Februari is comfort food maand en dit stoofpotje van varkenswangetjes met granaatappel en pastinaakpuree hoort helemaal in dat clubje. Zalig lekker, bomvol smaak, traaggegaard, hartverwarmend, … Oke, dit gerechtje vraagt iets meer tijd (niet werk) omdat het vlees echt traag moet garen om zo botermals te worden. Dus dit is echt een weekendgerechtje, of eentje om op zondagnamiddag op te zetten om zo maandag en dinsdag niets te hoeven doen en gewoon smullen en genieten.

Dit is echt een “slowcooked” gerechtje, varkenswangetjes moet je gewoon traag garen. Laat ze een paar uur zachtjes garen en het resultaat is ZA-LIG. Botermals gewoon, het vlees smelt in je mond. Het garen gebeurd in de oven of als je een slowcooker hebt, dan kan je deze ook gebruiken.
Kan je nu geen varkenswangetjes vinden, dan kan je hiervoor ook gewoon stoofvlees gebruiken. Hier geldt dezelfde “procedure”, heel traag en lang garen!

In de meeste recepten voor varkenswangetjes, wordt het vlees gegaard in kriekbier. Wel dit is daar een leuk en non-alcoholisch alternatief. We gebruiken geen bier, wel granaatappelsap.

Ingrediënten varkenswangetjes (4 personen)
- 1kg varkenswangetjes (ontvliesd & in stukken gesneden
- 100gr bloem
- 3 sjalotten
- 2 teentjes look
- 4 takjes tijm
- 600ml granaatappelsap
- 500ml kipbouillon
- Olijfolie
- Peper en zout
- Granaatappelpitjes
Ingrediënten pastinaakpuree
- 450gr pastinaak
- 2 aardappelen
- 150ml melk
- Peper en zout
Bereidingswijze
Voor de varkenswangetjes.
Meng de bloem met wat zout en peper.
Wentel de varkenswangetjes door de bloem en schud het te veel bloem af.
Verhit een ruime stoofpot (die ook in de oven mag) met een scheut olijfole. Schroei het vlees even dicht. Je kan dit het best in porties doen.
Schep het vlees uit de stoofpot en zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Pel de sjalotten en look en hak fijn.
Doe opnieuw een scheutje olijfolie in dezelfde pan (maak de pan niet schoon) en stoof de sjalot mooi glazig. Roer regelmatig en laat de sjalotten niet bruin worden.
Voeg de fijngehakte look en takjes tijm toe en laat 2min mee bakken.
Blus met de bouillon en roer de aanbaksels los.
Giet het granaatappelsap bij in de stoofpot en voeg ook het vlees toe. Meng even.
Zet het deksel op de stoofpot en zet in de oven voor zo’n 2,5 a 3h tot het vlees botermals is.
*
Na het garen, haal je het vlees voorzichtig uit de kookpot en leg ze even onder aluminiumfolie.
Zet de stoofpot met de saus op het vuur, zet op een middelhoog vuur en laat de saus inkoken tot ze ietwat dikker wordt. Je kan eventueel nog wat extra bloem of maizena gebruiken.
Je kan het vlees nu terug in de stoofpot leggen.
Ondertussen kan je de pastinaakpuree maken.
Schil de pastinaken en aardappelen en snij in stukken.
Kook de pastinaken gaar in licht gezouten water.
Giet af en pureer samen met de puree. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de pastinaakpuree met de varkenswangetjes en wat granaatappelpitjes.
Smakelijk!