Van een ontbijtfeestje gesproken met deze luchtige pannenkoeken met karnemelk! Pannenkoeken ‘s ochtend vroeg, what’s not to like 😃. Alleja voor mij kan dat smaken op eender welk moment van de dag hoor. Zeker zo van die lekker fluffy pancakes met wat vers fruit en een royale scheut maple syrup. Oh ja heerlijk! Luchtig en fluffy zijn deze pannenkoeken zeker en vast en dat allemaal dankzij karnemelk, ook wel botermelk genoemd.
Velen zullen misschien beginnen gruwelen bij het lezen of horen van karnemelk maar wees gerust je zal er niets van proeven. De botermelk zal zorgen voor luchtigheid. Je pannenkoeken zullen helemaal niet zuur smaken.
Serveren doen we deze fluffy pancakes met lekkere zomerse bessen, een royale scheut maple syrup (of andere zoetstof) en wat mascarpone. Deze laatste bracht ik op smaak met wat zeste van limoen, yoghurt, honing en vanille. Ja echt een culinair ontbijtje kan je dit wel noemen.
Hoe maken we deze luchtige pannenkoeken met karnemelk?
Eigenlijk is het niet meer dan alle ingrediënten gewoon mengen. Lekker simpel dus en dat willen toch als we deze als ontbijt serveren! Je begint met de patisseriebloem te zeven en in een mengkom te doen samen met de suiker, baking soda en bakpoeder. Meng dit alvast even.
Daar gaan we nu de natte ingrediënten aan toevoegen meer bepaald de eitjes, vanille extract, gesmolten boter en de karnemelk. Mix dit tot een mooi glad beslag. Meer is het niet en je kan beginnen bakken.
Verhit daarvoor een pan met wat boter of olie en bak hierin de pannenkoeken mooi goudbruin langs beide kanten. Maak de pancakes vooral niet te groot want dan ga je niet kunnen draaien. Ik gebruikte mijn ijsschep hiervoor en vulde deze met ongeveer 2/3 deeg.
Terwijl je de pannenkoeken bakt, kan je de mascarpone crème maken. Hiervoor mix je eerst mascarpone los met yoghurt. Voeg zeste van limoen, vanille en wat honing toe en mix opnieuw.
Serveer de pannenkoeken met de mascarpone crème, zomerse bessen en een royale scheut maple syrup.


Luchtige pannenkoeken met karnemelk
Ingrediënten
- 250 gr patisseriebloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 2 el suiker
- 480 ml karnemelk
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 3 el boter (gesmolten)
- Bessen
- Maple syrup
Mascarpone crème
- 200 gr mascarpone
- 2 el natuuryoghurt
- 1 tl vanille extract
- 1/2 tl zeste van limoen
- 1,5 el honing
Instructies
- Zeef de bloem en doe in een ruime mengkom samen met het bakpoeder, baking soda en suiker. Meng alvast even.
- Voeg hier de karnemelk, eieren, vanille extract en gesmolten boter aan toe. Mix tot een glad deeg.
- Verhit een pan met wat boter of olie en bak hierin de pannenkoeken mooi goudbruin langs beide kanten. Maak ze vooral niet te groot anders ga je ze niet kunnen draaien. Ik heb ongeveer 2/3 van een ijsschep per pannenkoek genomen.
- Terwijl je pannenkoeken aan het bakken bent. Kan je de mascarpone crème maken.Mix hiervoor de mascarpone los met de yoghurt. Voeg hier de vanille, honing en zeste van limoen aan toe en mix nog even.
- Serveer de pannenkoeken met bessen, maple syrup en de mascarpone crème.Smakelijk!
Ik had nog karnemelk in de koelkast staan die op moest en heb de pannenkoekjes gemaakt. Ze waren héééérlijk en héél luchtig. Ik heb ook mijn ijslepel gebruikt om de portiegrootte te bepalen. Het beslag liep niet uit en het zijn mooie kleine pannenkoekjes geworden. Binnenkort komt een vriendin een weekend logeren en dan ga ik ze zeker maken met fruit, siroop en mascarpone-crème. Ik weet zeker dat ik hier indruk mee zal maken!