ZA-LIG!! Zo kan ik het beste deze super makkelijke croissant rolletjes met pistache frangipane omschrijven 😃. Het is een combinatie van nostalgie en heel veel yumminess. De nostalgie zit hem in het croissantdeeg dat mij terugbrengt naar alle examens in het middelbaar en hogeschool. Die croissantjes waren toen mijn dagelijkse ontbijt. Ik kon niet zonder en wilde niets anders. Dus ik en croissantdeeg, “we go way back” 😃. Toen wilde ik absoluut geen beleg op mijn croissantjes, deze rolletjes gaan we wel beleggen. Deze krijgen een zalige pistache frangipane als vulling.
Ben je nu geen fan van pistachenoten? Dan maak je de vulling volledig op basis van amandelmeel en heb je een klassieke frangipane. Wat natuurlijk ook super lekker is!
Hoe maken we deze Croissant rolletjes met pistache frangipane?
Beginnen doen we met het maken van de pistache frangipane. Maal de pistachenoten tot fijne kruimels. Doe boter, fijngemalen pistache, amandelmeel, poedersuiker en zeste van citroen in een mengkom. Mix dit tot een gladde massa. Voeg er een ei aan toe en mix opnieuw goed. Als laatste voeg je nog bloem, mix nog even kort. De frangipe is klaar
TIP! Je kan dit makkelijk al even op voorhand maken en koel bewaren. Echter bij het maken van de rolletjes moet de frangipane wel smeerbaar zijn.
Open een blik croissantdeeg en rol helemaal open. Duw de naden ietwat dicht. Smeer volledig in met de frangipane, geen royale laag anders ga je deze moeilijk kunnen oprollen. Rol terug op en snij in plakjes van zo’n 3 a 4cm en leg in een beklede springvorm. Doe hetzelfde met het tweede blik croissantdeeg. Eenmaal de springvorm gevuld is met de deegrolletjes kan je eventueel nog enkele veenbessen in het deeg duwen. Wrijf ze in met wat losgeklopt ei en bak ze mooi goudbruin in de oven. Reken toch op zo’n 35min, als ze iets te bruin worden, dek dan af met aluminiumfolie.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en wrijf in met wat opgewarmde abrikozenconfituur. Eventueel kan je nog afwerken met wat glazuur. Hiervoor meng je poedersuiker met wat melk.
Serveer de rolletjes warm of lauw.
Croissant rolletjes met pistache frangipane
Equipment
- Springvorm +/- 26cm
Ingrediënten
- 2 blikjes croissantdeeg
- handvol veenbessen (optioneel) – vers of diepvries
- 1 ei
- Abrikozenconfituur
Frangipane
- 100 gr pistachenoten
- 100 gr boter (op kamertemperatuur)
- 50 gr amandelmeel
- 150 gr poedersuiker
- 1 tl zeste van citroen
- 1 el patisseriebloem
Instructies
Frangipane
- Hiermee gaan we eerst beginnen. De frangipane kan je makkelijk al even op voorhand maken. Je kan hem even afgedekt in de koelkast bewaren maar bij gebruik moet ie wel goed smeerbaar zijn. Doe de pistachenoten in een blender en maal tot fijne kruimels.
- Doe de zachte boter in een mengkom (keukenmachine of gebruik een handmixer) samen met de gemalen pistachenoten, amandelpoeder, poedersuiker en zeste van citroen. Mix dit goed door tot ietwat gladde massa. (helemaal glad ga je dit niet krijgen met de notenmeel)Voeg het ei toe en mix opnieuw goed tot een gladde massa.Als laatste voeg je de bloem toe en meng nog even goed.
- Als de frangipane klaar is, kunnen we de rolletjes maken en bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg zowel de bodem als zijkanten van je springvorm met bakpapier. Voor de zijkanten, deze kan je best even invetten dan blijft het papier beter plakken.
- Open alvast het eerste blikje croissantdeeg en rol het deeg helemaal uit. Probeer de naden ietwat dicht te duwen.Smeer in met wat van de frangipane. Smeer mooi gelijkmatig over het deeg. Overlaad het ook niet met de frangipane want dan ga deze moeilijk opgerold en gesneden krijgen.Rol het deeg nu terug op en snij met een scherp mes plakken van zo'n 3 a 4cm. Leg ze in de springvorm. Doe hetzelfde met het tweede blikje croissantdeeg.
- Nu kan je eventueel nog wat veenbessen in de rolletjes duwen.Wrijf het deeg in met wat losgeklopt ei. Bak de rolletjes mooi goudbruin en gaar in de oven. Reken toch op zo'n 30 a 35min. Als ze iets te bruin worden, dek de vorm dan af met aluminiumfolie.
- Als de rolletjes bijna gebakken zijn, warm je de abrikozenconfituur zachtjes op zodat ie iets lopender wordt.Als de croissant rolletjes uit de oven komen, wrijf ze meteen in met wat van de confituur. Serveer de rolletjes warm of lauw.
- Eventueel kan je ze nog wat afwerken met glazuur.Hiervoor meng je 2el poedersuiker met zo'n 1 a 2kl melk (dit mag niet te lopend zijn). Meng goed en "drizzle" dan over de rolletjes.Smakelijk