Berry Ice Cream Oatmeal cookie sandwich

Berry icecream oatmeal cookie sandwich

Soms klinken gerechten in het Engels veel beter dan in het Nederlands en dat is bij deze zeker het geval.
Of klinkt “bessenijs havermout koekjes sandwich” beter volgens jullie?
Voor mij helemaal niet 🙂

Berry icecream oatmeal cookie sandwich

Ik ben deze koekjes gevuld met ijs al van vorig jaar in mijn gedachten aan het maken. Maar het gebrek aan een ijsmachine hield mij vorig jaar een beetje tegen. Een jaar later, is er nog steeds geen ijsmachine maar met een beetje creativiteit heb je deze eigenlijk helemaal niet nodig. Dus geen extra machine die ik toch geen plaats kan geven in mijn overvolle kasten 😉

Havermoutkoekjes

Hoe heb ik dan dat bessenijs gemaakt zonder een ijsmachine?
Het is heel simpel en waarom ik hierop vorig jaar niet ben gekomen is mij een raadsel. Ik maak namelijk al 3 jaar gezond bananenijs door bevroren banaan te mixen.
Voor dit bessenijs, heb ik eerst griekse yoghurt in een diepvrieszakje gedaan en zo ongeveer 1h30 in de diepvries gelegd. Om de 30min ben ik wat in het zakje gaan “knijpen” zodat er geen ijsklompen konden ontstaan.
Na 1h30 is de yoghurt nog redelijk lopend maar toch al ijskoud mits enkele ijsstukjes. Dan doe je de yoghurt samen met bevroren diepvries bessen in een blender of foodprocessor en je mixt tot een gladde massa.
Dit doe je in een ruime kom en zet je bovenaan in de diepvries. Nu is het belangrijk dat je om de 30min in de kom gaat roeren om ijskristallen tegen te gaan. Na ongeveer 2h is het ijs wel stevig genoeg om dit tussen je koekje te scheppen.
Oke, ik geef toe om dit gezond ijs te maken, heb je wel wat geduld nodig maar het is het wachten waard. Dus op een regenachtige zomerdag met geen plannen, is dit de ideale activiteit 🙂
Je kan dit met eender welk bevroren fruit maken, bij Albert Heijn kan je ananas, mango, aardbeien, frambozen, … in de diepvries vinden dus wees creatief! Of voeg bijvoorbeeld na het mixen van het fruit en bessen stukjes chocolade toe.

Berry icecream oatmeal cookie sandwich

Natuurlijk kan je ook alleen die heerlijke crunchy havermoutkoekjes maken en je koopt het ijs om
er tussen te doen 🙂 … lekker gemakkelijk 🙂

Ingrediënten havermoutkoekjes (ongeveer 20 a 24 koekjes)

  • 200gr boter (op kamertemperatuur)
  • 200gr suiker (ik gebruikte rietsuiker)
  • 50gr bruine suiker
  • 1 ei
  • 125gr patisseriebloem
  • 1/2tl bakpoeder
  • 1/2tl baking soda
  • Snuifje kaneel
  • Vanille essence
  • 225gr havermoutvlokken

Extra > bakpapier

Ingrediënten Berry Ice Cream

  • 200gr gemengde diepvries bessen
  • 500gr griekse yoghurt
  • 3el honing

Bereidingswijze havermoutkoekjes

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed een ovenschaal/ bakschaal met een vel bakpapier.

Meng de bloem met de havermoutvlokken, bakpoeder, baking soda en vanille essence.

Doe de boter in een mengkom (van je keukenrobot bijvoorbeeld) samen met beide suikers en vanille essence.
Mix dit al even kort los. Schraap tijdens het mixen de randen even los.
Voeg het ei toe en mix terug kort even.
Doe op het laatste nog het mengsel van bloem en havermoutvlokken bij de het mengsel van boter en mix nog even tot alles mooi gemengd is.

Maak balletjes van het deeg (ongeveer 1el per balletje), leg op de de beklede ovenschaal en duw iets platter. Hou wel genoeg plaats tussen de koekjes omdat ze tijdens het bakken bijna dubbel zo groot worden.
Daarom kan je best in porties bakken.
Bak de koekjes ongeveer 15min tot ze mooi goudbruin zijn.
Tip > om te zien hoe groot en hoe lang je de koekjes best bakt, bak eerst maar 2 a 3 koekjes

Havermoutkoekjes Havermoutkoekjes

Wanneer je deze havermoutkoekjes uit de oven haalt dan zijn ze nog heel zacht. Laat ze daarom eerst afkoelen en uitharden op de ovenschaal alvorens je ze verplaatst.

Bewaar de koekjes luchtdicht.

Bereidingswijze Berry Ice cream

Doe de yoghurt in een diepvrieszakje en sluit goed af.
Leg ongeveer 1h30 a 2h in de diepvries, probeer af een toe eens in het zakje te gaan knijpen zodat er geen ijsklompen ontstaan.
De yoghurt is na 1h30 a 2h ijskoud maar geen grote ijsklomp. Doe de yoghurt samen met de bevroren bessen in een blender of foodprocessor. Mix tot een gladde massa.

Havermoutkoekjes

Doe de messenyoghurt in een ruime kom en zet in de diepvries voor ongeveer 2 a 3h. Probeer elke 30min in de kom te gaan roeren zodat alles gelijkmatig kan bevriezen en geen ijsklomp wordt.
Wanneer het ijs goed stevig is om te kunnen scheppen, is het klaar :-). Schep een bolletje ijs op een koekje en duw er een tweede koekje bovenop.

Serveer direct!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.