Appel galette

Deze makkelijke Appel galette is een lekker taartje voor bij de koffie. Een origineel en eenvoudig alternatief op de klassieke appeltaart. De appelen worden eerst gekarameliseerd in de oven om vervolgens verpakt te worden in een heerlijk snel te maken deeg.
Naar recept gaan

Vergeet de klassieke appeltaart voor even. Deze appel galette is wat je de volgende keer bij de koffie op tafel moet toveren. Iets robuuster qua uiterlijk maar wel zo lekker en makkelijk om te maken. Het geheim zit hem in de appelen. Deze gaan we eerst (zonder deeg) in de oven met wat suiker en kaneel bakken. Zo krijgen ze extra veel smaak en worden ze lichtjes gekarameliseerd. Dit is echt te lekker voor woorden 😃. Vervolgens schikken we ze op ons homemade snelle galette deeg en gaan ze nog eens voor de tweede maal de oven in. Het resultaat is echt waanzinnig. De appeltjes zijn lekker zacht, lichtjes gekarameliseerd, de subtiele toets van kaneel. Dat allemaal in combinatie met dat heerlijke boterachtige korstje.

Voor deze taart gebruiken we zo’n 10 appelen. Dat lijkt veel en voor het bakken is dat wel een mooi hoopje. Tijdens het bakken zullen deze slinken en je zal zien dat de taartvorm perfect gevuld zal zijn. Niet te veel en niet te weinig.

Deze makkelijke Appel galette is een lekker taartje voor bij de koffie. Een origineel en eenvoudig alternatief op de klassieke appeltaart. De appelen worden eerst gekarameliseerd in de oven om vervolgens verpakt te worden in een heerlijk snel te maken deeg.

Hoe maken we deze appel galette?

Om te beginnen, starten we met het maken van het deeg. Hiervoor meng je bloem, vanillesuiker, gewone suiker en klein blokjes koude boter. Mix of kneed dit tot je fijne kruimels verkrijgt. Ik laat mijn keukenmachine dit mixen/kneden. Voeg hier vervolgens ijskoud water en wat vanille extract aan toe. Kneed tot een mooie deegbal. Laat dit nu zo’n 15min opstijven in de koelkast en rol dan uit tussen 2 stukken bakpapier. Verwijder het bovenste stuk bakpapier. Leg het deeg met het onderste stuk bakpapier in een taartvorm van zo’n 20cm. De randjes zullen wat overhangen, maar dat moet zo 😃. Zet dit zo in de koelkast zodat je ondertussen de appelen kan bakken.

Snij de appelen in plakjes. Je hoeft ze niet te schillen. Omdat ze toch voor een aanzienlijke tijd gebakken worden, zal de schil mooi zacht zijn bij het serveren. Leg deze plakjes op een beklede bakplaat. Smelt vervolgens boter met suiker en kaneel. Roer goed tot een glad papje. Giet dit over appeltjes, hussel even en zet in de oven. Bak voor zo’n 30min tot de appeltjes mooi zacht zijn.

Haal de taartvorm uit de koelkast. Schep de helft van de appeltjes in de taartvorm. Verdeel hierover wat walnoten en rozijnen. Doe er de overige appeltjes bij en nog wat extra rozijnen en walnoten. Als laatste strooi er nog wat extra suiker over en bak de galette in de oven voor zo’n 40min.

Serveer deze appel galette warm of lauw met een bolletje ijs.

Deze makkelijke Appel galette is een lekker taartje voor bij de koffie. Een origineel en eenvoudig alternatief op de klassieke appeltaart. De appelen worden eerst gekarameliseerd in de oven om vervolgens verpakt te worden in een heerlijk snel te maken deeg.
Deze makkelijke Appel galette is een lekker taartje voor bij de koffie. Een origineel en eenvoudig alternatief op de klassieke appeltaart. De appelen worden eerst gekarameliseerd in de oven om vervolgens verpakt te worden in een heerlijk snel te maken deeg.

Appel galette

Deze makkelijke Appel galette is een lekker taartje voor bij de koffie. Een origineel en eenvoudig alternatief op de klassieke appeltaart. De appelen worden eerst gekarameliseerd in de oven om vervolgens verpakt te worden in een heerlijk snel te maken deeg.
Gang dessert
Porties 6

Ingrediënten
  

Deeg

  • 70 ml water (koud)
  • 300 gr patisseriebloem
  • 16 gr vanillesuiker (= 2 zakjes)
  • 60 gr suiker + extra
  • 185 gr boter (koud)
  • 1 tl vanille extract

Vulling

  • 80 gr boter
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 10 appelen (type Jongald of Elstar)
  • 75 gr rozijzen
  • 75 gr walnoten

Instructies
 

  • Begin met het maken van het deeg.
    Doe het water in een kommetje en zet zo'n 10min in de diepvries zodat dit echt goed koud is.
    Doe de bloem, vanille suiker en suiker in een mengkom. Roer al even los. Snij de koude boter in kleine blokjes en voeg toe. Mix of kneed dit tot je fijne kruimels krijgt.Voeg vervolgens het ijskoude water en vanille toe en mix of kneed tot een mooie deegbal. Is het deeg nog iets te droog, voeg nog een klein tikkeltje water toe.
    Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo'n 15min opstijven in de koelkast. Het deeg mag noet niet te vast zijn. Rol het vervolgens uit tussen 2 stukken bakpapier tot een ronde lap van zo'n 35cm diameter en zo'n 4mm dikte. Verwijder de bovenste vel bakpapier. Leg het deeg met bakpapier aan de onderkant in een taartvorm van zo'n 20cm. De randen zullen wat overhangen maar dat moet 😃. Zet dit zo in de koelkast om op te stijven. Ondertussen kan je de appelen bakken.
  • Voor de appelen, verwarm de oven voor op 200 graden en beleg een ruime bakplaat met bakpapier.
    Doe de boter en suiker in een pannetje en smelt op een zacht vuurtje. Roer goed zodat de suiker ietwat kan oplossen. Haal dan van het vuur en voeg het kaneel toe. Meng goed en zet even opzij.
    Snij de appelen in partjes, schillen hoef je ze niet te doen. Verwijder wel steeds het klokhuis. Leg de partjes op de bakplaat, ze mogen wat op elkaar liggen. Giet hierover het boter-suiker-kaneel mengsel. Hussel even goed en zet in de oven. Bak voor zo'n 25 a 30min in de oven tot ze mooi zacht gebakken zijn.
  • Haal de taartvorm uit de koelkast. Verdeel de helft van de gebakken appeltjes over het deeg. Strooi er dan de helft van de rozijnen en walnoten over. Schep hierover de resterende appeltjes gevolgd door de walnoten en rozijnen.
    Vouw de randjes nu ietwat naar binnen. Strooi er nog wat extra suiker over.
    Bak voor zo'n 40min in de oven (op 185 graden) tot de korst mooi goudbruin gebakken is.
    Serveer de galette warm of lauw met een bolletje ijs.
    Smakelijk
Trefwoord appel, appeltaart, dessert, kaneel, taart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.