Stoofpotje van rundvlees

Met dit stoofpotje van rundvlees ga je scoren op je kerstmenu. Een super feestelijke stoofvlees met botermals vlees, bomvol smaak en waar je weinig moeite of tijd in dient te steken. We maken dit stoofpotje namelijk in de oven.
Naar recept gaan

De voorbije jaren heb ik in de aanloop naar de kerstdagen al vaak verkondigd dat een stoofpotje het ideale gerecht is voor op je kerstmenu. Ook dit jaar ga ik dat luidkeels verkondigen. Ik ga er zelfs een fantastisch lekker receptje aanhangen meer bepaald dit stoofpotje van rundvlees ofwel super feestelijk stoofvlees. Dit klinkt misschien niet zo fancy of feestelijk als een everzwijnragout of hertenfilet. Maar geloof mij, met de smaken in dit stoofpotje ga je iedereen omverblazen.

Waarom een stoofpotje ideaal is met de feestdagen? Heel simpel, voor de beste smaak moet je dit minstens 1 a 2 dagen op voorhand al maken. Dus op de avond van je feestje hoef je het enkel nog maar op te warmen. Nog een pluspunt is, nadat je alle groentjes hebt gesneden, het vlees kort hebt aangebakken … kortom wanneer alles in je kookpot zit, heb je eigenlijk geen werk meer. Als dat nu eens geen 2 super belangrijke punten zijn!

Ik maakte het mezelf nog een tikkeltje makkelijker met behulp van mijn AEG SteamPro combi stoomoven. Nadat alles in mijn stoofpot zit, zet ik dit gewoon in mijn SteamPro met de “Koken met vocht” functie. Je stoofpotje wordt hierdoor mooi gelijkmatig gegaard en het vlees wordt botermals door de stoom. Je hoeft er zelfs in tussentijd niet eens door te roeren, wat wel het geval is als je dit op het vuur zou maken.
TIP! Heb je geen oven waar een combi functie (stoom-hetelucht) op zit? Geen probleem! Zet dan in een gewone hetelucht oven met het deksel op de stoofpot.
TIP! Het geheim van een super lekker stoofpotje is lang en traag garen op een lage temperatuur. Ik heb dit stoofpotje op slechts 110 graden voor zo’n 3h gegaard.

Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker deze feestelijke receptjes

Met dit stoofpotje van rundvlees ga je scoren op je kerstmenu. Een super feestelijke stoofvlees met botermals vlees, bomvol smaak en waar je weinig moeite of tijd in dient te steken. We maken dit stoofpotje namelijk in de oven.

Welke bijgerechten kunnen we serveren bij dit stoofpotje?

Je hebt verschillende opties mogelijk die allemaal even lekker gaan zijn. Qua aardappelbereiding kan je kiezen tussen kroketten, frietjes of gewoon aardappelpuree. Voor die laatste koos ik. Kan je ook weer perfect een dag op voorhand al klaarmaken. Wil je die puree iets specialer? Doe dan een mix van aardappelen en pastinaak of knolselder.

Verder serveerde ik er ook nog wat gebakken champignons en geroosterde worteltjes bij. Dit is optioneel. De geroosterde wortelen maakte ik ook in in mijn SteamPro met de combi functie. Door de stoom zullen de worteltjes garen en met de hetelucht gaan ze ook lichtjes bakken en karameliseren.

Hoe maken we dit stoofpotje van rundvlees?

Beginnen doen we met de groentjes fijn te snijden meer bepaald sjalot, prei, wortelen en champignons.
Neem een ruime stoofpot die ovenbestendig is en verhit deze met een klontje boter. Bak hierin kort het stoofvlees langs alle kanten aan. Je kan dit best in porties bakken. Schep het vlees uit de pot en zet even opzij.
Doe in dezelfde stoofpot (zonder eerst schoon te maken) alle groentjes, voeg eventueel nog een klontje boter toe. Stoof hierin de groentjes mooi aan voor zo’n 6 a 7min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.

Vervolgens strooi je wat bloem over de groenten, roer even en laat een minuutje mee bakken. Giet er het bier over, roer even en laat een minuutje goed doorkoken. Doe er de siroop, mosterd, bouillon of fond bij. Roer dit los en voeg dan het vlees terug toe samen met een takje rozemarijn, laurierblad, peper en zout. Zet dit nu in de oven. Laat dit stoofpotje nu zo’n 3h of langer zachtjes garen in de oven. Je hoeft tijdens het garen niet te roeren.
TIP! Gebruik je net zoals bij de combi stoom-hetelucht dan hoef je geen deksel op de pot te zetten. Gebruik je een klassieke heteluchtoven, dan zet je er wel een deksel op.
TIP! Voor de lekkerste smaak, maak je dit de dag voordien al. Na een nachtje staan, krijgt het stoofpotje nog meer smaak.

Als je het stoofpotje de dag voordien maakt, verwarm het dan voor het serveren op een zacht vuurtje.

Met dit stoofpotje van rundvlees ga je scoren op je kerstmenu. Een super feestelijke stoofvlees met botermals vlees, bomvol smaak en waar je weinig moeite of tijd in dient te steken. We maken dit stoofpotje namelijk in de oven.
Met dit stoofpotje van rundvlees ga je scoren op je kerstmenu. Een super feestelijke stoofvlees met botermals vlees, bomvol smaak en waar je weinig moeite of tijd in dient te steken. We maken dit stoofpotje namelijk in de oven.

Stoofpotje van rundvlees

Met dit stoofpotje van rundvlees ga je scoren op je kerstmenu voor tijdens het kerstdiner. Een super feestelijke stoofvlees met botermals vlees, bomvol smaak en waar je weinig moeite of tijd in dient te steken. We maken dit stoofpotje namelijk in de oven. Simpel, makkelijk, snel klaar en op voorhand te maken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 150 gr champignons
  • 1 kg stoofvlees
  • 1,5 el bloem
  • 330 ml kriek
  • 3 el Luikse siroop
  • 1 el mosterd
  • 400 ml bouillon of fond (rund of kalfs)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • Boter
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met het versnijden van de groentjes.
    Pel de sjalotten en hak fijn.
    Was de prei en hak fijn.
    Schil de wortel en snij in kleine blokjes.
    Maak de champignons proper en hak fijn.
  • Verwarm de oven voor op 110 a 120 graden.
    Heb je een combi stoom-hetelucht oven, gebruik dan de combi functie.
  • Verhit een ruime stoofpot (die ook in de oven mag) met een klontje boter. Bak hierin kort het stooflvees aan zodat deze langs alle kanten mooi aangebakken is. Schep het vlees uit de stoofpot en zet even opzij.
  • Doe in dezelfde stoofpot, voeg eventueel nog wat boter toe, alle groentjes. Stoof deze voor zo'n 6 a 7min aan. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Strooi er vervolgens de bloem over, roer even en laat een minuutje mee bakken.
    Giet er het bier over, roer even los en laat een minuutje doorkoken.
  • Doe er vervolgens de siroop, mosterd, bouillon of fond bij. Roer even los.
    Voeg het vlees ook terug toe samen met het takje rozemarijn, laurierblaadjes, peper en zout.
    Zet de stoofpot in de oven. Gebruik je een klassieke hetelucht oven, zet het deksel dan op de pot. Gebruik je een combi stoom-hetelucht oven, dan hoef je het deksel niet op de pot te zetten.
    Laat het stoofpotje nu voor zo'n 3h a 3h zachtjes sudderen in de oven. Je hoeft tijdens het garen niet te roeren.
    TIP! Maak het stoofpotje 1 a 2 dagen op voorhand, des te langer deze kan kan staan des te meer smaak. Voor het serveren warm je het stoofpotje terug op in de oven of op het vuur
  • Serveer met kroketten, frietjes of een klassieke aardappelpuree
    Serveer extra met wat gebakken champignons of geroosterde wortelen (zie notities hieronder)

Notities

Geroosterde wortelen : 
Schil een bussel wortelen. Halveer de wortelen, tenzij het dunne worteltjes zijn dan kan je ze in z’n geheel laten. Wrijf de wortelen in met wat olijfolie en kruid ze met wat rozemarijn en/of tijm, peper en zout. Strooi er ook een beetje honing over. Rooster de wortelen in de oven op 200 graden voor zo’n 25min. Worden de wortelen iets te bruin op het laatste, dek dan af met wat aluminiumfolie. Ik gebruikte hierin de combi stoom-hetelucht functie van mijn oven. 
 
Trefwoord aardappelpuree, AEG SteamPro combi stoomoven, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstrecept, makkelijk recept, op voorhand maken, Stoofpotje, stoofvlees, wortelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.