Zalm BLT sandwich met avocado aioli

Zalm BLT met avocao aioli

What the hell is BLT?
Dat heb ik mij vorig jaar tijdens onze USA reis ook dikwijls afgevraagd toen ik dat woord weer eens op een menukaart zag staan … het is geen chemisch symbool of een code van een stad … het is gewoon de samentrekking van Bacon, Lettuce en Tomato … voor ons wordt dat dan SST (spek, sla, tomaat) 🙂

Zalm BLT met avocao aioli

De lekkerste BLT die we hebben gegeten was in Bright Angel Lodge in de Grand Canyon meer bepaald een Ponderosa Chicken BLT, ik zal de naam nooit vergeten 🙂 … een sandwich gevuld met dunne plakjes kip, bacon, sla, tomaat, kaas en chipotle mayo. Niet de meest lichte of gezonde lunch maar na een wandeltour van 2h heb je “powerfood nodig”.

Zalm BLT met avocao aioli

Mijn versie van een BLT is niet met kip maar wel met gebakken zalm. Ook de vettige mayonaise wordt vervangen door een ietwat gezondere avocado aioli.
Deze BLT sandwich is trouwens 100% glutenvrij omdat ik het glutenvrije brood van Schar heb gebruikt hiervoor.

Zalm BLT met avocao aioli

Toegegeven … zelf ben ik niet gluten intolerant maar ik merk wel dat ik niet altijd goed reageer op gluten dus probeer ik een beetje af te wisselen. Nu ik van Schar (bedrijf gespecialiseerd in glutenvrije producten) een leuk picknickmandje heb gekregen vol met glutenvrije producten (koekjes, crackers, meel, brood, …) moest dit natuurlijk uitgetest worden. Voor deze BLT sandwich gebruikte “Meisterbackers Vital” meergranenbrood gemaakt met zuurdesem, lijnzaad, zonnebloempitten en kastanjemeel.

Ingrediënten  (2 personen)

 • 200gr verse zalm
 • 20gr sesamzaadjes
 • 8 sneetjes spek
 • 1 tomaat
 • Sla
 • 6 sneetjes brood (gebruik glutenvrije brood voor een 100% glutenvrije versie)
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Ingrediënten avocado aioli

 • 2 eigelen
 • 3el citroensap
 • 1 avocado
 • 60ml olijfolie
 • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de plakjes spek op ovenrooster bekleed met bakpapier. Bak het spek ongeveer 7 a 8min in de oven.
Haal het spek uit de oven en laat afkoelen.

Terwijl het spek in de oven staat, giet een kleine scheutje olijfolie in een ovenschaal. Leg hierin de zalm, strooi hierover de sesamzaadjes en kruid met peper en zout.
Wanneer je het spek uit de oven haalt, zet dan de zalm in de oven (laat de oven staan op 200 graden). Bak de zalm ongeveer 10 a 12min (afhankelijk van de grootte en dikte van het stuk).
Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen.

Maak ondertussen de avocado aioli, doe alle ingredienten in een blender en mix tot een gladde saus.

Snij de tomaat in plakjes.

Nu kan je de sandwich gaan samenstellen.
Begin met een sneetje brood, smeer in met een beetje avocado aioli, leg hierop een blaadje sla gevolgd door een sneetje tomaat, een beetje zalm en 2 sneetjes spek.
Leg hierop een tweede sneetje brood en smeer terug in met een beetje avocado aioli gevolgd door terug een blaadje sla, sneetje tomaat een beetje zalm en 2 sneetjes spek. Sluit met nog een sneetje brood.
Herhaal voor de tweede sandwich

Serveer direct!
Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.