Smoothie Bowl ?? What the hell? Heel simpel, een smoothie in een kom … een smoothie die je opeet ipv opdrinkt. Het is een van mijn favoriete ontbijtjes maar ik dacht ik de enige was die dit deed :-), niet dus … in USA is dit een hype. Een smoothie bowl is heel makkelijk te maken, je mixt alle ingrediënten tot een smoothie, giet dit in een kommetje en serveer met vers fruit en granola. Het leuke aan deze bowl is dat je volop kan variëren met ingrediënten en smaken.
Ik maak mijn smoothie bowl altijd met 2 basisingredienten nl. bevroren banaan en yoghurt, de andere ingredienten die ik toevoeg hangt af van wat ik in huis heb. Tegenwoordig breng ik vaak van Colruyt of Albert Heijn bevroren frambozen of bramen mee en mix deze ook mee. Als je gebruik maakt van bevroren fruit, dan krijg je na het mixen de structuur van ijs.
Je hoeft natuurlijk geen bevroren fruit te gebruiken, vers fruit is ook lekker.
Bij een smoothie bowl hoort bij mij vers fruit en iets crunchy zoals muesli of granola. Aangezien ik de laatste tijd volop aan het experimenteren ben met quinoa, heb ik het ook eens in granola verwerkt. Het resultaat was een lekkere crunchy granola.
Ik maak in deze granola gebruik van 2 soorten quinoa nl. ongekookte quinoa (overal te koop) en gepofte quinoa. Deze laatste is niet zo makkelijk te vinden, ik heb deze online gekocht bij Body&Fit shop van het merk Nature Crops. Maar je kan deze granola ook maken zonder de gepofte quinoa.
Ingrediënten Quinoa Granola
- 200gr havermout
- 100gr quinoa (ongekookt)
- 50gr lijnzaad
- 50gr gesmolten kokosolie
- 50gr amandelschaafsel (of gehakte amandelen)
- Honing
- Vanille extract
- Snuifje zeezout
- Optioneel > Gepofte quinoa
Ingrediënten Smoothie Bowl
- 1 bevrozen banaan
- handvol bevrozen frambozen
- 1 potje magere yoghurt
Bereidingswijze Quinoa Granola
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de havermout, quinoa, lijnzaad amandelschaafsel, zeezout en de gepofte quinoa in een ruime mengkom. Roer alles goed door elkaar.
Voeg een beetje vanille extra toe, samen met de gesmolten kokosolie en 2 a 3el honing. Meng nog even goed.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep hierop het mengsel en spreid goed uit.
Bak de granola ongeveer 20min in de voorverwarmde oven. Roer tijdens het bakken af en toe door het mengsel.
Als het mengsel mooi goudbruin is, haal uit de oven.
Wat ik dan meestal doe wanneer het mengsel uit de oven komt, meteen nog een beetje honing over de granola gieten. Dit maakt de smaak nog beter en de granola plakt dan lekker aan elkaar. Maar dit hoef je natuurlijk niet te doen
Bereidingswijze Smoothie Bowl
Doe de bevrozen banaan, frambozen en yoghurt in de blender en mix tot een gladde massa.
Schep deze massa in een kommetje en werk af met een beetje granola en eventueel nog wat verse besjes.