Appeltaart met blauwe bessen

appeltaart met blauwe bessen-1

“Bye bye” zomerfruit en “welkom back” appelen en peren.
En meestal wil dat zeggen dat de herfst op komst is, spijtig voor de meeste maar ik hou er wel van. Herfst staat voor mij voor gezelligheid en warmte … chauffage aan, een zacht dekentje, een theetje en iets voor te smullen.
En wat past er nu beter bij zo’n “cosy” avondje onder een dekentje dan zo’n heerlijk geurende appelcake of taart met lekker veel kaneel. Het blijft een klassieker waar je iedereen plezier mee kan doen.

appeltaart met blauwe bessen-1

Ik vermoed dat iedereen wel een favoriet recept heeft voor deze klassieker, misschien eentje met een hele historie achter of eentje uit grootmoeders keuken of zoals ik na wat experimenteren en uitproberen.
Het recept voor mijn favoriete versie van appeltaart vraagt wel wat handelingen maar uiteindelijk hoef je echt geen grote keukenprinses of kok te zijn om dit tot een goed einde te brengen. En dat einde is echt wel overheerlijk dus hou dat in gedachten! Want kan je nee zeggen tegen een taart met een heerlijke boterachtige korst gevuld met gebakken appeltjes en blauwe bessen? Nee toch?

appeltaart met blauwe bessen-1

Het deeg voor de taart maakte ik zelf, alleja mijn keukenmachine heeft al het werk overgenomen, dit kan eventueel ook met de hand gekneed worden.
Wil je echt geen tijd steken in zelf deeg te maken, begrijp ik volkomen, dan gebruik je gewoon taartdeeg van de winkel. Geen excuus dus om deze taart niet te maken!

Tip > begin met het maken van de vulling omdat deze nog moet afkoelen.

Ingrediënten deeg

  • 600gr Patisseriebloem
  • 112gr Bloemsuiker
  • 300gr koude ongezouten boter (in blokjes gesneden)

Ingrediënten vulling

  • 4 appels type Granny Smith
  • 200gr blauwe bessen
  • 50gr suiker of 25gr Canderel + 1el suiker
  • 1 vanillepeul
  • 1tl kaneel
  • sap van 1 citroen
  • vanille essence
  • 100gr geroosterde hazelnoten*
  • 1 eigeel

Bereidingswijze vulling

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Doe de blokjes appel in een kookpot, citroensap, suiker, kaneel en vanille essence in een kookpot.
Verwijder het merg van de vanillepeul en doe bij in de kookpot. Giet ook een klein bodempje water (+/- 30ml) in de kookpot. Meng al even.
Breng zachtjes aan de kook en laat ongeveer 12min zachtjes sudderen.
Voeg de blauwe bessen toe, meng even voorzichtig en laat 2 a 3min mee sudderen.
Haal van het vuur en laat afkoelen, ondertussen kan je het deeg maken.

Bereidingswijze deeg

Gebruik indien mogelijk een foodprocessor of keukenrobot.
Doe de bloem, blokjes boter en bloemsuiker in de machine en mix tot je kleine kruimels krijgt.

taart gevuld met appel en blauwe bes-1

Giet hierbij 125ml ijskoud water in porties bij tot er zich een mooie deegbal vormt.
Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat het deeg minstens 30min opstijven.

Vet en bebloem een springvorm.

Hou 1/3 van het deeg apart, dit zal dienen als korst.
Rol de rest van het deeg uit en bekleed hiermee de bodem en zijkanten van de springvorm.
Je kan het best het deeg eerst uitrollen op een stuk bakpapier, eenmaal uitgerold rol dan het deeg heel losjes op de deegrol en leg zo in de bakvorm. Duw voorzichtig het deeg wat aan en snij de kantjes wat bij.
Prik de bodem in met een vork.

Zet de bakvorm 10 a 15min in de diepvries zodat het deeg kan opstijven.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg een vel bakpapier in de bakvorm op het deeg en vul op met bakbonen of centjes.

Bak de taart alvast 20min.

Maal ondertussen de hazelnoten fijn, voeg dan 1el suiker toe en meng nog even.

Haal de taart uit de oven, verwijder de baklinzen en bakpapier.

appeltaart met blauwe bessen-1

Verdeel het hazelnootkruim over de bodem en schep hierop het mengsel van appel en blauwe bessen.

appeltaart met blauwe bessen-1

Rol het resterende deeg uit, steek hieruit rondjes of andere vorm en leg op de taart. Druk goed aan.
Doreer de korst met het eigeel en strooi eventueel over de korst nog een beetje suiker/vanillesuiker.

appeltaart met blauwe bessen-1

Bak de taart ongeveer 20 a 25min in de oven tot de korst mooi goudbruin is.

Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen.
Je kan de taart koud serveren maar lauwwarm is ze op haar best.
Serveer deze taart met wat opgeklopte room, vanille-ijs of een vanillesausje.

Smakelijk !

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.