Witloofstoemp

witloofstoemp

Januari is nog steeds volop de periode van witloof. Zelf ben ik geen fan van rauw witloof, dat is me iets te bitter maar in deze stoemp verdwijnt die bitterheid helemaal. Deze witloofstoemp is ideaal na een drukke werkdag. Je hebt er niet veel werk aan, alles kan in 1 pot (dus weinig afwas) en het is vlug klaar.

witloofstoemp

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 500gr aardappelen
  • 4 stronkjes witloof
  • 2 sneetjes ontvette ham
  • 2dl water
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Olijfolie
  • Peper en Zout
  • Optioneel : geraspte kaas

witloof

Bereidingswijze

Maak het witloof schoon, snij onderaan het harde stuk weg en snij het witloof in grove stukken (hoeft niet superfijn te zijn).Schil de aardappelen en snij in kleine dobbelsteentjes (van ongeveer 1cm)Verhit een ruime stoofpot met een beetje olijfolie of boterStoof het witloof aan in de olie of boter. Roer regelmatig zodat alle stukjes witloof kunnen aankleuren.Na ongeveer 8 a 10min (het witloof is dan al goed geslonken in volume) voeg je de stukjes aardappel toe. Laat dit even kort meestoven maar roer op tijd in de pot (de aardappel bakt anders te hard aan)

Snij de ham in kleine blokjes of sneetjes en voeg toe aan het witloof-aardappelmengsel samen met een takje tijm en de laurierblaadjes. Voeg nu ook het water toe. Roer nog even om, zet het vuur iets zachter en zet het deksel deels op de pot. Laat dit ongeveer 15 a 20 min zachtjes garen.

Check na 15 a 20min of de aardappel gaar is. Als er nog toch te veel water in de pot is, zet het vuur dan even iets harder en laat het vocht verdampen maar roer op tijd om aanbakken te vermijden.

Je kan de stoemp zo serveren of je kan nog even met een pureestamper alles fijnstampen.

Optioneel kan je nog een handvol of naar smaak geraspte kaas onder de stamppot roeren. Maar neem dan wel de stoofpot van het vuur en voeg dan pas de kaas toe.

Kruid naar smaak met peper en zout

Serveer deze witloofstoemp met een stukje vlees zoals worst of kotelet.

Laat het smaken !!!

witloofstoemp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.