Er zijn zo van die recepten waar je nooit genoeg inspiratie voor kan krijgen zoals bananenbrood. Ik denk dat iedereen wel eens te rijpe bananen heeft. Vooral niet weggooien maar maak er lekkere pannenkoekjes, wafeltjes, koekjes of dit lekker makkelijke gemarmerd bananenbrood mee. Dit is trouwens een glutenvrij receptje aangezien dit op basis van havermout (check wel eerst goed de verpakking) is. Verder vraagt dit receptje niet veel tijd of ingrediënten en staat ie in “no-time” in de oven. Ik vind dit persoonlijk een super lekker broodje waarmee ik zowel kan ontbijten. Of ik neem dit makkelijk mee als tussendoortje voor tijdens mijn wandelingen.
TIP! Maak het bananenbroodje nog lekkerder door stukjes pure chocolade toe te voegen.

Wat heb je nodig voor dit gemarmerd bananenbrood?
- Bananen : Gebruik hier echt heel rijpe bananen die langs de buitenkant al goed bruin zien.
- Havermout : Ik gebruik hier altijd de fijne havermout die kan je iets makkelijker tot meel malen
- Kokosolie : Je kan hier eventueel ook olijfolie gebruiken, gebruik dan lichte anders wordt de smaak iets te intens. Je zou ook boter kunnen gebruiken maar dan is het niet meer lactosevrij.
- Eieren
- Kokosbloesemsuiker : Je kan hier eender welke suiker gebruiken (suiker = suiker). Ik ben fan van kokosbloesemsuiker omdat deze ietwat naar karamel proeft.
- Kaneel : kaneel en banaan is een topcombinatie
- Cacaopoeder
Hoe maken we dit Gemarmerd bananenbrood ?
We beginnen met de havermout fijn te malen in een blender. Perfect fijn zoals bloem, ga je niet krijgen. Meng dit havermeel met bakpoeder en een snuifje kaneel. Zet deze droge ingrediënten even opzij.
Vervolgens smelt je de kokosolie op een zacht vuurtje.
Ondertussen kan je de rijpe bananen pletten. Meng deze dan met eitjes, kokosbloesemsuiker, vanille extract en de gesmolten kokosolie. Voeg hier de droge ingrediënten aan toe. Dan giet je de helft van het deeg in een aparte kom en hier voeg cacaopoeder aan toe. Voeg deze wel toe via een zeef om klonters te voorkomen. Meng dit nog even goed.
Neem je beklede bakvorm en schep nu afwisselend wat van het klassieke deeg en wat van het chocolade deeg in de vorm. Zet in de oven en bak het bananenbrood mooi gaar voor zo’n 50min. Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat eerst zo’n 10min afkoelen in de vorm om dan vervolgens verder op een rooster volledig te laten afkoelen. Bewaar luchtdicht.


Gemarmerd bananenbrood
Equipment
- 1 Cakevorm
Ingrediënten
- 270 gr havermout
- 2 tl bakpoeder
- 1 snuifje kaneel
- 110 ml kokosolie
- 3 rijpe bananen
- 3 eieren
- 120 gr kokosbloesemsuiker
- 1 tl vanille extract
- 2,5 el cacaopoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem en zijkanten van een bakvorm met bakpapier.
- Begin met de havermout fijn te malen in je blender. Je gaat dit niet perfect fijn krijgen zoals bloem. Meng dit havermeel met bakpoeder en het snuifje kaneel. Zet deze droge ingrediënten even opzij.
- Smelt de kokosolie op een zacht vuurtje.Ondertussen plet je de bananen en meng met de eieren, kokosbloesemsuiker, vanille extract en de gesmolten kokosolie. Meng goed. Doe er de droge ingrediënten bij en opnieuw goed.Giet nu de helft van dit deeg in een andere kom en voeg daar het cacaopoeder aan toe (voeg dit toe via een zeef om klontjes te voorkomen). Meng dit nog even goed. Schep nu afwisselend wat van het gewone deeg en van het chocolade deeg in de bakvorm om zo een gemarmerd effect te krijgen.
- Zet in de oven en bak het bananenbrooodje voor zo’n 50min in de oven. Check met een satéprikker of deze mooi gaar is binnenin.
- Haal uit de oven en laat zo’n 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder afkoelen. Bewaar luchtdicht.