Tijd om aan het dessert voor Kerstmis te denken en daar heb ik wel wat inspiratie voor! De yoghurttaart met veenbessen is uitpakken en scoren zonder het jezelf moeilijk te maken. Een frisse lichte taart op basis van yoghurt en mascarpone die je volledig een dag op voorhand kan maken. Het enige wat je nog moet doen, is ze aansnijden en verdelen. Het jezelf makkelijk maken zo kan je zelf optimaal genieten van de feestdagen. Wil je ze op en top feestelijk maken, dan kan je ze nog versieren met homemade madeleintjes. Of je kan deze ook vervangen door lange vinger koekjes.
Deze yoghurttaart heeft heel veel weg van een kaastaart. De bodem is gemaakt van verkruimelde koekjes en gesmolten boter. Daarop komt een mousse op basis van yoghurt, mascarpone en opgeklopte room. Van de veenbessen maken we een dag van tevoren een lekkere coulis en deze mengen we onder de mousse. Een lekkere frisse taart om je menu mee af te sluiten.
Hoe maken we deze yoghurttaart met veenbessen?
De veenbessen coulis dient eerst gemaakt te worden. Dit kan je trouwens makkelijk 2 dagen op voorhand maken wat ik jullie ook aanraad om te doen. Hiervoor breng je water met de suiker aan de kook. Hier voeg je vervolgens de veenbessen aan toe samen wat zeste van sinaasappel en een snuifje kaneel. Laat zachtjes sudderen zodat de bessen open poffen. Mix tot een gladde papje, haal door een zeef en vang de coulis op. Laat volledig afkoelen.
Voor de taart, beginnen we eerst met de bodem. Hiervoor gaan we boter smelten en koekjes verkruimelen. Meng beide, schep op de bodem van een beklede springvorm en duw goed aan tot een egaal laagje. Laat opstijven in de koelkast.
Breng een deel van de room tot net onder het kookpunt en haal van het vuur. Voeg er de geweekte blaadjes gelatine aan toe, roer los zodat deze kunnen smelten. Laat even afkoelen. Mix ondertussen de yoghurt los met de mascarpone. Voeg er poedersuiker, de zaadjes van de vanillestok en de helft van de coulis aan toe. Mix nog even kort.
Doe in een tweede kom de resterende room en klop deze op tot de textuur van yoghurt. Meng de opgeklopte room met een spatel onder het mascarpone-yoghurt mengsel. Meng vooral niet te lang. Schep de mousse bovenop de opgesteven koekjeskorst, strijk mooi glad en laat minstens 6h of nachtje opstijven in de koelkast.
TIP! De resterende coulis serveren we gewoon apart bij de taart
Decoreer de taart met wat verse of diepvries bessen. Wil je nog wat feestelijker decoreer de rand van de taart dan met lange vinger koekjes of zelfgemaakte madeleintjes (zie notities).
Yoghurttaart met veenbessen
Equipment
- Springvorm 20 a 22cm
Ingrediënten
Coulis van veenbessen (*)
- 150 ml water
- 120 gr suiker
- 250 gr veenbessen (vers of diepvries)
- 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
- 1 snuifje kaneel
Bodem taart
- 100 gr boter
- 150 gr droge koekjes (Type Maria of Sprits)
Mousse
- 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 400 gr stevige yoghurt (Type Griekse yoghurt, volle yoghurt, Skyr, …)
- 200 gr mascarpone
- 60 gr poedersuiker
- 1 vanillestok
- 175 ml room
Instructies
Coulis van veenbessen
- TIP! Maak dit reeds 2 dagen van tevorenDoe het water en suiker in een kookpotje en breng aan de kook. Als de suiker is opgelost in het water (gaat redelijk vlug) voeg je de veenbessen toe. Doe er ook de zeste van sinaasappel en snuifje kaneel bij. Roer even en laat zo'n 15min zachtjes sudderen tot de veenbessen mooi zijn open gepoft. Doe alles in een blender of mix glad met een staafmixer. Haal door een zeef en vang de coulis op. Laat volledig afkoelen alvorens te gaan gebruiken in de taart. Daarom is het beter om dit reeds 2 dagen van tevoren te maken aangezien we de taart reeds één dag van tevoren maken.
Bodem
- Begin met de boter op een zacht vuurtje te smelten. Ondertussen kan je de bodem en zijkanten van de springvorm bekleden met bakpapier. Hiervoor kan je best de zijkanten even insmeren met wat boter zodat het bakpapier beter blijft kleven. Doe de koekjes in een blender en maal tot fijne kruimels. Meng deze kruimels met de gesmolten boter. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Stort dit op de bodem van de springvorm, spreid goed uit zodat de hele bodem mooi egaal bedekt hiermee is. Zet in de koelkast om te laten opstijven.
Mousse
- Laat de blaadjes gelatine weken in koud water. Doe 50ml van de room in een kookpotje en breng dit tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer even zodat deze kunnen oplossen. Laat dit zo'n 10min afkoelen (gewoon op kamertemperatuur)
- Doe de yoghurt en mascarpone in een mengkom en mix deze even los tot een gladde crème. Voeg er de poedersuiker, zaadjes van de vanillestok en ongeveer de helft van de veenbessen coulis aan toe en mix nog even. Giet er het afgekoelde room-gelatine mengsel bij en meng nog even. Neem een tweede kom en doe hier de resterende room in. Klop deze op tot de textuur van dikke yoghurt. Klop niet te lang want dan ga je de room moeilijk kunnen mengen.Schep de opgeklopte room bij het yoghurt-mascarpone mengsel en meng dit met een spatel. Meng niet te lang anders haal je er alle lucht uit. Giet deze mousse bovenop de opgesteven koekjes korst. Laat de taart minstens 6h of langer (een nachtje) opstijven in de koelkast. TIP! De resterende coulis serveren we gewoon apart bij de taart
- Bij het serveren kan je de taart nog decoreren met verse bessen of diepvries bessen en de coulis.Wil je ze extra feestelijk maken dan kan je de rand van de taart versieren met lange vinger koekjes of zelfgemaakte madeleintjes (klik hier voor het recept).TIP! Als je de rand wenst te versieren met de koekjes of madeleintjes. Ontvorm de taart dan eerst en smelt wat chocolade (wit, melk, puur, ruby). Smeer het koekje of cakeje langs de achterkant een beetje in met de gesmolten chocolade zo zal deze makkelijker aan de taart blijven kleven.