Dit receptje voor varkenshaasje met pruimensaus blinkt uit in simpelheid en eenvoud. Simpel en eenvoudig hoeft niet saai of smaakloos te zijn en dat bewijst dit gerechtje. Verwacht je aan een zalig mals stukje varkenshaasje dat ik hier op smaak heb gebracht met de bekende Chinese kruidenmix “5 spice” ofwel vijfkruidenpoeder. Daarbij komt de lekkerste en makkelijkste saus “ever” eentje op basis van geroosterde pruimen.
Pruimen, ui, look, gember, een scheutje sojasaus, wat honing en kruiden … meer heb je niet nodig voor de zaligste saus ever! Een saus die ook nog eens enorm “easy” is om te maken want je oven en blender doen weer al het werk. Ja, mijn oven en blender … ik zou echt niet meer zonder kunnen 😀
En wat past er nu beter bij een pruimensaus dan een lekker stukje vlees. In dit geval varkenshaasje, je kan dit perfect vervangen door kip, kalkoen, varkensvlees of kalfsvlees.
Het vlees kan je gewoon klassiek kruiden, ik koos voor wat meer “spiciness” door het varkenshaasje te kruiden met “5 spice”. Een bekende Chinese kruidenmix bestaande uit 5 kruiden namelijk kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Deze kan je vinden bij Albert Heijn, Delhaize, Aziatische winkel, online …. Kan je deze nu niet vinden, kan je het varkenshaasje ook gewoon klassiek kruiden met wat peper en zout.
Of heb je garam masala in huis, dan kan je deze ook perfect gebruiken.
TIPS :
> Je kan het varkenshaasje gewoon in de pan en/of oven bakken maar dit kan ook perfect op de barbecue
> Lekker bij gebakken aardappeltjes, kroketjes, couscous
Varkenshaasje met pruimensaus
Ingrediënten
Pruimensaus
- 450 gr pruimen (gebruik rijpe pruimen)
- 1 rode ui
- 2 teentjes look
- 2 a 3 tl honing
- 1 tl gember (vers – fijn geraspt)
- 2 el olijfolie
- 3 el sojasaus
- 1 tl azijn
- Peper en zout
Varkenshaasje
- 800 gr varkenshaasje
- 1 el 5 spice
- 1 teentje look (fijngehakt)
- Peper en zout
- 2 el olijfolie
Instructies
Pruimensaus
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Halveer de pruimen, verwijder de pit en snij in partjes. Leg op een bakplaat of in een ovenschaal.Pel de ui en snij in ringen. Pel de teentjes look en leg in z'n geheel bij de ui en pruimen. Voeg de honing, gember en olijfolie toe. Meng goed.Rooster voor zo'n 20min in de oven. Hussel af en toe door de pruimen.
- Schep na het roosteren de pruimen, ui, look, vrijgekomen sap in een blender samen met de sojasaus, azijn en wat peper en zout. Mix tot een gladde saus.Proef en breng verder op smaak met eventueel wat extra honing, azijn, peper en zout.Is de saus iets te dik, voeg dan een scheutje olijfolie toe.
Varkenshaasje
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng de 5 spice met de fijngehakte look, peper en zou en olijfolie.Wrijf hiermee het vlees in.
- Verhit een pan met een scheutje olijfolie of boter.Schroei het varkenshaasje op hoog vuur dicht aan alle kanten (zo'n 2min per kant)Leg het vlees in een ovenschaal en zet in de oven. Reken zo'n 15min voor rosé of 20 a 25min voor doorbakken. Haal dan uit de oven en laat even rusten onder aluminiumfolie.
- Serveer het varkenshaasje met de pruimensaus.Smakelijk