Pannenkoeken, altijd een hit op eender welk moment van de dag. Bloem, melk en eitjes en je kan aan de slag. Van kinds af hebben we geleerd dat we deze in een pan bakken maar je kan ze ook perfect in de oven bakken. Tja, jullie weten dat ik een “oven mens” ben dus ik probeer daarin alles te maken 😃. Dus ja, pannenkoeken uit de oven het kan perfect. Ik vind het super makkelijk en je hoeft niet continu achter die pan te blijven staan.
Voor het deeg, gebruikt ik quasi dezelfde ingrediënten als wanneer je ze in de pan zou bakken. Ik voegde enkel nog wat vanille, zeste van sinaasappel en wat maple syrup toe voor nog wat extra smaak. Alsook gaat er in deze versie ook bakpoeder waardoor ze een beetje rijzen zoals American Pancakes. Het deeg is eigenlijk gewoon alles mengen zoals het klassieke recept.
Hoe gaan we deze pannenkoeken nu bakken in de oven? Je zou een grote bakvorm kunnen gebruiken en na het bakken alles in stukken verdelen. Of je kan er individuele pannenkoekjes van maken met behulp van een cupcake of muffin bakvorm. Ik gebruikte de hartjes bakvorm van Le Creuset. Deze vormpjes zijn iets groter dan een cupcake of muffin bakvorm.
Hoe maken we deze Pannenkoeken uit de oven?
Begin alvast met het invetten van de vormpjes met wat olie of boter.
Gebruik je één grote bakvorm dan kan je de bodem het best bekleden met bakpapier.
Meng alvast eerst de droge ingrediënten namelijk bloem, bakpoeder, vanillesuiker en suiker. Zet dit even opzij.
Neem een ruime mengkom en doe hierin de eitjes, melk, gesmolten boter, maple syrup (of honing), vanille en zeste van sinaasappel. Mix of meng dit alvast tot een glad papje. Doe er de droge ingrediënten bij en mix of meng tot een glad deeg.
Schep zo’n 2el van het deeg in de vormpjes. Vul ze niet helemaal tot boven. Je zal waarschijnlijk ook in porties moeten bakken. Bak de pannenkoekjes mooi goudbruin in de oven voor zo’n 10 a 15min (afhankelijk van de grootte van je vormpje).
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en serveer direct.
Serveertip ! Lekker met wat gesmolten witte chocolade en frambozen
Pannenkoeken uit de oven
Equipment
- Muffin of cupcake bakvorm
Ingrediënten
- 240 gr patisseriebloem
- 1 zakje vanillesuiker (=8gr)
- 20 gr suiker
- 6 gr bakpoeder
- 2 eieren
- 350 ml melk
- 25 gr boter (gesmolten)
- 2 el maple syrup (of honing)
- 1 tl vanille extract
- 1/2 tl zeste van sinaasappel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Vet de vormpjes in met wat boter of olie
- Meng alvast de bloem met vanillesuiker, suiker en bakpoeder. Zet even opzij.
- Doe de eieren, melk, gesmolten boter, maple syrup, vanille extract en zeste van sinaasappel in een mengkom. Mix of kluts dit even los tot een gladde massa.Voeg hier het bloem mengsel aan toe en meng goed tot een mooi glad beslag.
- Schep nu ongeveer zo'n 2el van het deeg in de vormpjes. De hoeveelheid hangt wat af van de grootte. Ik gebruikte vrij grote vormpjes. Vul vooral de vormpjes niet helemaal tot boven. Bak de pannenkoekjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 10 a 15min (hangt af van oven tot oven + van de grootte van je vormpjes + hoeveel deeg je hebt gebruikt). Check na zo'n 10min alvast even om te zien of ze al mooi stevig gebakken zijn.Haal uit de oven en serveer met wat vers fruit en eventueel wat gesmolten witte chocolade.Smakelijk