Simpel, snel en lekker … ook dat moet kunnen met de feestdagen. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Of je hebt niet altijd fancy ingrediënten nodig om iets feestelijk op tafel te toveren. En je hoeft ook zeker geen dagen in de keuken te spenderen om uit te pakken. Daar is dit recept van zalm uit de oven met pilav rijst het perfecte voorbeeld van! Enkele elementen van dit gerechtje kan je makkelijk al op voorhand voorbereiden. Altijd handig met de feestdagen.
Dit receptje bestaat uit enkele elementen, die één voor één weinig werk vragen en snel klaar zijn. Als je de foto bekijkt van boven naar onderen. Dan zie je onderaan op het bord een sausje op basis van zure room en kruiden. Dit kan je op voorhand maken en wordt er koud bij geserveerd. Vervolgens is er die heerlijke en mijn favoriete rijstbereiding namelijk pilav rijst. Deze kan je vergelijken met risotto maar is veel minder zwaar. Deze kan je er ook weer koud of warm bij serveren. Serveer je hem koud dan kan je dit makkelijk enkele uren van tevoren al maken. Anders is het gewoon op het moment zelf maar wees gerust als alles klaarstaat, hoef je amper in de keuken te komen 😉.
Dan is er natuurlijk het hoofdingrediënt namelijk de zalm. Deze garen we gewoon in de oven dus ook hier hoef je er amper tijd of werk in te steken. Alvorens de vis in de oven gaat, krijgt ie nog een snelle glazuur op basis van honing. En als finishing touch, is er nog een tapenade op basis van gedroogde veenbessen, amandelen en peterselie. Deze kan je makkelijk enkele uren van tevoren al maken.
TIPS voor het maken van deze Zalm uit de oven met pilav rijst
Alvorens we beginnen, enkele tips om dit receptje goed te kunnen plannen.
Het sausje van zure room en de tapenade wordt koud geserveerd dus deze kan je makkelijk al enkele uren van tevoren maken.
De pilav rijst, kan je koud serveren dan maak je deze ook al enkele uren op voorhand. Echter raad ik je aan om deze toch warm/lauw te serveren. Veel ingrediënten vraagt dit niet. Dus als je alles al voorbereid en klaarzet, dan heb je er op het moment zelf niet veel werk mee. Reken op ongeveer 18min alvorens de rijst klaar is.
De zalm gaar je op het moment zelf in de oven. Dus dat is gewoon maar in de oven schuiven. Alvorens deze oven in gaat, gaat we er nog een glazuur overgieten. Je hebt hier slechts 3 ingrediënten (honing, boter en look) voor nodig, deze dien je eerst even op te warmen in een kookpotje. Als je dit echter op voorhand al klaarzet, win je ook weer tijd en maak je het jezelf veel makkelijker.
Hoe maken we deze Zalm uit de oven met pilav rijst?
Het sausje maken we al enkele uren van tevoren. Hiervoor hoef je enkel zure room, fijngehakte dille & peterselie, sjalot en een snuifje zout te mengen. Bewaar dit in de koelkast aangezien we dit er koud gaan bij serveren.
Voor de tapenade, gaan we eerst amandelschilfers goudbruin bakken in een pan. Meng vervolgens met fijngehakte gedroogde veenbessen, peterselie, sinaasappelsap, olijfolie, peper en zout. Bewaar op kamertemperatuur.
Voor de pilav rijst, start met het aanfruiten van een fijngehakte sjalot in een klontje boter en wat olijfolie. Roer goed zodat deze niet bruin wordt. Voeg er het kerriepoeder en kikkererwten bij. Roer even los en laat een minuutje mee bakken. Doe er de rijst bij, roer opnieuw en laat ook deze een minuutje mee bakken. Blus met de bouillon, breng aan de kook, zet het deksel op de pot en laat de rijs zachtjes garen op een zacht vuur. De rijst dient mooi gaar te zijn en al het vocht te hebben opgenomen. Eenmaal gaar, breng de rijst verder op smaak met wat citroensap, nog een klontje boter, peper en zout.
Terwijl de rijst aan het garen is, kan je de zalm bakken. We gaan hiervoor eerst het glazuur maken. Daarvoor doe je boter, honing en fijngehakte look in een kookpotje. Zet op een hoog vuur zodat de boter kan smelten. Roer goed en laat een minuutje doorkoken. Dit zal een beetje beginnen opschuiven. Haal dan van het vuur. Giet over de zalmfilet die in een ovenschaal met bakpapier liggen. Zet in de oven en bak de zalm eerst zo’n 15min. Vervolgens zet je de ovengrill aan zodat de bovenkant lichtjes kan karameliseren.
Als de rijst en zalm klaar zijn, kan je gaan serveren.
Zalm uit de oven met pilav rijst
Ingrediënten
Zure room saus
- 250 gr zure room
- 1 el dille (fijngehakt)
- 1,5 el peterselie (fijngehakt)
- 1/2 sjalot (fijngehakt)
- Zout
Tapenade
- 130 gr amandelschilfers
- 140 gr gedroogde veenbessen
- 3 el peterselie (fijngehakt)
- 2 el sinaasappelsap
- 1 el olijfolie
- Peper en zout
Pilav rijst
- 2 klontjes boter
- 1 sjalot (fijngehakt)
- 1 tl kerriepoeder
- 200 gr kikkererwten (uit blik) – optioneel
- 300 gr basmatirijst
- 600 ml bouillon (kip of rijst)
- Peper en zout
Zalm uit de oven
- 4 zalmfilets
- 85 gr honing
- 75 gr boter
- 1 teentje look (fijngehakt)
- Peper en zout
Instructies
Zure room saus
- Hiervoor meng je gewoon alle ingrediënten (zure room, dille, peterselie, sjalot en een snuifje zout).Bewaar in de koelkast. TIP! Dit kan je makkelijk enkele uren van tevoren al maken
Tapenade
- Begin met het kort goudbruin bakken van de amandelschilfers in een pan (zonder vetstof). Hou goud in de gaten dat je ze niet laat aanbakken. Eenmaal mooi goudbruin, haal van het vuur en laat even afkoelen.Hak de gedroogde veenbessen iets fijner. Meng deze vervolgens met de amandelschilfers, fijngehakte peterselie, sinaasappelsap, olijfolie, peper en zout. Meng voorzichtig en zet opzij tot voor het serveren. Zet niet in de koelkast.TIP! Dit kan je ook weer op voorhand al maken
Pilav rijst
- Begin met het verhitten van één klontje boter in een stoofpot. Stoof hierin de fijngehakte sjalot mooi glazig voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er vervolgens het kerriepoeder en de kikkererwten bij, laat een minuutje mee bakken.Voeg de rijst toe, roer even en laat deze ook nog eens een minuutje mee bakken. Giet er de bouillon bij, breng aan de kook, zet op een zacht vuurtje en zet het deksel op de pot. Reken op zo'n 12 a 15min tot de rijst al het vocht heeft opgenomen en mooi gaar is. Roeren hoef je niet te doen tijdens het garen. Heeft de rijst al het vocht opgenomen maar is nog niet gaar? Voeg nog een beetje water of bouillon toe.Is de rijst gaar, haal van het vuur en voeg het resterende klontje boter toe en eventueel ook nog wat peper en zout. Roer kort en serveer direct.TIP! Je kan de rijst koud, lauw als warm serveren. TIP ! Als je hem koud wilt serveren dan kan je deze dus perfect al enkele uren van tevoren maken. TIP ! Als je hem warm wilt serveren dan gaar je hem tijdens je etentje zelf. Zorg op voorhand al dat je sjalot is fijngesneden, kikkererwten afgespoeld en dat de overige ingrediënten klaar staan. Zo maak je het jezelf lekker makkelijk! Hou rekening met een gaartijd van 15min, ondertussen kan ook de zalm garen in de oven.
Zalm
- Neem een ovenschaal en beleg de bodem met bakpapier. Zo zal je de zalm er makkelijk kunnen uithalen. Leg de zalmfilets in de ovenschaal en kruid ze met wat peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Voor het glazuur. Doe de honing, boter en fijngehakte look in een pannetje en zet op een hoog vuur. De boter zal gaan smelten, roer even en laat zo'n minuutje doorkoken. Dit zal beginnen schuimen. Giet vervolgens direct over de zalm. Bak de zalm eerst 15min in de oven.Zet daarna de ovengrill op en bak nog eens voor zo'n 5 a 7min tot de bovenkant van de zalm lichtjes begint te karameliseren.
- Als de zalm mooi gebakken is en de rijst is gaar dan kan je meteen gaan serveren.Lepel wat van de zure room saus over de borden, gevolgd door de Pilav rijst de zalm en werk af met wat tapenade. Smakelijk