Mijn allerliefste “boyfriend” is ontzettend goed in het kopen van een kerstcadeau voor mij. Zo lag er al eens een Kitchenaid onder de kerstboom, het jaar daarop een spiegelreflexcamera, vorig jaar een etentje in een 1* restaurant. Ook dit jaar was zijn cadeautje een schot in de roos … een Continuous Light Kit ofwel speciale daglichtlampen om te fotograferen.
Om mooie foto’s te kunnen nemen van mijn gerechtjes, moet je het perfecte licht hebben. In de wintermaanden geeft dat extra stress omdat het heel vroeg donker wordt waardoor ik ten laatste om half 4 moest beginnen fotograferen. Die stress is nu over, nu kan ik fotograferen wanneer ik wil zonder naar het licht buiten te zien. Dus DANKJEWEL allerliefste boyfriend dit fantastische cadeau!
Nog iemand die elk jaar weer de perfecte cadeau weet voor mij, is mijn moeder. Zij heeft mij dit jaar 2 kookboeken cadeau gedaan die ik nog niet had maar die ik elke keer bij Fnac in mijn handen heb … Het “Basic” kookboek en de “Nieuwe Klassiekers” kookboek van Donna Hay. Haar recepten zijn supersimpel en de foto’s van haar gerechten zien er altijd zo perfect uit zonder al te veel tierlantijntjes.
Ik kon niet wachten om een receptje uit te proberen van haar kookboek + om mijn nieuwe daglichtlampen uit te testen. Mijn oog viel op een recept voor terrine uit haar “Basics’ kookboek, simpel om te maken met weinig ingredienten. Ik had er alleen niet bij stil gestaan dat de terrine een nachtje dient te rusten 🙂
Ingrediënten terrine
- 500gr kalfsgehakt
- 500gr kipgegehakt
- 100gr gedroogde veenbessen
- 50gr pistachenoten (grof gehakt)
- 2 teentjes look
- 125ml port
- 50gr bacon blokjes (fijngesneden)
- 2 eieren
- Peper en zout
- Optioneel : enkele verse blaadjes dragon fijngesneden
Extra benodigdheden > ruime hoge braadslede + brood/cakevorm (25×10 cm)
Ingrediënten Uienchutney
- 3 rode uien
- 3el bruine suiker
- 50ml port
- Scheutje balsamicoazijn
- Boter
- Peper en zout
Bereidingswijze Terrine
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een brood/cakevorm in met een beetje olie/boter.
Pel de teentjes look en hak fijn.
Meng de 2 soorten gehakt met de fijngehakte look, veenbessen, grof gehakte pistachenoten, de port, eieren en eventueel met fijngesneden dragon. Kruid met peper en zout.
Doe dit mengsel in de ingevette vorm en duw goed aan.
Bedek de vorm goed met aluminiumfolie
Zet de gevulde vorm in een braadslede. Vul de braadslede met heet water zodat de brood/cakevorm voor de helft onder water staat.
Zet de braadslede nu voorzichtig in de voorverwarmde oven. Bak de terrine ongeveer 1h30 in de oven.
Laat de terrine minstens 1 nachtje afkoelen en serveer de volgende dag.
Bereidingswijze Uienchutney
Pel de uien, halveer en snij in dunne ringen.
Verhit een stoofpotje met een beetje boter en bak hierin de ui glazig. Roer regelmatig.
Doe de suiker, port en balsamico bij de uien. Meng even en laat nog 20min zachtjes sudderen.
Kruid eventueel nog een beetje met peper en zout.
Afwerking
Gebruik toastjes of toast zelf vlug een boterham.
Serveer de toast met een sneetje terrine en werk af met uienchutney.
Smakelijk en veel plezier met de eindejaarsfeesten!