Ontbijten met cake, daar ben ik fan van. Er staan al een hele resem aan gezonde cake recepten op de blog waar je perfect mee kan ontbijten. Deze ontbijtcake met kersen zet ik met heel veel plezier ook in dat rijtje. Zo lekker en zo makkelijk om te maken, deze is de voorbije weken reeds meermaals uit mijn oven gekomen. Mijn nieuwe gezonde verslaving waar je zelf ook weer eens volop mee kan variëren. Ook handig is dat je deze gezonde glutenvrije ontbijtcake makkelijk in het weekend al kan bakken, luchtdicht bewaren en je hebt steeds iets lekker voedzaams bij de hand.
Ik verwerkte kersen/krieken in deze ontbijtcake. “Maar Elien, het is toch nog geen kersenseizoen”. Dat is waar, ik gebruikte echter kersen/noordkrieken uit een bokaaltje. Iets wat ik trouwens altijd in mijn voorraadkast heb staan voor het geval ik weer eens zin zou hebben in gehaktballetjes met kriekjes. Mijn andere serieuze verslaving! 😃
Het leuke is dat je hier eender welk fruit in kan verwerken. Check even wat je in huis hebt, welk fruit er in het seizoen is, of misschien zit er nog wel wat fruit in de diepvries. Je zou er ook gedroogd fruit in kunnen verwerken of zelfs stukjes (pure) chocolade.
Hoe maken we deze ontbijtcake met kersen?
Gebruik je net zoals mij de kersen of krieken uit een bokaaltje dan is het belangrijk om ze goed te laten uitlekken. Dit is belangrijk anders zal je cake te nat zijn. Ik depte ze zelfs nog wat droog met wat keukenpapier.
Voor het deeg, mix daarvoor plattekaas of kwark los met eieren, agavesiroop, citroensap, zeste van citroen en vanille extract. Voeg hier havermeel, amandelmeel, bakpoeder en baking soda aan toe. Meng goed.
Doe er de uitgelekte kersen/krieken bij en meng vluchtig met een spatel.
TIP! Je kan ook griekse yoghurt gebruikten ipv plattekaas of kwark
TIP! Vervang de agave siroop door maple syrup, honing of andere zoetstof
TIP! Havermeel maak je gewoon zelf. Doe daarvoor havermoutvlokken in een blender en mix tot een fijn meel.
Schep het deeg in een ingevette en beklede cakevorm, strooi er nog wat amandelschaafsel over en bak de ontbijtcake mooi gaar in de oven. Omdat de cake toch zeker 50 a 60min in de oven moet, kan je best op tijd checken dat de bovenkant niet te bruin wordt. Is dit het geval, denk dan af met wat aluminiumfolie.
TIP! Je zou ook een muffin/cupcake bakvorm kunnen gebruiken voor kleine individuele cakejes.
Eenmaal gebakken, laat de cake eerst 15min afkoelen in de cakevorm. Ontvorm dan voorzichtig en laat verder volledig afkoelen op een rooster. Bewaar de cake luchtdicht.
Ontbijtcake met kersen
Equipment
- Cakevorm
Ingrediënten
- 250 gr kersen (bokaaltje – op siroop – uitgelekt gewicht)
- 200 gr Plattekaas (of kwark of griekse yoghurt)
- 3 eieren
- 30 gr agavesiroop (of honing of maple syrup)
- 1 tl zeste van citroen
- 1 citroen (sap)
- 1 tl vanille extract
- 150 gr havermeel (*)
- 100 gr amandelmeel (of poeder)
- 3 gr baking soda
- 3 gr bakpoeder
- handvol amandelschaafsel
Instructies
- Begin met de kersen/krieken goed te laten uitlekken. Ik depte ze zelfs wat droog met wat keukenpapier.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Vet een cakevorm wat in en beleg de bodem en eventueel ook de zijkanten met bakpapier. Als je een siliconen vorm gebruikt dan hoeft dit niet.
- Doe de plattekaas, eieren, agavesiroop, zeste van citroen, citroensap en vanille extract in een mengkom. Klop dit los tot een mooie egale massa.Voeg het havermeel, amandelmeel, baking soda en bakpoeder toe. Mix goed. Op het laatste voeg je de uitgelekte kersen/krieken toe en spatel dit vluchtig doorheen het deeg.Giet het deeg in de cakevorm, strooi er wat amandelschaafsel over en bak de cake mooi gaar in de oven. Reken toch op zo'n 50 a 60min baktijd. Als de cake bovenaan iets te bruin wordt, dek dan af met wat aluminiumfolie.
- Eenmaal gebakken, haal de ontbijtcake uit de oven en laat eerst zo'n 15min afkoelen in de bakvorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen op een rooster. Bewaar de cake luchtdicht.Smakelijk