Je hebt verloren brood en je hebt dit recept voor verloren brood in de oven met kriekjes. Geloof mij deze versie wil je gewoon maken en van smullen. Zo lekker, zo simpel … dit is gewoon genieten! Normaal maken we wentelteefjes door ze in de pan te bakken maar je kan ze even goed ook in de oven maken. Ik vind het zo veel makkelijker want je bent niet aan je fornuis gekluisterd. Een ideaal receptje om klaar te maken voor een iets groter gezelschap of dit kan evengoed ook voor 2 personen.
Ik gebruikte in dit receptje sandwiches die ik in plakjes snij en besmeer met wat (kersen)confituur. Zo krijg je lekker veel smaak en wordt het zeker niet eentonig. Je kan hier ook brood of croissants voor gebruiken. Ik vind persoonlijk sandwiches iets lekkerder in deze versie aangezien ze iets zoeter zijn.
Als deze wentelteefjes uit de oven komen, dan zijn ze overheerlijk gewoon! Maar we maken ze nog een tikkeltje lekkerder door ze te serveren met wat kriekjes of kersen. Geen verse kersen of krieken aangezien we niet in het seizoen maar we gebruiken ze uit een bokaal. Ook wel die we kennen van bij de “ballekes met kriekjes”.
Hoe maken we deze Verloren brood in de oven met kriekjes?
Begin met sandwiches in plakjes te snijden. Neem een plakje, smeer in met wat confituur en leg hierop nog een plakje sandwich. Doe hetzelfde met de rest. Verdeel deze “sandwich torentjes” over individuele ovenschaaltjes of over één grote ovenschaal. Je mag dit goed aanduwen.
TIP! Je kan dit ook met brood of croissant maken.
Doe melk, eitjes, vanillesuiker, gewone suiker, snuifje kaneel en vanille puddingpoeder in een mengkom en kluts of mix dit los. Giet dit over de sandwiches in de ovenschaal(tjes). Gebruik je individuele schaaltjes, vul ze dan niet te vol met het melk-ei mengsel. Dit zal namelijk tijdens het bakken nog wat rijzen en uitzetten. Zet vervolgens in de oven en bak ze mooi gaar en goudbruin in de oven. Het ei-melk mengsel dient echt gebakken te zijn en niet meer vloeibaar zijn. Haal dan uit de oven, laat heel even ietwat afkoelen en serveer dan met de kriekjes.
Voor de kriekjes, je doet de inhoud van een bokaal kersen of krieken op sap of siroop in een kookpotje. Schep wat van het sap apart in een kommetje. Voeg suiker toe aan het kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Voeg vanille puddingpoeder toe aan het sap in het kommetje en roer los tot een glad papje. Giet dit al roerend bij in het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
TIP! Je kan dit makkelijk al even op voorhand maken en opnieuw even opwarmen vlak voor het serveren.
Verloren brood in de oven met kriekjes
Equipment
- Kleine ovenschaaltjes of 1 grote ovenschaal
Ingrediënten
- 3 a 4 sandwiches (*)
- kersenconfituur (of andere naar eigen smaak)
- 250 ml melk
- 4 eieren
- 1 zakje vanillesuiker (=8gr)
- 1 el suiker
- 1/2 tl kaneel
- 2 el vanille puddingpoeder
Kriekjes/kersen
- 1 bokaal krieken of kersen (=700gr)
- 1 zakje vanillesuiker (=8gr)
- 1 el suiker
- 1,5 el vanille puddingpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Vet de individuele ovenschaaltjes of één grote ovenschaal in met wat boter.
- Snij de sandwiches in plakjes van zo'n 1,5 a 2cm breedte/dikte. Neem een plakje, smeer in met wat confituur en leg hierop nog sandwich plakje. Doe hetzelfde met de rest van de sandwich plakjes.
- Doe de melk, eieren, vanillesuiker, suiker, kaneel en vanille puddingpoeder in een mengkom en kluts of mix dit los tot een glad papje.
- Verdeel de besmeerde "sandwich hoopjes" over de ovenschaal(tjes). Je mag deze goed aanduwen om alles te doen passen hoor 😃. Overgiet dan met het melk-ei mengsel. Gebruik je de kleine ovenschaaltjes, vul ze niet te vol met dit mengsel omdat dit tijdens het bakken nog serieus zal rijzen. Zet in de oven en bak voor zo'n 25 a 30min tot het melk-ei mengsel mooi gebakken is en niet meer vloeibaar is.Laat heel even afkoelen en serveer ze dan warm of lauw met de kriekjesSmakelijk
Kriekjes/kersen
- Deze kan je maken terwijl de wentelteefjes in de oven staan. Of je kan deze al even op voorhand en even terug opwarmen voor het serverenDoe de krieken/kersen en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 6 a 7el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de vanille suiker en suiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.Roer het puddingpoeder los in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen.