Hapjes en de feestdagen, ik kan daar geen genoeg van krijgen! Als je mij laat doen, zou ik mijn hele menu samenstellen met hapjes. Van heel veel verschillende gerechtjes kunnen proeven, heerlijk toch en dat gaat niet vervelen. Wat ik er zeker zou opzetten, zijn deze wonton nacho’s met zalm. Dit makkelijke apéro hapje is er echt eentje om duimen en vingers van af te likken. Origineel, feestelijk en toch super easy en snel te maken. Nog een leuk detail, je kan deze al makkelijk voorbereiden. Daar houden we toch van tijdens de feestdagen he!
De inspiratie van deze wonton nacho’s ben ik gaan halen op mijn eerste kerstfeestje van 2022 meer bepaald dat van Njam. Dat was meteen de feestdagen goed inzetten. Tijdens het feestje werd een soortgelijk hapje geserveerd echter dan met tonijn en een iets andere marinade en sausje. Maar dat hapje bleef hangen en zo heb ik er mijn eigen versie van gemaakt. De rauwe zalm wordt hier gemarineerd in wat limoensap waardoor deze hard lijkt op een ceviche.
TIP! Ik gebruik hier dus gefrituurde wonton vellen als nacho’s. Je kan deze vellen vinden in eender welke Aziatische supermarkt. Ik kocht de mijne bij Crips, de online supermarkt. Dit is trouwens geen #SPON, gewoon zelf betaald. Kan je deze nu niet vinden, dan kan je ook tortilla’s/wraps krokant bakken in een ban met olie of in de oven.
TIP! De verse zalmfilet kan je ook vervangen door verse tonijn.
Hoe maken we deze Wonton nacho’s met zalm?
We gaan beginnen met krokant bakken van de wonton vellen. Leg wel zeker de avond voordien de vellen uit de diepvries in de koelkast om te ontdooien. Snij ze in kleine driehoekjes. Verhit een royale laag olie in een pan (kan ook in friteuse of oven). Bak hierin de vellen mooi goudbruin. Let op dit gaat heel snel. Laat uitlekken op keukenpapier.
TIP ! Dit kan je makkelijk al zo’n 2h op voorhand maken. Bewaar ze op een vochtvrije plaats.
Ook de garnituur kan je makkelijk enkele uren van tevoren al fijnsnijden.
Hak lente-ui en radijsjes fijn, bewaar afgedekt in de koelkast. De verse zalmfilet snij je ook alvast in kleine blokjes en bewaar afgedekt in de koelkast. Het marineren van de zalm doe je vlak voor het serveren. Alsook het sausje, maak je gewoon van tevoren. Hiervoor meng je yoghurt met mayonaise, limoensap, chilisaus en wat zout.
Voor het marineren van de zalm, meng je de blokjes zalmfilet met limoensap, bieslook, peper en zout. Laat zo’n 10min staan. Ondertussen kan je de schotel voorbereiden. Leg de krokante wonton vellen over een serveerbord en verdeel hierover de lente-ui en radijsjes. Snij een halve avocado in kleine blokjes en voeg ook toe. Als laatste voeg je de gemarineerde zalm toe en werk af met het sausje. Het sausje kan je er ook apart bij serveren.
Wonton nacho’s met zalm
Ingrediënten
- 10 a 12 wonton vellen (*)
- Zonnebloemolie
- 1 handvol radijsjes
- 2 lente-uitjes
- 170 gr zalmfilet (vers)
- 1 limoen
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- 1/2 avocado
- 1/2 granaatappel (optioneel)
- Peper en zout
Sausje
- 3 el yoghurt (natuur)
- 1 el mayonaise
- 1 el limoensap
- 1 kl chilisaus (of meer naar eigen smaak)
- Zout
Instructies
- TIP! Leg de avond van tevoren de wontonvellen in de koelkast zodat ze rustig kunnen ontdooienJe kan de wonton vellen op 3 manieren bakken.1. In een friteuse op 175 graden 2. In een gewone pan met zonnebloemolie. Zorg dat er steeds genoeg olie in de pan is. Deze optie kies ik altijd3. In de oven op 180 graden, goed ingewrijven met wat olie op een beklede bakplaatHou ze telkens goed in de gaten want op een paar ogenblikken zijn ze goudbruin en zijn ze goed en ze kunnen heel snel te donker worden. Dus goed in de gaten houden. TIP! Je kan de wonton nacho's reeds zo'n 2h van tevoren bakken. Bewaar ze gewoon op een vochtvrije plaats, zo blijven ze krokant.
- Voor de wonton nacho's, snij de velletjes diagonaal door zo krijg je een grote driehoek. Halveer deze nog eens zodat je kleinere driehoekjes krijgt.Bak de wonton vellen op één van de manieren zoals hierboven beschreven. Ik bak ze in de pan met een serieuze laag olie in. Ze moeten echt bakken in de olie. Als de olie heet is, leg een paar velletjes in de olie. Bak in porties en leg ze vooral niet op elkaar. Bak ze mooi goudbruin, let goed op want ze worden snel bruin.Haal dan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Doe dit met de rest van de vellen.
- Hak de lenteui en radijsjes heel fijn. Bewaar afgedekt in de koelkast.Snij ook alvast de zalmfilet in kleine blokjes. De blokjes mogen maar zo'n 10min marineren dus snij de blokjes al, bewaar de zalmblokjes afgedekt in de koelkast. Zo bespaar je tijd.Maak ook alvast het sausje door gewoon alle ingrediënten te mengen. Bewaar in de koelkast.
- Vlak voor het serveren, meng je de blokjes zalmfilet met het sap van de limoen, bieslook, peper en zout. Laat zo'n 10min marineren.
- Begin alvast met het samenstellen van de nacho schotel. Verdeel de gebakken wonton vellen over een serveerbord. Verdeel er de fijngehakte lente-ui en radijsjes over. Eventueel ook wat granaatappelpitten. Snij en halve avocado in kleine blokjes en verdeel dit ook mooi over de schotel. Als laatste leg je er de stukjes zalm op en werk af met het sausje. Dit kan je er ook apart bij serveren. Smakelijk