Fruittaart

fruittaart

De dag voor de nationale feestdag, kreeg ik een nieuwe challenge van Dr. Oetker met als thema “Nationale feestdag” en “zomers buffet” …
Let the brainstorm begin! 🙂

fruittaart

Uiteindelijk heb ik er niet lang overgedaan alvorens ik een concreet idee had. Bij de Nationale feestdag hoort de Belgische driekleur en bij een zomers buffet kan al dat heerlijke zomerfruit vooral niet ontbreken. Dat wilde ik allemaal samenbrengen in een lekkere ouderwetse fruittaart gevuld met banketbakkersroom en versierd met heel veel fruit in de kleuren van de driekleur.
En wat ik in mijn hoofd had is helemaal werkelijkheid geworden, iets wat niet vlug gebeurd bij mij. Meestal mislukt er wel iets waardoor ik mijn plannen ietwat moet bijsturen maar nu verliep het 100% vlekkeloos op het overkoken van de melk na 🙂

fruittaart

Ik heb zowel het zanddeeg van de taartbodem als de banketbakkersroom zelf gemaakt. Je kan het jezelf ook lekker gemakkelijk maken door een pak kruimeldeeg in de supermarkt te kopen. Voor de banketbakkersroom heeft Dr. Oetker ook een makkelijke oplossing nl. de Dr. Oetker Mix voor banketbakkersroom. Je hoeft hierbij gewoon wat water te doen, mengen en even laten opstijven. In smaak is deze zeker vergelijkbaar met de zelfgemaakte versie.

Fruittaart

 

Ingrediënten zanddeeg

  • 250gr patisseriebloem
  • 125gr boter (op kamertemperatuur)
  • 90gr bloemsuiker
  • 30gr amandelpoeder
  • 1 ei

Extra > taartvorm + bakpapier + deegrol + bakbonen (of koperen muntjes)

Ingrediënten banketbakkersroom

  • 500ml melk
  • 6 eigelen
  • 90gr suiker
  • 20gr maizena
  • 15gr patisseriebloem
  • 1 vanillestok

Ingrediënten afwerking

  • Paarse strook fruit > kersen, blauwe bessen en bramen
  • Gele strook fruit > blokjes verse ananas en mango
  • Rode strook fruit > Frambozen, aardbeien en aalbessen

Bereidingswijze banketbakkersroom

Doe de melk in een ruime kookpot.
Snij de vanillestok overlangs door en schraap de zaadjes uit. Doe de zaadjes bij de melk en doe ook de vanillestok bij de melk.
Breng zachtjes tot net aan het kookpunt (niet laten koken).

Doe ondertussen de eigelen in een mengkom (van bijvoorbeeld je keukenmachine) en mix al even los.
Doe hierbij de suiker en mix tot een bleke luchtige massa.

Fruittaart

Voeg hierbij de maizena en bloem en meng nog even.
Giet bij dit mengsel een beetje van de hete melk en laat even mengen.
Doe dit mengsel bij de rest van de hete melk en roer nu heel goed op een zacht vuur tot een mooie dikke pudding.

Haal de vanillestok uit de pudding.
Giet de pudding in een ovenschaal en bedek meteen met keukenfolie. Zo zal er geen vel op de pudding komen.
Zet de pudding in de koelkast om volledig te laten afkoelen.

FruiFruittaartttaart

Bereidingswijze zanddeeg

Je kan dit deeg met de hand kneden maar heb je een foodprocessor of keukenrobot, gebruik deze dan om het deeg te maken.
Ik gebruikte mijn foodprocessor voor het deeg, dan doe je alle ingredienten in de machine en laat mengen tot je een mooie deegbal krijgt.

Fruittaart

Wikkel het deeg in keukenfolie en leg minstens 30min in de koelkast om op te stijven.

Vet een taartvorm in met een beetje boter en bebloem de vorm.

Haal het opgestijfde deeg uit de koelkast,
Rol het deeg uit op een stuk bakpapier met een deegrol tot een grote lap van ongeveer 5mm, neem het bakpapier met het uitgerolde deeg op en keer om boven de taartvorm zodat de deeglap in de vorm valt. Duw het deeg goed aan in de vorm en snij het overtollige deeg weg aan de randen.
Omdat je het deeg uitrolt op het bakpapier, dan kan je die grote lap deeg makkelijker in de taartvorm leggen.

Zet de taartvorm terug 20 a 30min in de koelkast zodat het deeg terug kan opstijven.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Haal de taartvorm uit de oven, leg een stuk bakpapier in de taart en vul op met bakbonen of koperen muntjes.
Bak de taart zo blind in de oven voor ongeveer 20 a 25min zodat de bodem mooi goudbruin gebakken wordt.

Haal uit de oven en laat afkoelen.
Verwijder voorzichtig de bakbonen en laat verder volledig afkoelen.

Afwerking

Zodra de taartbodem en de banketbakkersroom volledig zijn afgekoeld, dan kan je de taart gaan samenstellen.

Vul de taartbodem met de banketbakkersroom.
Verdeel hierop het fruit.

Tip > Je kan de taart nog afwerken met “Taartina” van Dr. Oetker, dan krijg je helder laagje taartgelei bovenop de taart. De taart krijgt hierdoor een mooi glans en je kan ze beter snijden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.