Deze ovenschotel met aardappelen, prei en slavinken noem ik nu eens echt puur winters comfort food. Een makkelijk receptje waar je weinig werk aan hebt, deels op voorhand kan maken en restjes in kan verwerken. Een typisch “AGV” maaltje zoals onze noordburen zouden zeggen ofwel een maaltijd met aardappelen, groenten en vlees. Deze is echter in een lekker origineel jasje gestoken meer bepaald in een ovenschotel met de lekkerste preisaus.
Voor de aardappelen, heb ik het mezelf even lekker makkelijk gemaakt. Ik heb hiervoor gewoon een zakje voorgegaarde aardappeltjes van de supermarkt voor gebruikt. Heb je nu per toeval nog wat gekookte patatjes van de vorige dag over, dan kan je deze hier ook perfect voor gebruiken. Zelf had ik nog wat restjes gekookte broccoli van de dag ervoor. Deze heb ik gewoon mee verwerkt in deze ovenschotel. Ook met bloemkool is dit super lekker.
We hebben patatjes, prei in de saus en nog wat restjes broccoli. Daar hoort nog een stukje vlees bij, een lekker stukje vlees! Met gehakt zit je dan altijd goed. Geen klassieke gehaktballen, wel slavinken. Deze zijn hier in België misschien iets minder gekend. Bij ons zijn eerder “blinde vinken” gekend meer bepaald gehakt omwikkeld met dunne kalfslapjes. Een slavink wordt omwikkeld met plakjes spek. Ook goed he 😃
Hoe maken we deze Ovenschotel met aardappelen, prei en slavinken?
We beginnen met het maken van de slavinken. Meng hiervoor gehakt met een ei, paneermeel, mosterd, peper en zout. Vorm er kleine worsten van en omwikkel deze dan in één of twee dunne plakjes spek. Laat deze even opstijven in de koelkast
TIP! Je kan deze makkelijk al even op voorhand maken en afgedekt in de koelkast bewaren.
Dan gaan we verder met de preisaus. Hiervoor wassen we eerste de preien en snij deze vervolgens in schijfjes. Verhit een stoofpot met wat olijfolie of klontje boter en stoof hierin de prei mooi zacht. Roer regelmatig en laat de prei niet bruin worden. Strooi er vervolgens bloem over en roer goed. Dit zal nu een droog mengsel vormen. Laat dit een minuutje mee bakken en giet er dan al roerend en beetje bij beetje melk bij. Laat al roerend zachtjes koken, je zal zien dat de saus indikt. Haal dan van het vuur en voeg geraspte kaas toe. Breng de saus verder op smaak met citroensap, peper en zout en optioneel wat Karl Otto kruiden van Mill & Mortar.
Doe de voorgegaarde aardappeltjes in een ovenschaal. Schik er eventueel wat restjes gekookte broccoli of bloemkool tussen en giet hierover de preisaus.
Neem een bakplaat en beleg deze met bakpapier. Aan de ene kant van de bakplaat zetten we de ovenschaal aan de andere kant leggen we de slavinken. Leg deze gewoon op het bakpapier dan hoef je hier geen extra ovenschaal voor vuil maken. Bak voor zo’n 25min in de oven. De laatste 5min kan je ovengrill nog even aanzetten.
Ovenschotel met aardappelen, prei en slavinken
Ingrediënten
Slavinken
- 450 gr gemengd gehakt
- 1 ei
- 1 kl mosterd
- 20 gr paneermeel
- 12 a 14 plakjes gerookt spek (in dunne plakjes)
- Peper en zout
Ovenschotel
- 3 preien
- 50 gr bloem
- 750 ml melk
- 100 gr geraspte kaas + extra
- 1/2 citroen
- 1 kl Karl Otto kruiden Mill & Mortar (optioneel)
- 500 gr voorgegaarde aardappelen (schijfjes, mini-krieltjes, partjes)
- Gekookte broccoli of bloemkool (optioneel)
Instructies
Slavinken
- Begin best met het maken van de slavinken. Meng het gehakt met het ei, mosterd, paneermeel peper en zout. Vorm kleine worsten van het gehakt. Rol strak rond elke worst 1 of 2 plakjes spek.Laat deze even opstijven in koelkast terwijl je de saus voorbereidTIP !Deze kan je trouwens al even op voorhand maken en in de koelkast bewaren.
- Voor het bakken van de slavinken, ik heb dit gewoon in de oven gedaan. Verwarm hiervoor de oven voor op 190 graden. Beleg een ovenplaat met bakpapier en leg hierop de slavinken. Hou een deel van de ovenplaat vrij, dan kan je hier iets later de ovenschaal zetten. Bak de slavinken mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken op zo'n 20min (afhankelijk van de grootte).
Ovenschotel
- Was de preien en snij deze in schijfjes. Verhit een royale scheut olijfolie of klontje boter in een stoofpot. Stoof hierin de prei eerst aan voor zo'n 3 a 4min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.Strooi er vervolgens de bloem over, roer goed. Dit zal nu een droge massa vormen. Laat een minuutje mee bakken. Giet er al roerend en beetje bij beetje de melk bij. Roer goed om brokjes te voorkomen. Laat zachtjes koken zodat de saus kan indikken en haal dan van het vuur. Doe er dan meteen de geraspte kaas bij en roer goed zodat de kaas kan smelten. Als laatste voeg je nog wat citroensap toe, peper en zout naar smaak en optioneel de Karl Otto kruiden.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Beleg alvast een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de voorgegaarde aardappeltjes over een ovenschaal en giet hierover de preisaus. Eventueel kan je hier ook nog wat voorgegaarde broccoli of bloemkool over verdelen. Strooi er ook nog wat geraspte kaas overZet de ovenschaal aan één kant van de bakplaat. Aan de andere kant leg je slavinken (gewoon op het bakpapier, maak hiervoor geen ovenschaal voor vuil 😃)Bak voor zo'n 25min in de oven. Je kan de laatste 5min de ovengrill nog even aanzetten voor een krokant kaaskorstje. Draai de slavinken halverwege even om.Serveer directSmakelijk