Een “gouwe ouwe”, rijsttaart het is en blijft een klassieker en één van mijn favorieten taarten. Zo’n “goei” smeuïg taartje dat nog een een beetje warm is met daarbij een koffietje, ja daar kan ik nu eens echt van genieten. Dit snelle simpele recept van rijsttaart met kersen is er ook eentje om volop van te genieten en smullen. Geen bladerdeegkorst, wel één en al smeuïgheid door de ricotta, een paar lekkere smaakmakers en zomerse kersen.
Beginnen doen we natuurlijk met het maken van een rijstpap. Bij het garen van de rijst, voegen we een vanillestokje en kaneel toe. Twee heerlijke smaakmakers die echt super lekker zijn in een rijsttaart. Gebruik zeker de juiste rijst voor de rijstpap namelijk dessertrijst of risotto rijst (=arborio). Deze rijst absorbeert meer vocht dan andere.
Als de rijstpap gaar is, gaat er ook nog wat sinaasappelsap en zeste van sinaasappel bij. Dit gaat voor een lekkere frisse toets zorgen.
De pap wordt ook nog lekker smeuïg gemaakt door de ricotta die we nog toevoegen. En voor de “touch of summer” voegde ik nog vluchtig wat huisgemaakte kersencompote door de rijstpap.
Dan gieten we de rijstpap in een bakvorm en wordt deze gebakken in de oven.
Bij het serveren van deze zomerse rijsttaart voegde ik nog wat losgeklopte ricotta toe en wat van de kersencompote. Het resultaat is een heerlijk smeuïge rijsttaart die net dat tikkeltje anders is dan de klassieke versie.
TIPS :
> Ik maakte de kersencompote zelf. Je kan ook voor de easy snelle optie gaan en kersenconfituur uit de winkel gebruiken.
Rijsttaart met kersen
Ingrediënten
Kersencompote
- 500 gr (ontpit) kersen (vers of diepvries)
- 1 sinaasappel
- 50 gr suiker
Rijsttaart
- 500 ml melk
- 375 ml room
- 3 el suiker
- 1 vanillestok
- 1/4 tl kaneel
- 150 gr dessertrijst of arborio
- 5 eieren
- 80 ml honing (+2el extra)
- 1+1 el sinaasappelsap (vers)
- 1+1 tl zeste van sinaasappel
- 40 gr boter/margarine (zacht)
- 500 gr ricotta
Instructies
Kersencompote
- Doe de kersen, sap van de sinaasappel en suiker in een kookpotje en breng tot net onder het kookput. Roer regelmatig zodat de suiker kan oplossen.Laat zo'n 25 a 30min zachtjes sudderen tot een dikke compote. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen. TIP > Bewaar dit in een glazen bokaaltje met deksel in de koelkast.
Rijsttaart
- Beleg de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier. Zet even opzij.
- Doe de melk, 250ml room, suiker, zaadjes van de vanillestok, de lege vanillestok en kaneel in een kookpotje. Breng tot net onder het kookpunt. Voeg de rijst toe, roer even en laat zo'n 30 a 35min zachtjes sudderen tot de rijst gaar is. Roer heel af en toe.Als de rijst mooi gaar is, haal van het vuur en laat afkoelen (mag nog lauw zijn).
- Mix de eieren, honing, 1el sinaasappelsap 1tl zeste van sinaasappel kort tot een gladde massa. Voeg de zachte boter & 250gr ricotta toe. Meng nog eens goed.Voeg dit mengsel bij de afgekoelde rijstpap en meng goed.
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Giet de rijstpap in de bakvorm.Schep hierop zo'n 3 a 4 el van de kersencompote, roer vluchtig. Hoeft niet perfect glad gemengd zijn. Bak de rijsttaart mooi goudbruin voor zo'n 55 a 60min. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Voor het serveren, mix de resterende 250gr ricotta met 125ml room en 2el honing tot een gladde crème. Serveer deze crème bij de rijsttaart en de kersencompoteSmakelijk