Zoals jullie misschien wel weten, ik hou van ontbijten. Ik zou een hele dag ontbijtreceptjes kunnen eten š. Boterham met choco of met kaas, nee totaal niet mijn ding. Dan zou ik na 10min al terug honger hebben. Bij mij dient er ‘s ochtends havermout aan te pas te komen anders loop ik continu rond met honger. De ene dag is dat een havermoutpapje, de andere dag is dat een grote kom met homemade granola aangevuld met yoghurt en fruit. De laatste weken bak ik regelmatig deze ontbijtcake met kiwi, waar ik ondertussen lichtjes verslaafd aan ben. Super makkelijk om te maken, lekker vullend, weinig werk en je kan spelen met de ingrediĆ«nten.
De basis is een combinatie van havermout (fijngemalen) en amandelmeel. Beide gaan dus zorgen dat dit lekker vullend is. Als zoetmiddel, kan je zelf kiezen (gewone suiker, Stevia, suikervervanger, …). Ik hou wel van kokosbloesemsuiker in deze ontbijtcake omwille van de lichte karamel toets. Verder gaat er nog eitjes, vanille, snuifje kaneel, bakpoeder en melk in het beslag. Qua melk, kies je ook weer zelf welke je hierin wenst te verwerken (gewone melk, amandel, …).
Qua extra’s kan je echt eindeloos gaan spelen. Ik koos nu voor kiwi, omdat we in het seizoen zijn. Maar ik kan jullie ook al meedelen dat ook appel en peer een echte aanrader zijn. Voeg eventueel ook wat rozijnen of stukjes dadel toe. Of wat grof gehakte noten.
Hoe maken we deze Ontbijtcake met kiwi ?
We beginnen met het mengen van de droge ingrediƫnten namelijk havermeel, amandelmeel, bakpoeder, kaneel en kokosbloesemsuiker. Zet dit even opzij.
TIP! Kokosbloesemsuiker kan je vervangen door eender welke zoetstof.
Doe de eitjes, melk en vanille in een andere mengkom en kluts dit los tot een glad papje. Voeg er de droge ingrediƫnten aan toe en meng goed. Dit zal een vrij vast deeg zijn. Giet dit in een beklede springvorm of cakevorm.
Werk af met plakjes geschilde kiwi. Bak de cake mooi goudbruin in de oven.
Ontbijtcake met kiwi
Equipment
- Springvorm 20 a 22cm
Ingrediƫnten
- 125 gr havermeel (*)
- 125 gr amandelmeel
- 3 gr bakpoeder
- 80 gr kokosbloesemsuiker (of gewone suiker of suikervervanger)
- 3 eieren
- 100 ml melk (halfvolle, amandel, soja, …)
- 1 tl vanille extract
- 1 tl kaneel
- 2 kiwi's
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed de bodem en zijkanten van je springvorm met bakpapier.
- Meng alvast het havermeel, amandelmeel, bakpoeder en kokosbloesemsuiker. Zet even opzij.Schil de kiwi en snij in plakjes. Neem een mengkom en doe hierin de eitjes, melk, vanille en kaneel. Kluts dit los tot een glad papje. Voeg er de droge ingrediƫnten aan toe. Meng goed. Dit is een vrij vast deeg en helemaal glad krijg je het sowieso niet omwille van de havermout en amandelmeel. Giet het deeg in de springvorm en verdeel er de plakjes kiwi over.Bak de cake zo'n 30min in de oven tot deze mooi gaar gebakken is.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.Bewaar de cake luchtdicht.