#Samenwerking
November is bijna over, we kunnen december al ruiken. Bijna kan ik al mijn feestreceptjes met jullie delen en ik geef alvast een voorsmaakje met dit recept voor varkensgebraad met mosterdkorst en preipuree. Een heerlijk simpel gerechtje dat je zowel op een doodgewone doordeweekse dag kan serveren of kan ook perfect met Kerst of tijdens de feestdagen op tafel getoverd worden. Een receptje waar je heel veel al op voorhand kan voorbereiden, dat is toch wat we willen met de feestdagen!
Maille Mosterd
Een lekker stukje varkensvlees belegd met een “power korstje”, een korstje met heel veel smaak dankzij de mosterd. Geen gewone mosterd maar mosterd van Maille. Ik denk dat iedereen in zijn kast of koelkast wel een potje heeft staan van dit bekende Franse mosterdmerk. Maille dat staat voor vakmanschap en kwaliteit en dat proef je! Ze hebben maar liefst 84 unieke mosterd varianten in hun gamma, voor dit receptje gebruikte ik de traditionele mosterd en graanmosterd.
Waar is de saus?
Als jullie het receptje lezen, denken jullie misschien “waar is de saus?”. Geen saus bij dit gerechtje, de preipuree is zo smeuig gemaakt met ricotta en melk dat je echt geen saus meer nodig hebt.
Ingrediënten varkensgebraad met mosterdkorst (4 personen)
- 800gr varkensgebraad
- 3el graanmosterd
- 1el mosterd
- 4el panko
- 2el honing
- 2el fijngehakte rozemarijn
- 1el fijngehakte peterselie
- 2el olijfolie
- Peper en zout
Ingrediënten preipuree
- 1kg aardappelen
- 4 stengels prei
- 100gr blokjes spek
- 200gr ricotta
- 50ml melk
- 1el mosterd
- Peper en zout
Bereidingswijze
Haal het vlees zo’n minuten op voorhand uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de mosterdkorst.
Meng hiervoor de graanmosterd, de gewone mosterd, panko, honing, rozemarijn, peterselie, olijfolie en wat peper en zout.
Leg het vlees in een ovenschaal, kruid met wat peper en zout en bedek de bovenkant met de mosterdkorst.
Bak het vlees zo’n 40 a 45min in de oven.
Tip ! Je kan de mosterdkorst al even op voorhand maken zodat je deze enkel nog maar op vlees dient te verdelen en het vlees te bakken.
Voor de preipuree.
Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water.
Was de preien en snij in dunne reepjes.
Verhit een stoofpot en bak hierin eerst de spekjes mooi krokant.
Voeg dan de prei toe en stoof mooi zacht. Je kan eventueel wat vetstof toevoegen als de stoofpot iets te droog is.
Als de aardappelen gaar zijn, giet af en stamp ze plat. Voeg de gestampte aardappelen toe aan de stoofpot met prei en spekjes. Meng goed.
Voeg de ricotta, mosterd en melk toe en meng goed tot een mooi smeuige puree. Breng verder op smaak met peper en zout.
Hou de puree warm.
Tip > Je kan de puree al makkelijk één dag op voorhand maken dan zal hij de volgende dag nog meer smaak hebben. Wanneer je hem terug opwarmt voeg nog wat extra melk toe om hem terug smeuig te maken.
Als het vlees gaar is, haal uit de oven, leg op een snijplank en bedek goed met aluminiumfolie. Laat het vlees zo’n 5min rusten en snij dan in plakjes.
Lepel wat van de puree op de borden en werk af met de plakjes vlees.
Smakelijk!