Een dip tijdens een feestelijke borrel of apéro dat hoort er gewoon bij. Leuk gezelschap, de kerstboom die op de achtergrond voor sfeer zorgt, een drankje en een hele resem aan hapjes. Zalig toch! Met de feestdagen die nu echt wel naderen deel ik met jullie deze eenvoudige 3X feestelijke apéro dips. Dips waarin je wilt blijven dippen 😃. Van gebakken geitenkaas tot eentje met pompoen en feta en een romige dip met zongedroogde tomaten. Heel uiteenlopend maar wel alle 3 bomvol smaak, origineel en 100% vegetarisch. Bovendien kan je ze makkelijk voorbereiden, ideaal voor tijdens de feestdagen.
Laten we ze alle 3 eens toelichten! Makkelijker dan de geitenkaas kip kan je het niet hebben. Hiervoor mixen we zachte geitenkaas met ricotta, chilivlokken, rozemarijn en honing. Dit gaat in een ovenschaaltje en gaat dan de oven in. Door de ricotta zal de geitenkaas niet overheersen. En dan die heerlijke combinatie met de rozemarijn en honing. ZAL-IG!!
Voor de pompoen dip, gaan we een dag op voorhand al beginnen. We gaan een butternut halveren, pitten verwijderen en ongeschild garen in de oven. Eenmaal gaar pureren we dit tot een pompoenpuree. De volgende dag hoef je dan enkel de feta samen met wat yoghurt glad te mixen en daar gaat dan onze pompoenpuree bij. Afwerken doen we nog met wat gekarameliseerde pecannoten.
Als laatste hebben we nog de dip met de zongedroogde tomaten. Hiervoor gaan we roomkaas en zure room smelten in een pan. Daar gaan stukjes zongedroogde tomaten bij alsook geroosterde paprika (bokaaltje) en nog enkele Mediterraanse smaakmakers.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker deze feestelijke receptjes
Hoe maken we deze 3x feestelijke apéro dips?
Warme geitenkaas dip
Hiervoor gaan we eerst zachte geitenkaas met ricotta kan mixen tot een bijna gladde massa (helemaal glad krijg je dit niet). Voeg er fijngehakte rozemarijn, tijm, zeste van citroen en optioneel wat chilivlokken aan toe. Meng nog even kort, schep in een ovenschaaltje en strooi er wat honing over. Bak dit voor zo’n 15min in de oven tot deze bovenaan lichtjes begint te kleuren .
TIP! Je kan de dip al perfect voorbereiden met name alles mengen en reeds in het ovenschaaltje scheppen. Bewaar zo in de koelkast. Dan hoef je enkel nog maar vlak voor het bakken de honing erover te strooien en bakken.
Dip met zongedroogde tomaten
We starten met het aanstoven van een fijngehakte sjalot. Daar voegen we de fijngesneden zongedroogde tomaten en een fijngehakt teentje look aan toe. Na nog even te bakken, doen we er zure room een roomkaas bij. Laat dit zachtjes smelten en roer regelmatig. We brengen dit verder op smaakt met gedroogde basilicum, citroensap en fijngesneden geroosterde paprika. Serveer dit warm.
TIP! Maak de dip à la minute maar je kan de sjalot, look, zongedroogde tomaten en geroosterde paprika al fijnsnijden. Dan heb je amper nog werk.
Pompoen dip
Beginnen doen we met het roosteren van een butternut pompoen. Halveer deze, verwijder de pitten en wrijf in met olijfolie. Leg de helften met het snijvlak naar beneden op een beklede bakplaat. Bak de pompoen zo gaar in de oven. Draai de pompoen niet. Eenmaal gaar, laat je deze volledig afkoelen.
TIP! Dit kan je dus makkelijk de dag voordien al doen.
Nu kunnen we de dip maken. Verkruimel de feta en doe in een blender of foodprocessor. Voeg er ook griekse yoghurt en honing aan toe. Mix tot een gladde saus. Je zal even moeten mixen tot deze glad is. Voeg er dan het vruchtvlees van de pompoen aan toe en mix nog even glad. De dip is nu klaar, doe in een serveerpotje en bewaar in de koelkast. Afwerken doen we met wat gebakken pecannoten waar we honing aan toevoegen.
3x feestelijke apéro dips
Ingrediënten
Pompoen dip
- 1 kleine butternut pompoen
- 250 gr feta
- 100 gr griekse yoghurt
- 3 el honing
- 55 gr pecannoten
- Olijfolie
Gebakken geitenkaas
- 200 gr zachte geitenkaas
- 100 gr ricotta
- 2 tl rozemarijn (fijngehakt)
- 1/2 tl tijm (gedroogd)
- 1 tl chilivlokken (ofwel cayennepeper)
- 1/2 tl zeste van citroen
- 1,5 el honing
Dip met zongedroogde tomaten
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 50 gr zongedroogde tomaten (de overige kan je gebruiken voor garneren)
- 2 stuks geroosterde paprika (bokaal – de overige kan je gebruiken voor garneren)
- 150 gr zure room
- 100 gr roomkaas (Type Philadelphia)
- 1 tl basilicum (gedroogd)
- 1 el citroensap
- Olijfolie
Instructies
Pompoen dip
- Verwarm de oven voor op 210 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier
- Halveer de pompoen, verwijder de pitten en wrijf in met olijfolie. Leg de helften met het snijvlak naar beneden op de beklede bakplaat. Rooster de pompoen zo gaar in de oven voor ongeveer 45 a 50min. Je hoeft deze niet te draaien.Eenmaal gaar, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.TIP! Dit kan je makkelijk de dag voordien al doen.
- Om de dip te maken, verkruimel de feta en doe in een blender of foodprocessor. Voeg hier de yoghurt en 1el honing aan toe. Mix dit tot een gladde massa. Je zal toch wel even moeten mixen/kloppen omdat de feta een vrij stevige kaas is. Schraap ondertussen het vruchtvlees uit de pompoen. Dit is nu mooi zacht.Voeg dit toe aan het feta mengsel en mix nog even kort tot een gladde dip. Doe in een serveerpotje en bewaar in de koelkast.
- Voor de afwerking, gaan we pecannoten fijnhakken. Verhit een pan met een scheut olijfolie en bak hierin de pecannoten lichtjes aan. Roer regelmatig en laat niet te bruin worden. Op het laatste voeg je nog de 2el resterende honing toe. Meng nog even. Verdeel dit over de dip en serveer.
Gebakken geitenkaas
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Doe de geitenkaas en ricotta in een mengkom en mix tot ietwat gladde massa (helemaal glad ga je dit niet krijgen). Voeg de rozemarijn, tijm, zeste van citroen en optioneel de chilivlokken. Meng nog even kort. TIP! Dit kan je makkelijk al enkele uren van tevoren doen en koel bewaren. Schep dit mengsel in een ovenschaaltje en strooi er de honing over. Bak in de oven voor zo'n 15min tot de bovenkant begint te kleuren. Serveer dan direct.
Dip met zongedroogde tomaten
- Pel de sjalot en look en hak fijn.Hak de zongedroogde tomaten fijn. Snij de geroosterde paprika in kleine stukjes. Verhit een pan met een scheutje olijfolie en stoof hierin de sjalot eerst mooi aan voor zo'n 5min. Roer regelmatig. Voeg dan de fijngehakte look en zongedroogde tomaten toe en laat een minuutje mee bakken. Doe er de zure room en roomkaas bij en laat zachtje smelten. Roer af en toe. Als laatste voeg je de stukjes paprika toe samen met de basilicum, citroensap, peper en zout. Meng nog even goed en serveer warm. Optioneel kan je de resterende zongedroogde tomaten en paprika's uit het bokaaltje in kleine stukjes snijden en deze gebruiken om te garneren.TIP! Zet alles al klaar namelijk de fijngesneden sjalot, look, tomaatjes en paprika. Dan kan je de dip à la minute maken.