Pruimentaart met mascarpone is gewoon een “must bake” tijdens het weekend!
Een heerlijke romige vulling met mascarpone, een rijkelijk boterige kost en
hemelse geroosterde pruimen die deze taart echt helemaal AF maken.
Ik kan jullie vertellen dat ik GE-NO-TEN heb bij het opeten van dit taartje en ook van het maken ervan.
Vaak gebruik ik taartdeeg uit de supermarkt, lekker makkelijk.
Voor deze taart heb ik zelf de handen uit de mouwen gestoken, alleja met behulp van m’n keukenmachine ;-). En toegegeven, met behulp van een keukenmachine is zelf deeg maken echt easy peasy. Het enige wat een beetje inspanning vraagt is het deeg uitrollen, even je innerlijke kracht zoeken en rollen maar!
Toch geen zin om zelf deeg te maken, dan breng je toch gewoon taartdeeg van de winkel mee … niets mis mee!
Ingrediënten korst
- 375gr patisseriebloem
- 2tl suiker
- 225gr (koude) boter
- 80ml ijskoud water
- snuifje zout
- Extra : taartvorm
Ingrediënten
- 10 pruimen
- sap van halve citroen
- 1 vanilleboon
- 150gr suiker + 2el
- 250gr mascarpone
- 50ml room
- 2el honing
- vanille essence
Bereidingswijze
Begin met maken van de korst.
Als je een keukenmachine/robot hebt, raad ik je aan om deze te gebruiken.
Meng de bloem met de suiker en het zout.
Snij de koude boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het bloem mengsel.
Meng/kneed goed tot een kruimelig deeg.
Voeg dan het ijkoude water toe en meng/kneed tot je een mooie plakkerige deegbal krijgt.
Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 1h opstijven in de koelkast.
*
Ondertussen kan je de pruimen roosteren.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Halveer de pruimen, verwijder de pitten en leg in een ovenschaal.
Strooi over de pruimen 150gr suiker, het sap van een halve citroen, de zaadjes van de vanille boon + de lege vanilleboon.
Meng goed.
Rooster de pruimen ongeveer 30min in de oven tot ze mooi mals zijn.
Laat volledig afkoelen.
*
Haal het opgesteven deeg uit de koelkast.
Rol het deeg uit, zelf vind ik het makkelijkste om een stuk bakpapier te nemen hierop de deegbal leggen en bovenop de deegbal nog een stuk bakpapier.
Rol het deeg zo plat tot ongeveer 5mm dikte.
Bekleed de taartvorm met het deeg en druk voorzichtig aan.
Als je bakbonen of koperen muntjes hebt, dan kan je deeg blind bakken. Leg daarvoor een stuk bakpapier op het deeg en vul met de bakbonen.
Dit hoeft niet perse, ik deed dit niet. Je hoeft dan enkel direct na het bakken de bodem ietwat aanduwen met een lepel.
Zet de taarvorm 10min in de diepvries om het deeg terug te laten opstijven.
Bak daarna de taart ongeveer 20 a 25min in de oven op 190 graden tot hij mooi goudbruin is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
*
Voor de vulliig, meng de mascarpone met de room, 2el suiker, 2el honing en vanille essence.
Vul de afgekoelde taartbodem met het mengsel van mascarpone en werk de taart af met de afgekoelde geroosterde pruimen.
Smakelijk!