Wat doen we met restjes oud brood, sandwiches en croissants? Vooral niet weggooien! Wel croutons of “korstjes” bakken voor in de soep, wentelteefjes maken, een zomerse panzanella salade maken, crostini’s of bruschetta of deze veel te lekkere en simpele croissant broodpudding met nectarines maken. Een frisse zomers receptje dat je als ontbijt, brunch of tussendoortje kan serveren.
Restjes verwerken
Fris & zomers
Dankzij de kokosmelk, limoen, gember en plakjes nectarine geef je deze broodpudding een frisse, exotische en zomerse toets. De smaken vullen elkaar perfect aan, een match made in heaven.
Voor we de broodpudding in de oven zetten, maken we eerst een snelle pudding op basis van kokosmelk en gewone melk. Deze gieten we over de stukjes croissants en plakjes nectarine. Daarna gaat deze voor een klein uurtje in de oven. Het lekkerste is om de broodpudding nog lauw te serveren met wat yoghurt of platte kaas. Of verwen je zelf eens goed en serveer er een bolletje ijs bij đ
TIPS :
> Geen fan van kokosmelk, je kan ook gewone melk gebruiken. Of ga voor amandelmelk.
> De nectarines kan je perfect vervangen door perziken, abrikozen, appel, peer … of ga voor een zomerse mix.
> Verpak de buitenkant van de springvorm goed met aluminiumfolie. Tijdens het bakken kan de pudding anders gaan uitlopen.
Croissant broodpudding met nectarines
Equipment
- Springvorm van +/- 25cm
Ingrediënten
- 400 ml kokosmelk (blik)
- 120 ml melk
- 1 tl vanille essence
- 1 tl gember (vers – geraspt)
- 100 gr suiker + 1el
- 1,5 tl zeste van limoen
- 1 el limoensap
- 3 eieren
- 3 rijpe nectarines
- 6 (grote) croissants
- 50 gr amandelschaafsel
Instructies
- Beleg de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. Zet even opzij.
- Doe de kokosmelk, melk, vanille essence, gember, 100gr suiker, zeste van limoen en limoensap in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Kluts ondertussen de eieren los in een kommetje. Giet een beetje van de warme melk bij de eieren, roer los en giet dan alles in de kookpot.Laat al roerend indikken (yoghurt dikte).Haal van het vuur.
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Scheur de croissants in kleinere stukjes.Halveer de nectarines, verwijder de pit en snij in plakjes.Leg de helft van de stukjes croissant op de bodem van de springvorm. Zorg dat de bodem goed bedekt is. Verdeel hierover de plakjes nectarine en de helft van het amandeschaafsel.Verdeel hierover de resterende stukjes croissant. Giet hierover de pudding. Werk af met het resterende amandelschaafsel en de eetlepel suiker. Bak de broodpudding zo'n 60min in de oven tot de pudding mooi gaar gebakken is.
- Laat de broodpudding ietwat afkoelen en serveer lauw met wat yoghurt, plattekaas of vanille ijs.Smakelijk