Snelle kaneelbroodjes met blauwe bessen

cinnamon rolls blauwe bes-1

Heimwee naar een fantastische reis, dat is het gevoel dat deze kaneelbroodje mij geven.
Gedurende 1 maand, 6 Amerikaanse staten, 13 verschillende hotels en elke dag weer stonden ze daar bij het ontbijt, DE KOFFIEKOEK van Amerika oftewel cinnamon rolls.
Een zacht broodje opgerold met een kaneelmengsel afgewerkt met glazuur. Een caloriebom vanjewelste gemaakt met veel suiker en boter maar oooo zo lekker! Toch zeker als je van kaneel houdt.
Ondertussen staan ze al 2 jaar op mijn lijstje om te maken en nu pas is het er van gekomen, weliswaar in een iets simpelere versie.

cinnamon rolls blauwe bes-1

Ik noem ze “foefelare” kaneelbroodjes maar wees gerust ze zijn even lekker als de “real” versie en zo veel makkelijker om te maken.Normaal zou je een gistdeeg moeten gebruiken, dat wil dus zeggen … veel kneden en laten rijzen. Dat is er allemaal te veel aan voor mij.
Deze versie is met croissantdeeg … Je kent die kartonnen tubes misschien wel waarin het deeg zit verpakt waarbij je voorzichtig aan het stripje op de verpakking moet trekken om het deeg eruit te krijgen. Dat deeg is dus voor deze rolls gebruikt. Een beetje gefoefeld dus, maar dat moet zeker kunnen omdat ze echt om van te smullen zijn klaar in 1-2-3.
Perfect dus om vlak voor het ontbijt even vlug te maken, af te bakken om ze dan tijdens het ontbijt nog heerlijk lauw te kunnen eten. Want lauw zijn deze “cuties” op hun best!

Ook in de cinnamon roll wereld bestaan er verschillende versies. De traditionele roll wordt enkel gevuld met een mengsel van kaneel en boter, maar ondertussen bestaan er heel wat varianten … met noten, fruit, gedroogd fruit …
Aangezien ik fan ben van de combinatie kaneel en blauwe bessen, heb ik er deze aan toegevoegd en barsten heerlijk open tijdens het bakken.

cinnamon rolls blauwe bes-1

Ingrediënten (+/- 5 a 6 ijsjes)

  • 1 pak croissantdeeg (ik gebruikte de Danerolles Croissants classic 6 stuks)
  • 2 klontjes boter (gesmolten)
  • 50gr bruine suiker
  • 1/2tl kaneel
  • 100gr blauwe bessen
  • 2el poedersuiker
  • water

Bereidingswijze

Vet een muffinvorm in.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de bruine suiker met de kaneel.

Open het pak croissantdeeg.
Als je het deeg openrolt, zal je zien dat het uit steeds 3 rechthoekige delen bestaat die je dient los te snijden.
Neem een eerste rechthoekige plak deeg en leg horizontaal voor je (lange kant naar beneden). Het is normaal dat schuin een stippellijn loopt, je kan het deeg op deze plaatsen ietwat tegen elkaar duwen.
Wrijf het deeg in met een beetje gesmolten boter en strooi hierover ongeveer 2el van het mengsel van bruine suiker en kaneel. Beleg met een deel van de blauwe bessen. Rol strak op van beneden naar boven. Snij (met de nadruk op snij niet duwen) met een scherp mes plakjes van ongeveer 5cm dikte en leg in de muffinvormpjes.
Doe hetzelfde met de rest van het deeg (je kan het best in porties werken en afbakken).

Bak de cinnamon rolls 15min in de oven, tot ze mooi goudbruin zijn.
Haal uit de oven en haal ze meteen voorzichtig uit de vormpjes. Als je ze in de vorm zou laten afkoelen, dan zullen ze helemaal vastplakken in de vorm.
Laat ze ietwat afkoelen.

Voor de afwerking, meng 2el poedersuiker met enkele druppels water. Gebruik niet te veel water anders wordt de glazuur te lopend.
Druppel de glazuur over de lauwe rolls en serveer ze ook lauw.

Smullen maar!

cinnamon rolls blauwe bes-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.