele plaats
Ingrediënten pruimencompote
- 500gr pruimen
- 75gr rietsuiker
- 200ml water
- enkele druppels amandelextract
Ingrediënten parfait (1 persoon)
- 4el granola (zie recept voor zelfgemaakte granola)
- 1 potje yoghurt
- 5el pruimencompote
Bereidingswijze pruimencompote
Snij de pruimen doormidden en verwijder pit. Snij de pruimen in grove stukken.
Doe de stukjes pruimen in een ruime stoofpot samen met de suiker, water en enkele druppels amandelextract. Breng aan de kook.
Zodra dit kookt, zet het vuur lager en laat de pruimen ongeveer 30min zachtjes sudderen.
Probeer regelmatig te roeren.
Na 30min sudderen, heb je een mooie compote met nog stukjes in.
Je kan deze compote zowel warm, lauw als koud eten. Voor deze parfait kan je de compote best volledig laten afkoelen.
Afwerking Parfait
Voor de opbouw van de granola, begin je best met de granola, gevolgd door de yoghurt en werk af met de pruimencompote.
Laat het smaken !