Tijd om nog eens de “kookboek” der kookboeken open te slaan en een Donna Hay gerechtje te maken. Voorbije Kerstmis kreeg ik die “kloefer” van een kookboek, Donnay Hay – nieuwe klassiekers, echt zo’n boek om op je salontafel als decoratie te leggen 🙂 … De foto’s zijn er elke keer weer “boenk” op zonder al te veel toeters en bellen en zo zijn ook al haar recepten … simpel met verse ingredienten en steeds bomvol smaak kortom “FAST, FRESH, SIMPLE”.
Haar boek is een serieuze inspiratiebron voor me zowel voor de foto’s als voor de gerechtjes. Op de dagen dat ik even inspiratieloos ben, haal ik met veel plezier deze bijbel boven om een gerechtje van Donna uit te proberen. Deze toast belegd met steak, taleggio kaas, rozemarijn-porcini zout en mierikswortelsaus is één van de toppertjes uit haar nieuwe klassiekers kookboek.
Als je de naam van het recept ziet staan dan denk je … OEI dat gaan veel ingredienten zijn en waarschijnlijk ook wel wat werk geven … Nope totaal niet, 30min maximum om dit te maken.
Brood toasten, steak & champignons bakken, zout blenden en sausje even mengen en “that’s all”.
Shoptip > De porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood) die gebruikt wordt voor het zout smaak te geven, kan je makkelijk bij Albert Heijn, Delhaize en Carrefour vinden.
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 sneden (dik) brood of een broodje
- 2 kleine steaks of 1 grote
- enkele plakjes taleggio (of camembert of andere krachtige kaas)
- 1el gedroogde porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
- 1el rozemarijnnaalden (fijngehakt)
- 2el zeezout
- 200gr champignons (in schijfjes gesneden)
- 3el griekse yoghurt
- 1el mayonaise
- 1kl mierikswortelsaus
- Boter en olie
- Sla of waterkers
Bereidingswijze
Doe de gedroogde porcini, rozemarijn en zout in een blender en mix tot een fijne massa. Zet opzij.
Meng de mayonaise met de mierikswortelsaus met de griekse yoghurt en mayonaise. Zet opzij.
Smelt een klontje boter in een pan en bak de champignons mooi goudbruin.
Toast het brood in een broodrooster of leg even onder de ovengrill.
Terwijl kan je ook de steak bakken, bestrijk het vlees eerst met een beetje olie en kruid dan met een beetje van het rozemarijn-porcini zout. Bak de steak eerst 1min aan de ene kant, draai om, leg een plakje taleggio op het vlees en bak nog eens 3 a 4min zodat de kaas mooi kan smelten.
Smeer een beetje van de mierikswortelsaus op de toast, leg hierop de steak. Werk af met de gebakken champignons en een beetje sla.
Serveer direct!