Een volledig weekmenu met de AEG SteamPro stoomoven, kan dat?
Ja, dat kan perfect en je bespaart er heel wat tijd mee. Ik garandeer jullie 5 super verrassende, smaakvolle, gezonde receptjes waar je niet veel ingrediënten voor nodig hebt. Door te koken en bakken in je combi stoomoven beperk je de afwas en eenmaal alles in de oven, is het gewoon “sit back & relax”. Dat willen we toch gewoon tijdens de drukke week!
Wie aan een stoomoven denkt, denkt misschien aan gestoomde groentjes en vis, vrij smaakloos en saai. Geloof mij, dat dacht ik dus ook zo’n 2,5 jaar geleden toen de SteamPro bij ons in huis kwam. Na wat uitproberen, had ik al snel door dat je er zo veel meer in kan maken. Inderdaad met de functie stomen, kan je inderdaad groentjes stomen of vis. Maar je kan er ook bijvoorbeeld een risotto of crème brûlée mee maken, zoals hier op mijn weekmenu. Dat is niet saai hoor mannekes 😃. Mijn absolute favoriete functie “that changed my life” en wist zelfs niet dat het kon, was de functie koken met vocht. Hiermee voeg je zowel vocht als hetelucht toe. Zo kunnen je ingrediënten binnenin garen en langs de buitenkant worden ze gebakken. Dit zorgt telkens voor een fantastische smaak.
TIP! Wil je nog meer recept inspiratie die je kan maken met de SteamPro? Of met een ander merk van stoomoven of combi stoomoven? Hier op de blog, heb ik al heel wat verrassende receptjes gezet die je kan maken met 100% stoom of een combinatie van stoom & hetelucht.
Het weekmenu
Maandag : Pasta ovenschotel met gehaktballetjes
Dinsdag : Traybake met gnocchi, groentjes en burrata
Woensdag : Traybake met kip, aardappelen en appel
Donderdag : Risotto uit de stoomoven met kabeljauw
Vrijdag : Hummus met gehaktballetjes
Maandag : Pasta ovenschotel met gehaktballetjes
** Ingrediënten **
- 400 gr gemengd gehakt
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 ei
- 30 gr paneermeel
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1 paprika
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 300 gr orzo pasta (= Griekse pasta)
- 1/2 courgette
- 400 gr tomatensaus (of passata)
- 1 bol mozzarella
** Hoe maken we de ovenschotel?**
- Begin met het maken van de gehaktballen. Meng hiervoor het gehakt met de oregano, ei, paneermeel, peper en zout. Rol er balletjes van. Ik maakte ze redelijk groot maar je kan ze ook kleiner maken. Leg ze even afgedekt in de koelkast.
- Pel de ui en hak fijn. Pel het teentje look, hak fijn.Snij de paprika in kleine blokjes.Snij de courgette in kleine blokjes.
- Verwarm de oven voor op 185 graden .Heb je een oven met combi functie stoom & hetelucht. Gebruik deze combi functie dan met de laagste vocht functie.
- Voeg een royale scheut olijfolie toe in een stoofpot (die in de oven mag) of pan. Bak hierin de ui en paprika eerst mooi aan voor zo’n 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan de look en gerookt paprikapoeder bij en laat nog een minuutje mee bakken.Doe er de orzo en courgette bij, roer even en laat een minuutje mee bakken. Giet er de tomatensaus bij en 250ml heet water (of bouillon) Roer goed. Leg er de gehaktballen in en zet in de oven voor zo’n 30min. Na 30min scheur je de mozzarella in kleinere stukken. Leg dit bovenop de pasta en gehaktballen. Bak nog voor zo’n 10min. Je kan eventueel op het laatste nog even de grill opzetten. Eenmaal gebakken, serveer direct.
Dinsdag : Traybake met gnocchi, groentjes en burrata
** Ingrediënten **
- 2 paprika’s
- 2 (rode) uien
- 1 courgette
- 250gr kerstomaten
- 2 teentjes look
- 500gr gnocchi (kant-en-klaar)
- 1tl oregano (gedroogd)
- 1/2tl gerookt paprikapoeder
- 2 bollen burrata
- Optioneel : gedroogde ham
- Peper + Zout + Olijfolie
Hoe maken we deze traybake?
- Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s en snij in blokjes. Dit hoeft niet al te fijn te zijn. Pel de rode uien en snij in halve ringetjes (dit hoeft ook niet super fijn te zijn). Snij de courgette in blokjes.
- Doe de paprika, ui, courgette, kerstomaten (hoeven niet gehalveerd worden) en gnocchi op een beklede bakplaat.
- Pel de teentjes look en hak fijn. Meng zo’n 3el olijfolie met de look, oregano en gerookt paprikapoeder. Giet dit over de groentjes en gnocchi. Meng goed en zet in de oven op 200 graden. Ik gebruik hier de “Koken met vocht – vocht laag” functie op mijn AEG SteamPro. Reken op zo’n 25 a 30min. Hussel tijdens het bakken regelmatig door de groentjes en gnocchi.
- Serveer de groentjes en gnocchi met burrata en eventueel wat gedroogde ham.
Woensdag : Traybake met kip, aardappelen en appel
** Ingrediënten **
- 1kg aardappelen (ik gebruikte krieltjes)
- 2 (rode) uien
- 2 appelen (Jonagold)
- 8 kippendijen (of gebruik 4 kipfilets)
- 2,5el mosterd (ik gebruik Dijon mosterd)
- 2el honing
- 3el olijfolie + extra 2 a 3el
- 2 teentjes look
- Peper en zout
** Hoe maken we deze traybake? **
- Verwarm de oven voor op 195 graden. Ik gebruik hier de “koken met vocht functie – vocht laag”.
- Snij de aardappeltjes in kleine partjes (ik schil de aardappelen niet). Pel de uien en hak in ringen. Doe de patatjes en ui op een ruime beklede bakplaat. Meng met zo’n 2 a 3el olijfolie, peper en zout. Bak deze alvast voor zo’n 15min. Hussel er af en toe even door.
- Snij ondertussen de appelen in plakjes (hoef je ook niet te schillen).
- Meng mosterd, honing, olijfolie, fijngehakte (of uitgeperste) look, peper en zout.
- Na zo’n 15min bakken, haal je ovenschaal even uit de oven. Leg op de patatjes de plakjes appel en leg er de kippendijen tussen. Wrijf de kip goed in met het mosterd mengsel. Heb je nog wat over, giet dit over de patatjes. Bak nog eens voor zo’n 25 a 30min tot de kip en patatjes mooi gaar zijn.
- Serveer dan
Donderdag : Risotto uit de stoomoven met kabeljauw
** Ingrediënten **
- 2 sjalotten (of 1 ui)
- 2 preien
- 1 courgette
- 1 teentje look
- 250gr risottorijst
- 700ml bouillon (kip of rijst)
- 4 kabeljauwfilets
- 1 klontje boter (+extra voor de vis)
- 40gr Parmezaanse kaas (fijngetrapt)
- Citroensap
- Peper en zout
** Hoe maken we deze risotto **
- Pel de sjalotten en hak fijn. Was de preien en hak fijn. Snij de courgette in kleine blokjes. Pel de look en hak fijn.
- Doe de groenten in een ruime stoomschaal (zonder gaatjes). Doe er de risottorijst bij. Meng alvast even. Giet er de bouillon over. Roer nog even.
- Zet in de stoomoven en stoom voor zo’n 25min. Je hoeft er niet meer door te roeren.
- De laatste 8min zet je de kabeljauw bij in de stoomoven. Ik heb deze in een aparte stoomschaal gelegd. Gekruid met peper en zout en op elk stukje vis nog een kleine stukje boter gelegd.
- Na zo’n 25min proef van de risotto om te checken of ie gaar is. Roer even goed door en voeg een klontje boter, Parmezaanse kaas, een beetje citroensap, peper en zout toe. Meng nog even goed.
- Serveer
Vrijdag : Hummus met gehaktballetjes
** Ingrediënten **
- 400gr kikkererwten (blik)
- 4 wortelen
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 teentje look
- 1/2tl gerookt paprikapoeder
- 1 a 2el tahini (naar smaak)
- Citroen
- Olijfolie + Peper en zout
- 500gr gehakt (gemengd gehakt)
- 1 ei
- 50gr paneermeel
- 1 teentje look
- 1/2tl gerookt paprikapoeder (+
- Olijfolie + Peper en zout
** Hoe maken we deze hummus met gehaktballetjes? **
- Spoel de kikkererwten uit blik en doe in een stoomschaal (met gaatjes). Stoom deze alvast voor zo’n 10min. Haal dan uit de oven.
- Ondertussen kan je de wortelen schillen en snij in dunne plakjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in stukken (hoeft niet super fijn te zijn). Pel de ui en snij in stukken (hoeft niet super fijn te zijn). Doe de wortelen, paprika, ui en het teentje look (ongepeld) op een beklede bakplaat. Meng zo’n 2el olijfolie met gerookt paprikapoeder, peper en zout. Giet over de groenten en meng goed. Zet dit in de oven op 190graden. Ik gebruik hier de “koken met vocht – minste vocht”. Bak voor zo’n 25 a 30min tot de wortelen gaar zijn. Haal dan uit de oven
- Meng ondertussen het gehakt met het ei, paneermeel, fijngehakt teentje look, gerookt paprikapoeder, peper en zout. Rol er balletjes van en leg op beklede bakplaat of ovenschaal. Bak deze in de oven (op 190 graden – ook op functie “koken met vocht – minste vocht). Hussel er af en toe even door zodat ze langs de buitenkant mooi goudbruin worden.
- Doe de kikkererwten, groenten (haal het vruchtvlees uit het teentje look), tahini en wat citroensap in een blender of foodprocessor. Mix tot een gladde crème. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en nog wat citroensap. Voeg eventueel wat water toe om het gladder te krijgen.
- Serveer de gehaktballetjes met de hummus en eventueel ook wat gebakken pitabrood.