Oeufs en Cocotte is een klassiek Frans eiergerecht dat helemaal niet moeilijk is om te maken. Je bereidt een ei au bain marie in een klein potje in de oven. Het leuke aan deze bereiding is dat je volop kan variëren met smaken. Je kan wat spek toevoegen, spinazie, kaas, tomatensaus …. Ik heb gekozen, omdat het bijna Pasen is dus mag het wat feestelijker, voor gerookte zalm en kruidenkaas.
En om toch nog een beetje nostalgie van vroeger te hebben, heb ik er soldaatjes bij geserveerd. Voor degene die geen soldaatjes kennen, dat is een boterham in lange repen gesneden ;-).
Ingrediënten (4 personen)
- 4 eieren
- gerookte zalm (ongeveer 50gr of meer)
- Kruidenkaas (ik heb Philadelphia kruiden gebruikt)
- Peper en zout
Extra nodig > kleine ovenpotjes, grote diepe ovenschaal waar de potjes in kunnen staan.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook een ruime hoeveelheid water.
Snij de gerookte zalm in kleine stukjes.
Doe in elk ovenpotje een eetlepel kruidenkaas, en smeer dit uit over de bodem.
Verdeel de gerookte zalm over de potjes.
Breek 1 ei per potje bovenop de zalm.
Kruid met een beetje peper en zout.
|
Zet de ovenpotjes in de diepe ovenschaal.
Giet het kokende water voorzichtig in de ovenschaal (zorg dat er geen water in de potjes komt) tot het ovenpotje meer dan helft onderstaat.
Zet de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 12 a 15min (hangt van de oven af en van de grootte van je ovenpotje).
Haal de ovenschaal uit de oven en neem voorzichtig de ovenpotjes uit het water. Dep de onderkant droog en serveer direct.
Serveer met brood of soldaatjes.
Laat het smaken !!!