21 juni, dat is officieel de start van de zomer en gaan we lekker gezellig starten met deze “7x zomerse hapjes“. Zeven super eenvoudige en snelle borrelhapjes om de komende weken uitgebreid te testen en te proeven.
Cosy zomeravonden met een leuk gezelschap, een lekker fris drankje en dan een tafel vol met lekkere hapjes … dat is op en top genieten. Of serveer deze als start van je barbecue.
Voor ieder wat wils
Zeven zeer uiteenlopende hapjes dus voor ieder wat wils en alle 7 zijn ze heel eenvoudig en snel te maken. De erwtenhummus, gebakken ravioli en het tomaat mozzarella hapje zijn 100% veggie. Voor de visliefhebbers zijn er super crunchy gebakken asperges met een zalm dip en heerlijk smeuïge garnaalballetje. Natuurlijk mogen de fervente “meat lovers” niet vergeten worden en zijn er zalige nachos met zoete aardappel en merguez. Welke gaat jullie favoriet worden?
- Nachos met zoete aardappel en merguez
- Krokante asperges met zalmdip
- Erwtenhummus
- Gebakken ravioli met tomaat-feta dip
- Zoete aardappelkoekjes met kruidendip
- Garnaalballetjes met mangodip
- Tomaat Mozzarella hapje
Nachos met zoete aardappel en merguez
Een culinaire upgrade van de klassieke nacho’s. De klassieke maistortilla’s maken plaats voor krokante chips gemaakt van zoete aardappel. Daar komen nog eens stukjes gebakken merguez voor de pittigheid bij, wat komkommer, wat tomatenblokjes en feta. ZA-LIG !! Natuurlijk mag de guacamole en zure room ook niet ontbreken
Ingrediënten
- 3 zoete aardappelen
- 1kl kipkruiden (ik gebruik altijd de kipkruiden van Verstegen)
- 400gr merguez worstjes
- 250gr kerstomaten
- 1/2 komkommer
- 1/2 rode ui
- 100gr feta
- Om erbij te serveren : zure room en/of guacamole (zie recept onderaan)
- Olijfolie – Zonnebloemolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg 1 of 2 bakplaten met bakpapier.
Snij heel dunne schijfjes van de zoete aardappelen. Je hoeft de aardappelen niet te schillen. Je kan eventueel een dunschiller gebruiken voor echt dunne schijfjes.
Leg de schijfjes zoete aardappel op de bakplaat, laat ze niet overlappen. Het kan zijn dat je ze in porties dient te bakken.
Wrijf de schijfjes goed in met wat olijfolie of zonnebloemolie en strooi hierover wat kipkruiden.
Bak de schijfjes ongeveer 10min in de oven (hou goed in te gaten dat ze niet te bruin worden). Haal uit de oven en laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Tijdens het afkoelen zullen de schijfjes ietwat krokanter worden.
Ondertussen verhit een pan (zonder vetstof).
Duw/pers het vlees uit de worstjes en bak deze mooi rul.
Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Snij ondertussen kerstomaatjes in kwartjes.
Snij de komkommer in fijne blokjes.
Pel d ui en hak fijn.
Neem een groot bord of serveerschaal.
Beleg de bodem met een beetje van de zoete aardappelchips, verdeel hierover de gebakken merguez, de kerstomaatjes, komkommer en rode ui. Verbrokkel hierover de feta en serveer direct.
Serveer er wat zure room en/of guacamole bij.
Recept guacamole > Doet het vruchtvlees van 1 avocado in een blender samen met 1/4 sjalot, 1el griekse yoghurt, snuifje cayennepeper en zout. Mix tot een gladde saus.
Krokante asperges met zalmdip
Zo heb je groene asperges nog nooit gegeten 😀
Heerlijk krokant gebakken met een korstje van panko, Parmezaanse kaas en sesamzaadjes. Daarbij komt een lekker, frisse en originele dip met zalm. Deze dip kan je ook perfect serveren met wat crackers en verse groentjes (worteltjes, radijzen, selder, …)
Ingrediënten
- 120gr crème fraîche
- 1el limoensap
- 100gr gerookte zalm
- 1/4tl chilivlokken of royale snuif cayennepeper
- 2 eieren
- 25gr panko
- 25gr Parmezaanse kaas
- 1el sesamzaadjes
- 1 bussel asperges
- Olie
- Peper en zout
- Om te serveren : partjes citroen
Bereidingswijze
Maak eerst de dip.
Doe de crème fraîche, limoensap, gerookte zalm en chilivlokken in een blender en mix tot een puree. Proef en breng verder op smaak met nog wat limoensap. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Voor de krokante asperges.
Verwijder het harde achterste van de asperges.
Neem 2 kommen. Kluts in de eerste kom de eieren los.
Meng in de tweede kom de Parmezaanse kaas, Panko, sesamzaadjes, Peper en zout.
Haal de asperges eerst door het losgeklopte ei en daarna door de Parmezaanse kaas & panko.
Verhit een pan met een royale scheut olie en bak hierin de asperges mooi goudbruin voor zo’n 4 a 5min.
Serveer direct met de zalmdip.
Smakelijk
Erwtenhummus
Onmisbaar tegenwoordig bij de apéro en dan heb ik het over hummus. De trendy dip op basis van kikkererwten is gewoon super populair, trendy en lekker. Het leuke is dat je eindeloos kan variëren met de ingrediënten. Ga eens voor de heerlijke groene variant met erwtjes.
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 teentje look
- 150gr kikkererwten (blik)
- 250ml bouillon (kip of groente)
- 500gr erwten (vers of diepvries)
- 1 citroen
- 2el Griekse yoghurt
- 1el tahini (of vervang door nog een extra el yoghurt)
- 1kl fijngehakte munt
- Optioneel : 1kl fijngehakt dragon
- Peper en zout
- Olijfolie
- Extra om te serveren : broccolini, peultjes, radijzen en crackers
Bereidingswijze
Pel de ui en look en hak fijn.
Spoel de kikkererwten.
Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie. Stoof hierin de ui eerst glazig voor zo’n 5min, laat niet bruin worden. Voeg de look en kikkererwten toe, laat 1min mee bakken en blus met de bouillon. Laat zo’n 20min zachtjes sudderen, zorg dat het meeste vocht is weggekookt.
Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Kook ondertussen de erwten zo’n 2min in licht gezouten water. Giet af, spoel direct met koud water en laat even uitlekken.
Doe de erwten (hou nog een handje apart om af te werken), kikkererwten (+resterende bouillon), 1tl zeste van citroen, 2el citroensap, Griekse yoghurt, tahini, munt, dragon, 2el olijfolie, peper en zout in een blender en mix tot een gladde puree. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en/of citroensap. Is de hummus nog iets te dik, voeg dan een scheutje water toe.
Bewaar de hummus afgedekt in de koelkast.
Gebakken ravioli met tomaat-feta dip
Ravioli als hapje? Ja, dat kan perfect. Breng zelfgekochte ravioli’s mee, geef ze een lekker kruidig paneerlaagje, mooi goudbruin en krokant bakken in de oven en serveren met een lekkere dip op basis van tomaten en feta. Super easy, bomvol smaak en origineel.
De inspiratie voor de dip ben ik gaan halen bij de bekende “Feta-TikTok hype”. Wil je een nog snellere saus, mix dan gewoon een klein potje passata met wat 2el ricotta wat Italiaanse kruiden.
Ingrediënten gebakken ravioli
- 2 eieren
- 50gr Panko of paneermeel
- 50gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
- 1 teentje look (fijngeraspt)
- 1el gedroogde basilicum
- 1el gedroogde oregano
- 1tl gedroogde tijm
- 1/2tl gedroogde salie
- Peper en zout
- 450gr verse ravioli * (uit de supermarkt)
*Wil je een vegetarische versie, koop dat een ravioli met kaasvulling.
Ingrediënten tomaat-feta dip
- 200gr feta
- 500gr kerstomaten
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1el oregano
- 1kl rozemarijn
- 1el suiker
- Optioneel = 1,5el rode wijnazijn
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Begin met het maken van de dip
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Pel de ui en teentjes look en hak grof. Doe samen met de kerstomaten in een ovenschaal. Voeg ook de oregano, rozemarijn, suiker, rode wijnazijn, peper en zout en scheut olijfolie toe. Meng goed. Leg hierin de blok feta en zet in de oven.
Bak zo’n 20min in de oven tot de tomaatjes mooi gepoft zijn en de feta lekker zacht. Hussel tijdens het bakken af en toe eens door de tomaatjes.
Haal uit de oven, doe in een blender en mix tot een gladde saus.
Proef en breng verder op smaak met peper en zout. Is de saus iets te bitter, voeg nog een beetje suiker toe.
Laat ietwat afkoelen.
Voor de ravioli.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem 2 kommen. Kluts in de eerste kom de eieren los.
In de tweede kom meng je de panko/paneermeel, Parmezaanse kaas, fijngeraspte look, basilicum, oregano, tijm, salie, peper en zout.
Haal de ravioli eerst door het los geklutste ei en daarna door het kruidige “paneersel”.
Leg op de bakplaat en overgiet met een beetje olijfolie.
Bak de ravioli’s zo’n 12 a 15min mooi goudbruin in de oven. Draai ze zeker tijdens het bakken zodat ze langs beide kanten goudbruin bakken.
Serveer de krokante ravioli met de lauwe tomaat-feta dip.
Zoete aardappelkoekjes met kruidendip
Deze hartige zoete aardappelkoekjes met een licht kruiden-yoghurtsausje is het ideale gezonde hapje. Met slechts 6 ingrediënten en in slechts 30min heb je deze op tafel staan.
Ingrediënten koekjes
- 400 gr zoete aardappelen
- 2 lente-uitjes
- 2 eieren
- 1 tl kipkruiden
- 1 snuifje zout
- 1 el bloem
- Olie
Ingrediënten dip
- 200 gr griekse yoghurt
- 1 el dille (fijngehakt)
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Schil de zoete aardappelen en rasp ze. Als je een foodprocessor hebt met een raspfunctie, kan je het best deze gebruiken.
- Hak de lente-ui fijn.
- Doe de eieren, kipkruiden en zout in een mengkom en klop los.
- Voeg de geraspte zoete aardappel en lente-ui toe. Doe hierbij de bloem en meng goed.
- Verhit een pan met een royale scheut olie en schep ongeveer 1el (per koekje – dit is voor kleine koekjes ideaal als hapje) van het deeg in de pan. Druk iets platter en bak ze mooi goudbruin langs beide kanten.
- TIP : Laat de koekjes eerst zo’n 3 a 4min bakken alvorens ze om te draaien. Anders zullen ze niet stevig zijn en uiteenvallen als je omdraait.
- TIP : Zorg dat er steeds genoeg olie is in de pan.
- TIP : Roer steeds heel goed door het zoete aardappel deeg alvorens in de pan te scheppen. Tijdens het staan zal er vocht in de kom komen, dit is normaal. Daarom is het belangrijk om steeds goed te mengen alvorens wat deeg in de pan te scheppen.
- TIP : Als de koekjes niet stevig genoeg zouden zijn, voeg nog een beetje extra bloem toe.
- Voor de dip : meng alle ingrediënten
- Serveer de koekjes direct met de dip
Garnaalballetjes met mangodip
Klassieke garnaalkroketjes move over, deze zomer gaan we voor deze frisse kruidige garnaalballetjes met een frisse snelle mangodip. Ben je geen van van garnalen dan kan je deze balletjes ook van witte vis maken.
Ingrediënten garnaalballetjes
- 300gr rauwe garnalen – scampi’s (gepeld)
- 2 eiwitten
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 1/2tl gember (vers – geraspt)
- 1el fijngehakte bieslook
- 1el fijngehakte peterselie
- 1tl fijngehakte chilipeper
- 1el maizena
- 100 + 50gr panko/paneermeel
- Zout
- Olie
Ingrediënten mangodip
- 125gr mango (geschild)
- 1el (rijstwijn)azijn
- 1,5el limoensap
- 1el honing
Bereidingswijze
Doe de garnalen in een blender en mix grof (niet te fijn, er mag nog textuur inzitten). Doe in de kom en voeg de eiwitten, look, gember, bieslook, peterselie, chilipeper, maizena, 50gr panko/paneermeel en snuifje zout. Meng goed.
Rol balletjes van dit mengsel en haal door de resterende (100gr) panko/paneermeel
TIP> Is het mengsel nog iets te nat, voeg nog wat extra panko/paneermeel toe.
TIP>Je kan de balletjes al makkelijk een dag op voorhand rollen en afgedekt bewaren in de koelkast.
Voor de dipsaus, mix alle ingrediënten in een blender tot een gladde saus.
Bewaar koel
Verhit een pan met goede scheut olie.
Bak hierin de balletjes mooi goudbruin langs alle kanten (zo’n 3 a 4min per kant). Laat even uitlekken op keukenpapier.
Serveer direct met de mangosaus.
Smakelijk
Tomaat Mozzarella hapje
Een klassieke tomaat mozzarella dat smaakt altijd in de zomer. Het frisse licht zurige van de tomaat met het romige van de mozzarella. Dit hapje is een tomaat mozzarella 2.0. We vullen kerstomaatjes met een balletje mozzarella, strooi daarover een crumble met stukjes spek en grillen even in de oven. Heerlijk, super easy & origineel.
Ingrediënten
- 3 dunne sneetjes spek
- 16 kerstomaten (gebruik iets grotere kerstomaatjes)
- 1 bol mozzarella
- 20gr panko of paneermeel
- 1/2tl gedroogde oregano
- 1/2tl gedroogde basilicum
- peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Leg hierop de plakjes spek. Bak voor zo’n 8 a 10min. Hou op het laatste goed in de gaten dat het spek niet te bruin wordt. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Doe het afgekoelde spek in een blender samen met de oregano, basilicum en snuifje peper. Mix tot een crumble.
Snij het hoedje van de tomaatjes, hol voorzichtig de pitjes uit.
Snij de mozzarella in kleine blokjes die in de tomaatjes passen.
Vul de tomaatjes op met de blokjes mozzarella en leg op op een beklede bakplaat.
Strooi over elk tomaatje wat van de crumble.
Zet voor zo’n 4 a 5min onder de ovengrill. De tomaten moeten nog stevig zijn.
Serveer direct.