Panna Cotta met kokos en passievrucht

Deze Panna Cotta met kokos en passievrucht is het ideale dessert voor op je kerstmenu. Makkelijk, snel weinig ingrediënten en perfect op voorhand te maken. De panna cotta is op basis van kokosmelk, room, witte chocolade en wat zeste van citroen. Afwerken doen we met een coulis van passievrucht. Serveer in een glaasje of als taart
Naar recept gaan

Panna Cotta op je kerstmenu, dat is gewoon altijd een topper! Je maakt het jezelf lekker makkelijk aangezien je deze helemaal op voorhand al kan maken. Dit Italiaanse toetje vraagt bovendien niet zo veel ingrediënten en is gewoon simpel en snel te maken. Daarom wordt deze Panna Cotta met kokos en passievrucht gewoon de ideale afsluiter van je menu. De combinatie van de kokos, wat zeste van limoen, het zoete van de witte chocolade en wat vanille is gewoon HEER-LIJK! Afwerken met een fris zure coulis van passievrucht en je hebt een waar smaakbommetje.

Ben je bang voor een te felle kokossmaak? Zeker niet doen! We gebruiken een combinatie van kokosmelk en gewone room. Verder gaat er ook wat zeste van limoen bij, witte chocolade en vanille. Deze 5 ingrediënten zorgt voor een perfecte harmonie waarbij de kokos zeker niet overheerst.

Deze Panna Cotta met kokos en passievrucht is het ideale dessert voor op je kerstmenu. Makkelijk, snel weinig ingrediënten en perfect op voorhand te maken. De panna cotta is op basis van kokosmelk, room, witte chocolade en wat zeste van citroen. Afwerken doen we met een coulis van passievrucht. Serveer in een glaasje of als taart
Deze Panna Cotta met kokos en passievrucht is het ideale dessert voor op je kerstmenu. Makkelijk, snel weinig ingrediënten en perfect op voorhand te maken. De panna cotta is op basis van kokosmelk, room, witte chocolade en wat zeste van citroen. Afwerken doen we met een coulis van passievrucht. Serveer in een glaasje of als taart

3 manieren om deze Panna Cotta met kokos en passievrucht te serveren

Omdat ik ervan hou om jullie te overladen met inspiratie, geef ik jullie maar liefst 3 opties om deze Panna Cotta te serveren. Alle 3 even makkelijk maar toch weer net iets anders. Als eerste kan je voor de traditionele manier gaan en serveren in een glaasje. Je ziet dan mooi de laagjes Panna Cotta en de coulis. Serveer er bijvoorbeeld nog een (homemade) zandkoekje of krokant wafeltje bij.

De tweede optie is in een taart. Hiervoor dien je dan eerst taartdeeg af te bakken. Dit taartdeeg kan je gewoon kopen in de winkel of gebruik mijn heerlijke en super simpele boterdeeg ofwel pâte sucrée.

Voor de laatste optie gaan we de Panna Cotta in een siliconen cupcake vormpje gieten. Of gebruik de halve bol vorm van Silikomart. Dit merk heeft nog meer speciale vormen die je hier perfect voor kan gebruiken. Als bodem kan je een homemade boterdeeg koekje gebruiken. Of hou het simpel en gebruik een krokant rond wafeltje (in dit geval de Parijse wafel van Jules Destrooper).

Ik heb de nodige tips voor de grote taart als kleine taartjes bij de notities gezet.

Deze Panna Cotta met kokos en passievrucht is het ideale dessert voor op je kerstmenu. Makkelijk, snel weinig ingrediënten en perfect op voorhand te maken. De panna cotta is op basis van kokosmelk, room, witte chocolade en wat zeste van citroen. Afwerken doen we met een coulis van passievrucht. Serveer in een glaasje of als taart
Deze Panna Cotta met kokos en passievrucht is het ideale dessert voor op je kerstmenu. Makkelijk, snel weinig ingrediënten en perfect op voorhand te maken. De panna cotta is op basis van kokosmelk, room, witte chocolade en wat zeste van citroen. Afwerken doen we met een coulis van passievrucht. Serveer in een glaasje of als taart

Hoe maken we deze Panna Cotta met kokos en passievrucht?

Begin met het weken van de blaadjes gelatine in koud water. Doe kokosmelk, room, suiker en de zaadjes van vanillestok in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Breek ondertussen witte chocolade in kleine stukjes en doe in een mengkom. Als het kokos-room mengsel kookt, haal van het vuur en en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer even zodat deze kan oplossen en giet vervolgens meteen over de witte chocolade. Laat een minuutje staan zodat de chocolade zachtjes kan smelten. Roer dan goed tot een gladde massa. Als laatste voeg je wat zeste van limoen toe. Verdeel de panna cotta over de glaasje (of taart of vormpjes naar gelang welke versie je gaat maken. Laat dit enkele uren opstijven in de koelkast.
TIP! Dit kan je makkelijk een dag op voorhand al maken.

Voor de coulis van passievrucht, doe de pulp van passievrucht in een kookpotje samen met suiker en citroensap. Breng zachtjes aan de kook. Roer in het begin even zodat de suiker kan oplossen. Laat dit nu minstens 25min zachtjes inkoken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen op kamertemperatuur. Je zal zien dat dit een mooie siroop zal vormen. Verdeel dit over de opgesteven panna cotta en bewaar in de koelkast tot voor het serveren.

Deze Panna Cotta met kokos en passievrucht is het ideale dessert voor op je kerstmenu. Makkelijk, snel weinig ingrediënten en perfect op voorhand te maken. De panna cotta is op basis van kokosmelk, room, witte chocolade en wat zeste van citroen. Afwerken doen we met een coulis van passievrucht. Serveer in een glaasje of als taart

Panna Cotta met kokos en passievrucht

Deze Panna Cotta met kokos en passievrucht is het ideale dessert voor op je kerstmenu. Makkelijk, snel weinig ingrediënten en perfect op voorhand te maken. De panna cotta is op basis van kokosmelk, room, witte chocolade en wat zeste van citroen. Afwerken doen we met een coulis van passievrucht. Serveer in een glaasje of als taart
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang dessert
Porties 4

Equipment

  • Optie 1 Serveren in een glaasje : 4 glaasjes
  • Optie 2 Serveren als taart : taartvorm van 20 a 22cm
  • Optie 3 Serveren als klein taartje : ronde uitsteker + siliconen cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

Panna Cotta

  • 2 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 285 ml kokosmelk (uit blik)
  • 215 ml room
  • 45 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1,5 tl zeste van limoen (fijn geraspt)
  • 80 gr witte chocolade

Coulis van passievrucht

  • 250 gr passievrucht pulp (vers of diepvries)
  • 80 gr suiker
  • 1 kl citroensap

Instructies
 

Panna Cotta

  • Begin met de blaadjes gelatine te weken in koud water.
  • Doe de kokosmelk, room, suiker en zaadjes van de vanillestok in een kookpotje en breng rustig aan de kook. Roer even zodat de suiker kan smelten.
    Breek ondertussen de witte chocolade in kleine stukjes en doe in een kom.
    Als het kokos-room mengsel kookt, haal van het vuur. Wring de blaadjes gelatine goed uit en voeg toe aan dit warme mengsel. Roer even zodat de gelatine kan smelten en giet dan direct over de stukjes chocolade. Laat dit zo'n minuutje staan en roer dan goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooie glad mengsel krijgt. Als laatste voeg je de zeste van limoen toe. Roer nog even.
    Ga je de Panna Cotta in een glaasje serveren, dan kan je de panna cotta warm in de glaasjes gieten. Laat minstens 3h opstijven in de koelkast. Mag ook langer. Je kan dit perfect de dag voordien al maken.
    TIP! Check de notities voor de stappen als je de panna cotta in taartvorm of klein taartje wenst te serveren

Coulis van passievrucht

  • TIP! Ik gebruikte hiervoor diepvries passievrucht pulp (te vinden bij AH, Jumbo en Delhaize). Laat deze de nacht ervoor al ontdooien.
    Je kan hiervoor ook verse passievruchten gebruiken, reken toch op zo'n 12 a 15 passievruchten om aan 250gr te komen.
  • Doe het passievrucht pulp (met pitjes) in een kookpotje samen met de suiker en citroensap. Breng zachtjes aan de kook, roer in het begin even zodat de suiker kan oplossen.
    Laat dit zo'n 20 a 25min zachtjes inkoken. De hoeveelheid zal iets afnemen omdat het vocht ietwat zal verdampen. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen krijg je een mooie ietwat dikkere siroop textuur. Eenmaal helemaal afgekoeld, verdeel over de panna cotta en zet terug in de koelkast tot voor het serveren.
    TIP! Ook de coulis kan je makkelijk een dag op voorhand al maken.
    TIP! Serveer je de panna cotta in de taartvorm of klein taartje. Doe de afgekoelde coulis dan in een potje, dek af en bewaar in de koelkast. Je werkt je spie taart of je kleine taartje dan op het laatste af met de coulis.

Notities

Grote taart

Je begint met het maken van het taartdeeg (pâte sucrée) of je kan ook taartdeeg van de winkel gebruiken. Bekleed je taartvorm (22cm) met het deeg, verwijder de restjes deeg. Laat nog even opstijven in de diepvries en bak dan mooi goudbruin (bak dit best blind af). Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen.
Maak de Panna Cotta en laat deze tot bijna kamertemperatuur afkoelen. Zorg ervoor dat de Panna Cotta wel nog mooi vloeibaar is. Giet de Panna Cotta in de gebakken taartbodem en zet voor minstens 3h (of langer) in de koelkast. 
Bij het serveren lepel je er wat van de coulis over. 

Kleine taartjes

Je maakt de Panna Cotta (best de dag ervoor) volgens het recept en verdeel vervolgens over een siliconen cupcake bakvorm. Of Silikomart heeft ook enkele speciale vormen die hier perfect voor zijn. Zet voor minstens 4h of een nachtje in de diepvries om op te stijven.
Haal zo’n 3h voor het serveren uit diepvries, ontvorm (dat gaat nu zeer makkelijk omdat het bevroren is) en laat verder ontdooien in de koelkast. Leg de bevroren Panna Cotta niet meteen op het koekje want dan gaat dit helemaal wak zijn. 
Bij het serveren, met behulp van een paletmesje leg je de Panna Cotta voorzichtig op het koekje. 
Je kan de Panna Cotta serveren op een krokant wafeltje (Parijs wafeltje van Jules Destrooper) of je kan ook het taartdeeg van de grote taart hierboven maken. Rol het deeg dan uit en steek rondjes uit die iets groter zijn dan je Panna Cotta. Bak mooi goudbruin in de oven en laat volledig afkoelen. 
Trefwoord feestdagen, feestmenu, kerstdessert, kerstmis, kerstrecept, kokosmelk, op voorhand maken, panna cotta, passievrucht, room, witte chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.