Varkenshaasje met pruimensaus

Een lekker sappig stukje varkenshaasje op smaak gebracht met 5 spice en een heerlijke geroosterde pruimensaus. Een simpel en snel te maken recept perfect als doordeweekse maaltijd of serveer bij een barbecue

Dit receptje voor varkenshaasje met pruimensaus blinkt uit in simpelheid en eenvoud. Simpel en eenvoudig hoeft niet saai of smaakloos te zijn en dat bewijst dit gerechtje. Verwacht je aan een zalig mals stukje varkenshaasje dat ik hier op smaak heb gebracht met de bekende Chinese kruidenmix “5 spice” ofwel vijfkruidenpoeder. Daarbij komt de lekkerste en makkelijkste saus “ever” eentje op basis van geroosterde pruimen.

Pruimen, ui, look, gember, een scheutje sojasaus, wat honing en kruiden … meer heb je niet nodig voor de zaligste saus ever! Een saus die ook nog eens enorm “easy” is om te maken want je oven en blender doen weer al het werk. Ja, mijn oven en blender … ik zou echt niet meer zonder kunnen 😀

En wat past er nu beter bij een pruimensaus dan een lekker stukje vlees. In dit geval varkenshaasje, je kan dit perfect vervangen door kip, kalkoen, varkensvlees of kalfsvlees.
Het vlees kan je gewoon klassiek kruiden, ik koos voor wat meer “spiciness” door het varkenshaasje te kruiden met “5 spice”. Een bekende Chinese kruidenmix bestaande uit 5 kruiden namelijk kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Deze kan je vinden bij Albert Heijn, Delhaize, Aziatische winkel, online …. Kan je deze nu niet vinden, kan je het varkenshaasje ook gewoon klassiek kruiden met wat peper en zout.
Of heb je garam masala in huis, dan kan je deze ook perfect gebruiken.

Een lekker sappig stukje varkenshaasje op smaak gebracht met 5 spice en een heerlijke geroosterde pruimensaus. Een simpel en snel te maken recept perfect als doordeweekse maaltijd of serveer bij een barbecue

TIPS :
> Je kan het varkenshaasje gewoon in de pan en/of oven bakken maar dit kan ook perfect op de barbecue
> Lekker bij gebakken aardappeltjes, kroketjes, couscous

Een lekker sappig stukje varkenshaasje op smaak gebracht met 5 spice en een heerlijke geroosterde pruimensaus. Een simpel en snel te maken recept perfect als doordeweekse maaltijd of serveer bij een barbecue

Varkenshaasje met pruimensaus

Een lekker sappig stukje varkenshaasje op smaak gebracht met 5 spice en een heerlijke geroosterde pruimensaus. Een simpel en snel te maken recept perfect als doordeweekse maaltijd of serveer bij een barbecue
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Pruimensaus

  • 450 gr pruimen (gebruik rijpe pruimen)
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes look
  • 2 a 3 tl honing
  • 1 tl gember (vers – fijn geraspt)
  • 2 el olijfolie
  • 3 el sojasaus
  • 1 tl azijn
  • Peper en zout

Varkenshaasje

  • 800 gr varkenshaasje
  • 1 el 5 spice
  • 1 teentje look (fijngehakt)
  • Peper en zout
  • 2 el olijfolie

Instructies
 

Pruimensaus

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Halveer de pruimen, verwijder de pit en snij in partjes. Leg op een bakplaat of in een ovenschaal.
    Pel de ui en snij in ringen.
    Pel de teentjes look en leg in z'n geheel bij de ui en pruimen.
    Voeg de honing, gember en olijfolie toe. Meng goed.
    Rooster voor zo'n 20min in de oven. Hussel af en toe door de pruimen.
  • Schep na het roosteren de pruimen, ui, look, vrijgekomen sap in een blender samen met de sojasaus, azijn en wat peper en zout. Mix tot een gladde saus.
    Proef en breng verder op smaak met eventueel wat extra honing, azijn, peper en zout.
    Is de saus iets te dik, voeg dan een scheutje olijfolie toe.

Varkenshaasje

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng de 5 spice met de fijngehakte look, peper en zou en olijfolie.
    Wrijf hiermee het vlees in.
  • Verhit een pan met een scheutje olijfolie of boter.
    Schroei het varkenshaasje op hoog vuur dicht aan alle kanten (zo'n 2min per kant)
    Leg het vlees in een ovenschaal en zet in de oven. Reken zo'n 15min voor rosé of 20 a 25min voor doorbakken.
    Haal dan uit de oven en laat even rusten onder aluminiumfolie.
  • Serveer het varkenshaasje met de pruimensaus.
    Smakelijk
Trefwoord doordeweeks recept, meal preppen, pruimen, snelle recepten, varkenshaasje
Een lekker sappig stukje varkenshaasje op smaak gebracht met 5 spice en een heerlijke geroosterde pruimensaus. Een simpel en snel te maken recept perfect als doordeweekse maaltijd of serveer bij een barbecue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.