Weekends met prachtig zonnig weer dat schreeuwt gewoon om die BBQ aan te steken, leuk gezelschap uitnodigen, een lekker drankje in elkaar flansen en dit heerlijk sappig varkenshaasje op de BBQ klaarmaken. De voorbije weekends zijn we reeds getrakteerd op zo’n prachtig zomers weer dus onze Green Egg heeft al z’n dienst bewezen dit jaar en het is nog niet eens zomer, dat belooft!
Ik heb dus heel wat BBQ receptjes klaar staan om jullie te inspireren de komende weken, want een BBQ hoeft niet altijd te bestaan uit de typische overload aan BBQ worsten, burgers of steaks.
Waarom eens niet voor één goed stuk vlees gaan zoals dit varkenshaasje met daarbij gegrilde groentjes op de BBQ. Yes yes, je kan niet enkel vlees grillen op de barbecue, ook groenten kunnen perfect gegrild worden.
Heerlijk bij dit gegrild stuk varkenshaasje is gegrilde (mini) romeinse sla en/of
gegrilde zoete aardappel (inspiratie gehaald bij Libelle Lekker van mei).
Beide even insmeren met olijfolie,kruiden met peper en zout en hup de grill op.
Reken voor de sla iets minder tijd.
Natuurlijk hoort bij een lekker stukje vlees ook een lekker sausje,
ik maakte er een salsa van tomaat en paprika bij die perfect paste bij het vlees.
Ingrediënten varkenshaasje (4 personen)
- 1kg varkenshaasje
- 3 teentjes look
- 2 limoenen (sap)
- 1 1/2el rodewijnazijn
- 1 1/2el worcestersaus
- 1 ui
- 2tl komijnpoeder
- 3tl chilivlokken
- 3el olijfolie
Ingrediënten salsa van tomaat en paprika
- 1 (kleine) rode ui
- handvol peterselie
- 125gr kerstomaatjes
- 1 rode paprika
- 50ml olijofolie
- 2el rodewijnazijn
- 1 1/2tl gerookt paprikapoeder
- snuifje suiker
- peper en zout
Bereidingswijze
Begin met de marinade van het varkenshaasje.
Pel de teentjes look en hak fijn, idem voor de ui.
Meng de fijngehakte look en ui met het sap van de limoenen, rodewijnazijn, worcestersaus, komijnpoeder, chilivlokken en een snuifje zout.
Giet over het varkenshaasje en laat een paar uur marineren.
Je kan dit zelfs de avond ervoor reeds doen, voor extra veel smaak in het vlees te krijgen.
*
Voor de salsa van tomaat en paprika.
Pel de rode ui en snij in grove stukken.
Verwijder de zaadjes van de paprika en snij in grove stukken.
Halveer de kerstomaatjes.
Doe de ui, paprika, kerstomaatjes, peterselie, olijfolie, rodewijnazijn, gerookte paprikapoeder, snuifje suiker en peper en zout in een blender/ foodprocessor.
Mix tot een grove saus, er mogen nog stukjes zichtbaar zijn.
Zet tot voor het serveren in de koelkast.
*
Haal het vlees zo’n 30min voor het grillen uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Grill het varkenshaasje ongeveer 20min op de BBQ, draai regelmatig om.
Haal van de grill en laat nog eens 5min rusten in aluminiumfolie.
Serveer het varkenshaasje met de salsa van tomaat en paprika en eventueel gebakken aardappeltjes en sla.
Smakelijk!
Tip voor wie de gegrilde sla wenst te maken.
Lekker bij de sla is geroosterde walnoten met honing, rozemarijn en feta
Doe daarvoor ongeveer 50gr walnoten in een pan en rooster deze kort.
Haal van het vuur en voeg 2el honing toe samen met gedroogde rozemarijn en een klein snuifje zout.
Meng goed en stort op bakpapier
Serveer de gegrilde sla met de walnoten en verkruimelde feta.