Caponata met burrata

Caponata-1

De zomer van 2016 is nog niet helemaal op haar eind of we zijn al aan het denken aan die van 2017. Dit jaar stond er geen reisje op het programma, volgend jaar zeker wel maar naar waar? That’s the question.
Het zal sowieso tussen Italië en Spanje gaan … Spanje, meer bepaald Andalucia, heeft toch een lichte voorkeur omdat we daar onze beste vakantie ooit hebben gehad. Of gaan we naar Italie, meer bepaald het Gardameer waar we nog nooit zijn geweest en genieten van de “dolce far niente” en het eten van “la mamma”.

Caponata-1

Zelf zijn we hier thuis wel een enorme fan van de Italiaanse keuken … eenvoudig, natuurlijk en toch redelijk gezond. Eenmaal ben ik in Italië geweest meer bepaald in Rome, de stad zelf was niet mijn ding (veel te druk) maar het eten was elke dag fantastisch.
Het brainstormen van de bestemming voor volgend jaar zal nog even duren dus laten we ondertussen hier thuis even genieten van die heerlijke, pure Italiaanse keuken.
Iets typisch van het land van “la mamma” is deze caponata die origineel afkomstig is van Sicilië. Een caponata is soort van groentestoofpot/ saus met als hoofdbestanddeel aubergine. Je kan dit zoet-zuur stoofpotje serveren bij pasta, aardappelen of bij een stukje vlees. Of gewoon met wat brood en de romige burrata kaas.

Caponata-1

Tip > dit is een ideaal gerechtje om op zondag te klaar te maken, een nachtje laten staan zodat de smaken helemaal tot zijn recht komen en zo heb je op maandag geen werk aan je eten. En als je ineens genoeg maakt, heb je ook nog over voor dinsdag.

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 ui (fijngesneden)
 • 3 teentjes look (fijngesneden)
 • 5 tomaten (in blokjes gesneden)
 • 60gr olijven (fijngesneden)
 • 3el rozijnen
 • 2el balsamicoazijn
 • 2el azijn of rode wijnazijn
 • 2el suiker
 • 150gr burrata
 • 40gr pijnboompitten (goudbruin gebakken)
 • Zout
 • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snij de aubergine en courgette in kleine blokjes.
Doe deze in een ovenschaal, samen met een beetje zout en 3 a 4el olijfolie.
Rooster de groenten ongeveer 25 a 30min tot ze mooi goudbruin zijn. Hussel tijdens het bakken een paar keer door de groenten.

Verhit ondertussen een ruime scheut olijfolie in een stoofpot.
Fruit hierin de ui ongeveer 10min tot hij mooi glazig is. Roer regelmatig.
Voeg hierbij de gebakken blokjes aubergine, courgette, look, blokjes tomaat, rozijnen, olijven, balsamicoazijn, azijn, suiker en snuifje zout. Roer even.
Laat ongeveer 20 a 30min zachtjes garen.

Je zou de caponata nu al eten maar hij zal pas de volgende dag helemaal tot zijn recht komen.

Serveer de caponata met een eetlepel burrata en werk af met de pijnboompitten

Buon Appetito!

Caponata-1

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.