Vrijdag, dat is visdag en daarom vandaag op het menu deze heerlijk makkelijke zalm in tomatensaus. Vaak combineren we gehaktballetjes met een tomatensausje, zalm kan even goed! Dit receptje zit bomvol zuiderse smaken, veel groentjes en door de room wordt het ook nog lekker romig. Een super simpel maaltje om op je weekmenu te zetten. Ik verwerkte hierin weer mijn homemade tomatensaus wat dit gerechtje nog net dat tikkeltje lekkerder maakt.
Hoe maken we deze Zalm in tomatensaus?
Begin met het kort aanbakken van de zalm in een ruime (hoge) pan of stoofpot. De zalm hoeft nog niet gaar te zijn binnenin. Haal uit de pan. Voeg opnieuw wat olijfolie toe aan de pan of stoofpot. Je hoeft deze niet eerst proper te maken. Stoof hierin de ui eerst aan voor enkele minuten. Voeg er dan de look en gerookt paprikapoeder bij. Laat een minuutje bakken. Doe er dan de kerstomaten bij (hoeven niet gehalveerd te worden), laat nog een minuutje mee bakken. Giet er de (homemade) tomatensaus of passata bij samen met wat water, witte bonen, oregano, basilicum, suiker, peper en zout. Laat dit zo’n 20 a 25min zachtjes sudderen. Dit mag ook langer staan sudderen.
Doe er dan de spinazie bij en laat deze rustig slinken. Als laatste giet je er de room bij. Meng nog even goed. Leg de zalm terug in de pan en laat nog zo’n 10min zachtjes sudderen tot de zalm klaar is.
Zalm in tomatensaus
Ingrediënten
- 4 kleine zalmfilets
- 1 grote ui (fijngehakt)
- 2 teentjes look (fijngehakt)
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 500 gr kerstomaten
- 350 gr tomatensaus (of passata)
- 340 gr witte bonen (in bokaaltje)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl basilicum (gedroogd)
- 1 tl suiker
- 150 gr spinazie
- 150 ml room
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Neem een hoge stoofpan of stoofpot. Verhit deze met een royale scheut olijfolie.Bak hierin kort de zalm aan langs beide kanten. Haal dan uit de pan. De zalm hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.
- Je hoeft de pan of pot niet schoon te maken. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 4min. Roer regelmatig zodat deze niet bruin wordt. Doe er dan de look en gerookt paprikapoeder bij. Roer even en laat dit zo'n minuutje mee bakken. Voeg de kerstomaten toe (hoeven niet gehalveerd te worden) toe en laat ook deze een minuutje mee bakken. Giet er vervolgens de tomatensaus bij, zo'n 50ml water, witte bonen, oregeno, basilicum, suiker en wat peper en zout. Meng goed. Laat dit zo'n 20 a 25min (mag ook langer) zachtjes sudderen. De tomaatjes moeten mooi zacht worden (mogen nog een beetje textuur hebben). Doe er dan de spinazie bij en laat deze rustig slinken door de warmte.Als laatst voeg je de room toe, meng goed. Leg de zalm terug in de pan in de saus en laat nog zo'n 10min zachtjes doorwarmen tot de zalm mooi gaar is. Smakelijk